Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nu är openSUSE 11.4 här

Nu är openSUSE 11.4 släppt.

Mer info finns här www.opensuse.org/en/

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Jag vill bara uppmärksamma alla på att SUSE Studio nu tycks fungera. Jag håller just i denna stund på att bygga en openSUSE 11.4-dist på svenska med hjälp av SUSE Studio. Började för ca 5 min sedan. Verkar bli helt klart om ca 10 min.

Det hela kan göras i din webbläsare (Firefox eller...) i t. ex. Windows 7. Jag gör så.

Nu ska det bli spännande att se om den skapade ISO-filen (en livecd på 460 MB) också fungerar.

Jag valde KDE 4.6, Wine, LibreOffice och Vlc m m. Valmöjligheterna är stora (oändliga) i SUSE Studio.

Mina tidigare remasters av openSUSE (senast EXTON OpSuS 11.2) har varit världsunika. I och med tillkomsten av SUSE Studio är det slut med det.

Tillägg några minuter senare
Den skapade ISO-filen EXTON_OpSuS_11.4.i686-0.0.1.iso fungerar (som jag egentligen förväntade mig) perfekt (i VirtualBox). Tyvärr var jag lite för snabb när jag valde programpaket. Inga svenska språkfiler kom med. Jag trodde att de skulle läggas till automatiskt i och med att jag valde systemspråket svenska. Nåväl, det känns ju inte alltför tungt att börja om från början...

Tillägg ett par timmar senare
Nu är jag klar med en "perfekt" version av EXTON OpSuS 11.4 på svenska. Se hur skrivbordet ser ut HÄR.

Jag kommer inte att lägga ut min remaster för nerladdning, eftersom det är så lätt för vem som helst, att när som helst skapa ett liknande (eller helt annorlunda) openSUSE-system. Detta alltså med SUSE Studio. Om man gör rätt från början tar det hela max 30 min.

Tillägg 110314 om img-filer och USB
När du skapat ett SUSE-system med SUSE Studio så erbjuds du till slut att "hämta hem" systemet i form av en IMG-fil eller en ISO-fil. Om du väljer IMG-alternativet så skapas en komprimerad tar.gz-fil (exempel: EXTON_OpSuS_11.4.i686-0.0.2.oem.tar.gz). Packa upp densamma med WinRAR (eller...) så skapas en fil med filändelsen .raw (exempel: EXTON_OpSuS_11.4.i686-0.0.2.raw). Byt filändelsen till .img. Gör sedan så här:

1. Formatera en USB-sticka med filsystemet fat32.
2. Hämta sedan hem programmet Win32DiskImager i ditt windowssystem och starta detsamma. Det ser då ut så här.
DiskImager

3. Bläddra dig alltså fram till din img-fil och se till att du väljer rätt "Device".
4. Sedan är det bara att starta om datorn med stickan på plats och njuta!
Det absolut bästa med att följa ovanstående 4 punkter är att alla dina ändringar av systemet sparas automatiskt på stickan. D v s dina ändringar av systemet är kvar även efter omstart av datorn.

openSUSE 11.4 ist ein führender Linux Systeme
Tycker jag alltså. Det mest fantastiska är att du kan installera på sticka såsom visats ovan under rubriken Tillägg 110313 om img-filer och USB och spara systemändringar direkt på stickan.

LINUX.EXTON.NET

chnaons bild

 Uppgraderade  igår...

Hittills väldigt nöjd, och nya KDE 4.6 känns betydligt rappare.

Plus hittills:

- Allmänt snabbare

- Networkmanager har fått sig en en uppfräshning, kvar o testa här är hur bra vpn-tunnlar o dylitk fungerar som var lite sisådär emellan åt i tidigare kde för min del..

 

Det som inte funkat så bra hittills:

- Koppla upp sig via mobilen. Networkmanager krashar.

- Firefox4 har lite buggar när det gäller flash för mig, men är ju en betaversion och ska väl förhoppningsvis komma i stabil version.

- Krdc har lite småbuggar, ostabil jämfört med Kde 4.5.x

 

 

mikaelws bild

Hej,

Testa att installera mobile-broadband-provider-info (finns bl.a. hos Pacman). Det fungerade för mig. Jag hittar inte buggrapporten just nu (har den på min bärbara och kan lägga till den senare idag) men har för mig att det blev en miss såtillvida att mobile-broadband-provider-info förväntas vara installerad.

Jag upptäckte buggen i 11.3 när jag uppgraderade till KDE 4.6. Efter installation av ovanstående paket fungerade allt som förväntat och det har fortsatt efter installation av 11.4.

/micke

Uppdatering:

länk till buggrapport:

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=255855

uffe_nordholms bild

Jag måste erkänna att jag blev aningens besviken på 11,4. Inte för att jag hunnit hårdtesta det, men jag fick en del problem som jag tycker jag inte borde få.

Att installera hela systemet gick smidigt. Nu valde jag att skriva över hela HD:n i laptopen, så det kanske hjälper/stjälper. Problemen jag fick kom när jag sedan skulle använda systemet: jag kan inte starta program hur som helst. Vid förssta inloggningen gick Firefox igång automatiskt och visade två flikar (en om Firefox och en om openSuse). Så långt allt väl, jag stängde Firefox och startade YaST för att lägga till lite grejer. Det var inga problem.

Men när jag nästa gång skulle starta Firefox hände ingenting. Jag kunde helt enkelt inte starta program mer än en gång! Och Pidgin kunde jag inte starta alls, trots att jag precis lagt till det via YaST. Och samma sak gällde YaST: jag kunde starta det en gång och så länge jag inte avslutade programmet kunde jag ändra vad jag ville i systemet. Men så fort jag aslutade YaST kunde jag inte få igång det igen.

Så jo, jag har testat 11,4 men är tillbaka med stenålders-10,3.

bittins bild

skoj med nya versioner av min första dist Smile

johnh3s bild

Jag hade problem med Yast2 också som krashade och inte gick att få igång. Sen verkar det lite besvärligt att veta vilka programkällor man ska använda till den. Hittade inte "aMSN" som brukar finnas i de flesta andra Linux distar.

Det är ju en gammal Linuxdistributin med anor. Dock tycker jag nog att de mer "användarvänliga" Linux Mint, PCLinuxOS och Pardus känns modernare för en vanlig hemma användare. Även Ubuntu för den delen.

 

Jag hoppas få läsa en recension av den på Engelska. Men det är inga ännu:

http://distrowatch.com/table.php?distribution=suse

 

Nu har det dock kommit en engelsk artikel i alla fall:

http://www.theregister.co.uk/2011/03/14/opensuse_11_point_4_review/

nesnomiss bild

Finns länkar med reviews här... Smile

http://en.opensuse.org/In_the_press

johnh3s bild

Tack för tipset.

extons bild

En irriterande egenhet som openSUSE har (fr. o. m. version 11.2 tror jag) är att det inte går att konfigurera KDM att tillåta rootinloggning. D v s det går att ändra i KDM-konfigurationen, men ändringarna "återställs" i samband med utloggning.

Lösningen

1. Gå i konsolläge från KDM:s inloggningssida. Logga in som root och skapa filen .xinitrc med innehållet startkde, Gå sedan vidare in i X/KDE med kommandot startx.
2. Om du (liksom jag) föredrar att använda en login manager så kan du byta ut KDM mot Slim. Installera Slim med kommandot zypper install slim. Ändra sedan i filen /etc/sysconfig/displaymanager. D v s byt ut kde mot slim på rad 10. Klart!

Såvitt jag vet är openSUSE den enda linuxdist, som inte tillåter rootinloggning (som standard). Förmynderi (tycker jag).

 

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Nu har jag iofs bara testat med min 11.3 uppgraderad till KDE 4.6, men där funkar det utan problem att logga in som root. Ska kolla på laptopen sen, och om den också kör 4.6 får jag helt enkelt kolla efter uppgradering till 11.4

Edit lite senare:

Funkade fint att logga in som root via KDM i 11.3 med KDE 4.4.4 också.

Edit ytterligare lite senare:

Funkade fint att logga in som root efter uppgradering till 11.4 också.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Oj, det var märkligt. Kan ev. bero på dina gamla (kvarvarande) konfigureringar. Vid en nyinstallation av openSUSE 11.4 KDE med KDM fungerar det definitivt inte. Det ska heller inte göra det (är det meningen). Nu har jag dock hittat en annan lösning. V g läs HÄR. Möjligen är det så du gjort.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

 Kan garantera att jag inte gjort något sådant, så enda möjligheten jag ser då är att http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Release:/46/openSUSE_11.3/ uppdaterar det värdet.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Nu har jag installerat openSUSE 11.4 med KDE 4.6 till hårddisk. Eller rättare jag installerade min remaster EXTON OpSuS 11.4, som jag skapat med SUSE Studio på sätt som jag visat ovan.

Eftersom jag installerade på en dator där jag sedan tidigare redan hade tio (10) olika linuxsystem installerade och GRUB i Fedora 14 på /dev/sda8 ville jag inte installera GRUB på nytt i MBR. Något gick dock fel under installationen. Efter omstart av datorn startade bara Windows 7 upp. GRUB hade "försvunnit". Det löste jag så här.

Jag startade upp datorn med live-skivan Fedora 14 och blev root. Sedan:
# mount /dev/sda8 /mnt/sda8  - där jag alltså har min GRUB-installation
# chroot /mnt/sda8 /bin/bash
# grub
grub> find /boot/grub/stage1
grub> root (hd0,7)  - GRUB räknar som bekant från 0
grub> setup (hd0) - GRUB skrivs då till MBR
grub> quit
# exit

Sedan jag ordnat med rootinloggning till KDE 4.6 från KDM har jag nu (ännu) ett perfekt linuxsystem på hårddisk. Observera att openSUSE med KDE 4.6 är betydligt trevligare att köra från hårddisk än från skiva eller USB-sticka. D v s i vart fall om du använder en billig "standardsticka". (Det finns dyrare snabba stickor).

"Rootproblemet" löste jag så här:
A) Redigerade filen /usr/share/kde4/config/kdm/kdmrc så att rad 255 så ut så här:
AllowRootLogin=true
B) La till nedanstående rad i filen /etc/sysconfig/displaymanager
DISPLAYMANAGER_ROOT_LOGIN_LOCAL="yes"

Observera att många anser det vara förkastligt (rentav korkat) att logga in till KDE-skrivbordet som root. Läs bl a HÄR.

Någon kanske är intresserad av att "studera" min GRUB-konfiguration. Så här ser min menu.lst ut (/boot/grub/menu.lst).
##################################################
# extons eminenta menu.lst 110316
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE:  You do not have a /boot partition.  This means that
#          all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
#          root (hd0,7)
#          kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/sda8
#          initrd /boot/initrd-[generic-]version.img
# boot=/dev/sda8
default=0
timeout=30
splashimage=(hd0,7)/boot/grub/splash.xpm.gz
# hiddenmenu

title Windows 7 (sda2)
rootnoverify (hd0,1)
chainloader +1

title EXTON-RHF14 - Fedora 14 :: GRUB :: (sda8)
root (hd0,7)
kernel (hd0,7)/boot/vmlinuz-2.6.35.6-48.fc14.i686 ro root=UUID=014dda35-7666-4a62-8b2c-bdd7f817c426 rd_NO_LUKS rd_NO_LVM rd_NO_MD rd_NO_DM LA$
initrd (hd0,7)/boot/initramfs-2.6.35.6-48.fc14.i686.img

title PCLinuxOS-EXTON 2011 (sda10)
root (hd0,9)
kernel (hd0,9)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=2021fd12-0220-4ffe-a6b8-a0ddda9238ed  resume=UUID=64b1f855-9a93-484e-8398-1505916da96d splash=silent vga=788
initrd (hd0,9)/boot/initrd.img

title CruxEX 2011 (sda7)
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.37.2-exton root=/dev/sda7
boot

title EXTON OpSuS 11.4
root (hd0,2)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.37.1-1.2-default root=/dev/disk/by-id/ata-TOSHIBA_MK1234GAX_X6MDT5N3T-part3 re$
initrd /boot/initrd-2.6.37.1-1.2-default

title ExTiX 8 LXDE (sdb8)
root (hd1,7)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.32-5-486 root=/dev/sdb8 ro quiet locale=en_US.UTF-8 keyb=se
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-486

title   Ubuntu 10.10 (sdb7)
root    (hd1,6)
kernel    /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic root=/dev/sdb7 ro quiet splash
initrd    /boot/initrd.img-2.6.35-22-generic
quiet

title    Lenny-Exton (sdb9)
root    (hd1,8)
kernel    /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/sda9 ro 
initrd    /boot/initrd.img-2.6.26-2-686

title   DebEX-Mint - Mint 10 (sda11)
root    (hd0,10)
kernel    /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic root=/dev/sda11 ro quiet splash
initrd    /boot/initrd.img-2.6.35-22-generic

title  SliTaz 2.0 (sda12)
root   (hd0,11)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.25.5-slitaz root=/dev/hda12
boot

title DSL-Exton kernel 2.6.24 (sda9)
root (hd0,8)
# kernel /boot/linux24 root=/dev/hda9
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24 root=/dev/hda9

title CDlinux-Exton (sdb1)
root (hd1,0)
kernel /CDlinux/bzImage quiet CDL_LANG=sv_SE.UTF-8
initrd /CDlinux/initrd   
#########################################################

Ovan har oavsiktligt tillkommit några idiotiska smileys. Jag vet inte hur man få bort dom.
 

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

 Byt till redigerare av typen ren text och byt ut dina slutparenteser mot motsvarande html-entitet )

Går givetvis att göra även med andra tecken som "bråkar", &#[ascii-värde decimalt];

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Tack för din info. Nu kan jag tyvärr ändå inte redigera inlägget, eftersom du besvarat detsamma.

Jag får hänvisa den som vill se min menu.lst utan konstigheter HIT.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

 Med ditt godkännande kan jag fixa korrigeringarna om du vill.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Ja tack, gör gärna det.

LINUX.EXTON.NET

johnh3s bild

Nu har den första riktiga recensionen kommit:

http://cristalinux.blogspot.com/2011/03/opensuse-114-review.html

 

Lite mer djupgående än bara artiklar.

extons bild

Jag upptäckte fel i mitt inlägg ovan den 16 mars 2011 - 15:43. Stycke 3 ska bytas ut mot dessa rader.

Jag startade upp datorn med live-skivan Fedora 14 och blev root. Sedan:
# mount /dev/sda8 /mnt/sda8  - där jag alltså har min GRUB-installation
# mount -t proc proc /mnt/sda8/proc
# mount --bind /dev /mnt/sda8/dev
# chroot /mnt/sda8 /bin/bash
# grub
grub> find /boot/grub/stage1
grub> root (hd0,7)  - GRUB räknar som bekant från 0
grub> setup (hd0) - GRUB skrivs då till MBR
grub> quit
# exit
# umount /mnt/sda8/proc
# umount /mnt/sda8/dev
# umount /dev/sda8

Särskilt viktigt (i ändringen) är raderna 3-4.

LINUX.EXTON.NET