Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

SlackEX 13.37 Gnome3/Xfce4 LiveDVD

Nya SlackEX 13.37 Gnome3/Xfce4 LiveDVD bygger på Slackware 13.37 och Slax. Kernel 2.6.38.2-exton och Gnome 3.0 används. Jag har själv särskilt installerat Gnome 3.0.

I Slackware är KDE annars standard. Kerneln har stöd för "allt", eftersom jag kompilerat den på samma sätt som Slackwares originalkernel huge.

English
My English spoken readers can have a look at my short description of SlackEX's features HERE.

Skivan är på 1390 MB.

Systemet kan lätt installeras till hårddisk med hjälp av ett installationsprogram/script, som jag kallar Slack-Installer. Givetvis också till USB-sticka.

Unik/världsunik
SlackEX 13.37 är (såvitt jag kunnat konstatera) unik. D v s det finns ingen annan remaster av Slackware 13.37, som innehåller Gnome/Gnome 3.0 och/eller en av de senaste kärnorna med stöd för "all" modern hårdvara.

Beprövat system
Slackware
är det första allmänt utbredda linuxsystemet, som fortfarande utvecklas. Med version 13.37 visar Slackware (som funnits sedan 1993) att gammal är äldst. Passa på att testa det live med nya Gnome 3.0. Lite av en upplevelse (faktiskt).

Se en skärmdump av Gnome3-skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

TILLÄGG
Den första versionen av SlackEX Gnome3 var från 110515. I version 110518 har jag lagt till programmen AbiWord 2.8.6, Wicd 1.7.0 (perfekt för hantering av trådlösa nätverk) och GDM (inloggningshanterare, som ger dig möjlighet att välja att köra Gnome 3 på bl a svenska).

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

gorgos bild

Vad tycker du om nya Gnome 3?

extons bild

Jo, jag gillar det. Snyggt och "användarvänligt". Snabbt är det också. Det talas dock om "buggar". Jag har själv inte märkt av några sådana.

Observera att jag i nattens version (110518) av SlackEX lagt till GDM, som ger dig möjlighet att välja att köra Gnome 3.0 på bl a svenska. D v s du hamnar direkt efter uppstart från skiva på GDM:s inloggningssida där du bl a kan välja språk och session. Kan kan t. ex. välja att köra Xfce eller Fluxbox istället för Gnome 3.0.

LINUX.EXTON.NET

Laser_Bladers bild

 jag är väldigt sugen på att prova, men får inte det att boota från usb sticka Sad

det kommer bara en textrad /boot/vesamnu.c32: not a COM32R image

Jag har använt mig av Unetbootin, anävnder det till alla distar och det brukar funka smärtfritt. Sökt på nätet men inte hittat någon information. 

Vill verkligen prova din version av slackware. Har varit trogen ubuntu baserade distar länge, fastnat för gnome3, passar fint på netbooken. Provat ubuntu med gnome-shell, Fedora 15. Så nu vill jag smaka på Slackex. för att se vilken som krämar ur mest prestanda ur min lilla netbook. Tongue

 

Tips och råd för att få en bootbar usb? Stickan har funkat till andra distar. så tror inte det är den det är fel på.

extons bild

Du ska inte använda UNetbootin vad gäller SlackEX. Om det hade varit möjligt så hade jag skrivit om det på INFO-sidan. Nu redogör jag istället för två andra sätt att installera SlackEX 13.37 till USB-sticka. Du bör alltså använda någon av dessa metoder. Båda fungerar perfekt.

LINUX.EXTON.NET

Jag testade denna nyligen men fungerade inget vidare. (dock inte denna uppdatering du nu gjort)

Den är inte lika stabil som slackware.

Samt att gnome3 har krashat x på 3st olika datorer jag testat den på och övriga funktionsstörningar med gnome.

Xfce4 fungerade betydligt bättre än gnome.

Testade även dom andra som bygger på slackware men vart inte riktigt nöjd med någon av dom.

Jag upplevde inte slackware känslan av att allt bara fungerar.

 

extons bild

Det var tråkigt att höra. Många klagar på att Gnome 3 (ännu) fungerar dåligt i olika distar. Problemen har därför sannolikt inget att göra med att du kör Gnome 3 i just SlackEX/Slackware 13.37.

På mina datorer fungerar dock Gnome 3 felfritt i SlackEX 13.37.

Menar du verkligen att SlackEX 13.37 fungerar sämre än originalet (Slackware 13.37) även när du använder Xfce? Märkligt i så fall. Finns liksom ingen anledning till det.

Tack för att du testade mina Slackware-remasters. Skriv gärna lite mera utförligt om vad du upptäckte som inte fungerade (bortsett från kraschade applikationer i nya Gnome 3).

LINUX.EXTON.NET

Jag kan återkomma med utförligare test samt felbeskrivningar lite senare.

extons bild

Ja, det är jag mycket tacksam för om du gör.

LINUX.EXTON.NET

Laser_Bladers bild

Kan vara jag som är osedvanligt dum.. men följt instruktionerna för att installera på en USB och kunna spara inställningar. 

Men får detta: 

Flushing filesystem buffers, this may take a while...

Updating MBR to setup boot record...

liloinst.sh: rad 81: boot/syslinux/lilo: Åtkomst nekas

När jag kör "bash liloinst.sh" ? Får felmeddelande vid kopieringen med, "kan inte bevare ägare" kommer det vid varje fil. 

Inget enklare sätt att göra en bootbar Live USB? eller är det jag som är fummelkantig bakom burken Tongue

 

extons bild

Låter som om du inte är root när aktuella kommandon körs. Eller är du det?

Aktuella två installationsmetoder är enkla. Observera att metod 1 inte förutsätter att du först bränner ISO-filen till skiva (om du nu skulle sakna en CD/DVD-enhet). Du kan istället öppna ISO-filen med MagicISO eller liknande program och sedan kopiera över aktuella filer till stickan.

LINUX.EXTON.NET

Laser_Bladers bild

 Lyckades med att göra bootbar USB med alternativ 1 nu! Lättare på en windows dator, (som det naturligtvis stog i guiden) 

Kan dock meddela att det gick lika bra i Unetbootin.

Men det vill fortfarande inte riktigt som jag vill. Gnome3 startar i fallback mode...  Har fedora15 installerat nu och gnome3 flyter på kalas där,  Datorn är en toshiba nb100 netbook. Intel"nånting" grafik.

 

I system info (live slackex) står: Graphics: VESA intel(r) 82945GM chipset Family Graphics

fick "fel" vid boot. Undefined video number 317 nånting. 

 

Åtgärd? 

extons bild

V g läs på INFO-sidan. D v s där står (klart och tydligt?) att Gnome 3.0 fordrar proprietära grafikdrivrutiner. I SlackEX har jag installerat NVIDIAS drivrutin för att möjliggöra live-körning av Gnome 3.0. (För dom som har en dator med ett nyare NVIDIA-kort i).

Förtydligande: Om du installerar SlackEX till hårddisk kan du givetvis själv installera erforderlig drivrutin för körning av Gnome 3.0.

LINUX.EXTON.NET

Laser_Bladers bild

 Läst info sidan flertalet gånger, framgår inte att det kräver proprietära drivrutiner, står att det är förinstallerat Nvidias rutiner däremot. 

 

 

 

extons bild

Under rubriken Använda Nvidias grafikdriver skriver jag: Såvitt jag kunnat konstatera är det också ett krav att använda proprietära grafikdrivers för att alla funktioner i nya Gnome 3.0 ska visas. Kanske något diffust formulerat. Jag borde måhända ha skrivit: Man måste använda prorietära grafikdrivers för att kunna njuta av Gnome 3.0. Vad gäller körning av SlackEX live så måste man ha ett nyare NVIDIA grafikkort i datorn för att ha en chans att få se Gnome 3.0-skrivbordet. Lite omständigt, men...

LINUX.EXTON.NET

Ditt fel betyder endast att den fördefinierade upplösningen inte stöds.

Bara att välja en annan eller normal, detta beror oftast på ett dåligt valt standardvärde i lilo.conf eller menu.lst men är helt ofarligt.

 

Angående gnome3 så finner jag det konstigt då du verkar ha ett intelkort.

Frågan är vilket chipset du har, om det är ett riktigt intel chip så borde det fungera då dessa endast använder öppna drivrutiner.

Om du däremot har ett Poulsbo chipset som många netbooks utrustades med så är det en binär blob från intel som gäller och du får räkna med att den är buggig.

Men enligt vad jag kan läsa ut av ditt felmeddelande så borde du ha GMA 950 som har en öppen drivrutin.

Men tror inte att gnome3 med lull-lull flyter något bra på GMA 950.

Laser_Bladers bild

 Tycker med det var konstigt.. då jag har provat Ubuntu 11.4, med gnome-shell och har Fedora 15 installerat nu Med gnome3. Och har aldrig haft problem med upplösning eller liknande innan. 

 

Gnome3 flyter på hur bra som helst på min lilla netbook, känns inte som att det är så krävande. Alltid haft fullt lull-lull med Compiz på den och aldrig blivit segt. 

Men då provar jag att installera och leta upp drivisar, måste känna lite på det. Återkommer med erfasrenheter när det är testat Wink

extons bild

Ja, man måste som du förstår skilja på live-körning och körning av ett installerat system. Min remaster (SlackEX) är gjord på en dator, som har ett NVIDIA-kort. Jag har därför kunnat installera en proprietär drivrutin för detsamma, som också passar andra datorer med liknande kort.

LINUX.EXTON.NET

Laser_Bladers bild

 Jo det är underförstått, är inte helt grön! 

Bara förvånad när inte gnome-shell visades, och jag fick meddelandet att jag inte hade ett tillräckligt bra grafik kort för att visda gnome3. (vid boot) När det fungerat med alla andra distar. 

Får installera och prova helt enkelt. 

 

Laser_Bladers bild

tillägg:  945 GM är det jag har Smile

945GM är ett chipset från intel och 950GM heter grafikkärnan.

Intel ska fungera direkt under slackware.

Laser_Bladers bild

installerat och klart.

Nu undrar jag hur man installerar intels drivrutiner, har provat google men hittar inget, aldrig lekt med slack innan och vet inte hur man installerar. help

extons bild

Tyvärr har jag själv inget bra svar. Jag har ingen dator med Intel-kort så jag har aldrig forskat i saken. Möjligen kan du få viss vägledning på denna sida.

Nille kanske har någon enklare lösning?

Tillägg lite senare
Du skulle kunna testa att installera denna driver.

Installera med kommandot installpkg xf86-video-intel-2.14.0-i486-1.txz (som root).

Kör sedan följande kommandon (som root) i konsolläge:
1. X -configure
2. mv /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

Starta om X eller datorn.

Det ovannämnda kan fungera. Inga "garantier" dock.
 

LINUX.EXTON.NET

Laser_Bladers bild

Tack för rådet. Dock fungerade det inte.

Men jag får forska vidare. Vill verkligen prova Slackex med gnome3. Annars får jag gå tillbaka till Fedora, och jag tyckte det kändes lite segt på netbooken.. Men gnome 3 passar utmärkt på den lilla skärmen. Men vill samtidigt ha ett snabbt system. Slackex känns aningen snabbare är stora fedora..