Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

DebEX-Kubuntu Maxi 11.04 LiveDVD

Jag har gjort en helsvensk remaster av Kubuntu 11.04 (d v s Ubuntu 11.04 alias "Natty Narwhal"). KDE 4.6.2 och kernel 2.6.38-8 används. Jag kallar min remaster för DebEX-Kubuntu 11.04 Maxi LiveDVD.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

Har man en nätverkskabel i så hämtar (K)Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal) valt språk automatiskt. Nordsamiska fungerar t.ex. med Kubuntu 11.04 (Natty Narwhal). KDE är delvist översatt till nordsamiska, de nordsamiska paketen: language-pack-kde-se, language-pack-kde-se-base, language-pack-se, language-pack-se-base och language-support-writing-se är installerade i min Kubuntu installation.

extons bild

Ja, och? Min skiva är till för dom som vill köra/testa Kubuntu 11.04 live på svenska.

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

Har man en nätverkskabel i så hämtar (K)Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal) valt språk automatiskt.

Som t.e.x. svenska...

extons bild

Även under live-körning menar du? Och man får fullständigt svenskt språkstöd? I så fall är ju mina Ubuntu-remasters helt överflödiga! Jag får testa (ikväll) om det är så.

Tillägg senare samma dag
Nej, Lyfang. Såvitt jag kunnat konstatera stämmer inte dina påståenden riktigt. Jag har normalt aldrig anledning att köra Ubuntu/Kubuntu original, eftersom jag gör mina svenska remasters direkt från resp. ISO-fil. När jag nu ändå i testsyfte startade upp Kubuntu orginal från skiva och valde svenska språket och svensk tangentbordslayout så blev visserligen locale svenska språket, men alla KDE- och andra program var på engelska. Se denna SKÄRMDUMP. Jfr skrivbordet i min remaster.

Sant är dock att det går att installera svenskt språkstöd m m även under live-körning (alldeles oavsett om man har trådbundet eller trådlöst nätverk). Dock inte under själva uppstarten av systemet (som jag trodde du menade).

Om man däremot - när fråga uppkommer - väljer att installera Kubuntu direkt till hårddisk istället för att prova systemet live får man sannolikt möjlighet att direkt installera fullständigt svenskt språkstöd. Möjligen ligger missförståndet där, eftersom du i ditt första inlägg i denna tråd talar om din Kubuntu-installation.

Sammanfattningsvis är alltså mina Ubuntu-remasters (ännu) inte helt överflödiga.

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

Om man däremot - när fråga uppkommer - väljer att installera Kubuntu direkt till hårddisk istället för att prova systemet live får man sannolikt möjlighet att direkt installera fullständigt svenskt språkstöd. Möjligen ligger missförståndet där, eftersom du i ditt första inlägg i denna tråd talar om din Kubuntu-"installation".

Valde svenska i Wubi-ínstalleraren och installerade Ubuntu 11.04. Svenska språket installerades automatiskt.

Sammanfattningsvis är alltså mina Ubuntu-remasters (ännu) inte helt överflödiga.

Ett livesystem med svenska språkpaket färdigt är bra. Har du provat hämta (K)Ubuntu DVD-versionerna på http://cdimage.ubuntu.com/?

extons bild

Ja, då är vi överens. D v s du har när denna ruta poppar upp valt att direkt installera systemet. Alla "extondistar" är avsedda att köras live. (De kan iofs också installeras till hårddisk och/eller USB-sticka).

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

Jaha då har jag försökt köra denna dist via usbpinne, och ursäkta nu men jag blir bara så i asgarv åt det hela, precis som när jag försökte installera natty från liveskivan, så får jag samma fel nu, liksom med kubuntus egen version. Felet jag får att allt går bra tills jag får upp där det står kubuntu / ubuntu, sen hoppar den över till textläge och rasslar upp en massa siffror och sen stannar. Hur fick jag installerat natty då? jo i textläge, det fungerade, av någon outgrundlig anledning. Vid tidigare versioner av ubuntu/kubuntu har jag aldrig fått denna typ av fel. Undrar om det är någon bugg eller?

extons bild

Jag har själv inte gjort någon USB-installation av Kubuntu 11.04 eller Ubuntu 11.04. Ev. gör jag det nu p g a ditt inlägg. Du använde alltså det inbyggda programmet för USB-installationen?

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

jag använde det i natty om det är det du menar

extons bild

Ok, jag installerade till USB-sticka under körning av Exton-Natty (min remaster av Ubuntu 11.04) från skiva. Det fungerade (som väntat) alldeles utmärkt.

Kan det vara något grafikkorts-problem du upplever?

Testat att köra kommandot sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg?

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

va? var? Jag kommer ju inte ens in i något, när jag kör din dist via usb. Som jag försökte förklara, jag kommer fram till tills det står kubuntu sen efter ett tag hoppar den över i textläge och en massa siffror rasslar ner tills den stannar och säger att den inte hittar något medium, och den meningen kommer upp igen och igen och igen.Så det ända jag kan göra är att starta om. Tja detsamma inträffar även med kubuntu orginal samt med natty, men där finns åtmintone möjligheten att installera i textläge.

Lyfangs bild

Har du provat med UNetbootin?

extons bild

Nu ska vi väl inte blanda in Unetbootin? Det kan absolut inte behövas.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Har du då verkligen startat upp Kubuntu/Ubuntu 11.04 från en skiva och haft en formaterad sticka (fat32) till hands innan du startat programmet "Skapa en uppstartsdisk"? Jag misstänker nästan att du använt Ubuntus vanliga installationsprogram Ubiquity.

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

vad jag har gjort är att jag som vanligt tankat ner isofilen och sen använt programmet i natty för att kunna få över den på usbstickan, det är så jag brukar göra. Istället för att behöva bränna en massa skivor bara för att man vill testa. Och ja jag har använt programmet skapa en uppstartdisk

extons bild

Har du då kört systemet i VirtualBox (eller liknande program) direkt från ISO-filen? I så fall kan felet ligga hos VirtualBox.

Om du tvunget vill installera till USB-sticka direkt från ISO-filen så är UNetbootin (som Lyfang föreslår ovan) att föredra. Det finns andra alternativ. T. ex. LiLi USB Creator och YUMI. Jag tycker att LiLi USB Creator är "bäst".

F ö är väl CD-skivor nästan gratis idag.

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

Ok jag ska prova med UNetbootin nu återkommer senare om resultatet

extons bild

Ok, det går sannolikt bra även om UNetbootin ibland har svårt att få till startdata för andra distar än de som "officiellt" stöds av programmet.

En annan nackdel med UNetbootin är att ingenting kan sparas. Om man installerar Ubuntu/Kubuntu 11.04 (original) till en USB-sticka på 4 GB med hjälp av Ubuntu-programmet "Skapa en uppstartsdisk" så kan man samtidigt skapa ett sparutrymme på stickan på över 3 GB. Då blir alltså stickan ett klart bra alternativ till en hårddiskinstallation.

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

Ok har provat att köra via usb nu, ä fungerade inte alls, kom fram till där jag skulle välja vad jag ville göra, dv starta kubuntu, starta från första hårddisken m.m. ok så långt allt bra, men sen, icke, den blir fast där. Nä jag får väl nöja mig med natty som jag trots allt kunde få installerat, ok i textlägen men ändå.

extons bild

Så inte ens en installation med UNetbootin ville fungera menar du?

Om du verkligen vill köra Kubuntu från USB-sticka så kan du alltså bränna ISO-filen till skiva och göra som jag gjorde igår. Om inte heller det fungerar är det något fel på din sticka. Något annat alternativ finns inte.

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

Jo det var det jag också har kommit fram till, men det får vänta tills jag införskaffad fler skivor samt en ny sticka.

Lyfangs bild

Det här hittade jag på nätet för USB stickan. Det är troligtvis för Windows...

Repair Tool of the Week: Check Flash

extons bild

Jag gjorde en testinstallation av nya DebEX-Kubuntu till USB-sticka med hjälp av UNetbootin. Installationen var problemfri. Du kan läsa mera härom HÄR.

Vi kan nog sluta oss till att det är något fel på din USB-sticka. Erfarenhetsmässigt lämpar sig inte alla USB-stickor för aktuella installationer. Vissa fabrikat kan inte göras bootbara eller också fungerar de dåligt eller inte alls av andra (för mig okända) anledningar.

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

fingal12s bild

kollar alltid med md5