Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Mint 11 “Katya” released!

Nu har Clem släppt Katya i skarpt läge.

Det är väl inte några direkt revolutionerande nyheter i Mint 11. Denna versionen använder alltså  skrivbordsmiljön Gnome 2.32, som är modifierad på sedvamligt Mint-vis.

Här är i alla fall nyheterna beskrivna: http://www.linuxmint.com/rel_katya_whatsnew.php

Mint 11 finns tillgänglig i 32 och 64-bitarsvariant och även versioner utan codecs.

Här finns mer information: http://blog.linuxmint.com/?p=1760

Förutom vanlig "från-grunden-installation" finns även möjligheter att installera i Windows och det finns lite olika alternativ för uppgradering från en äldre Mint-release: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2

Smile

Edit:  Här finns även en recension av LM11, gjord av Jim Lynch på  Desktoplinux rewievs:

http://desktoplinuxreviews.com/2011/05/26/linux-mint-11/

Edit2: nu har jag rättat till texten ovan lite, vilket innebär att efteföljande svarsinlägg kan komma att tyckas lite konstiga.  Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Mint 11 bygger väl ändå inte på Gnome 2.32? D v s disten bygger på Ubuntu 11.04 och använder Gnome 2.32 som fönsterhanterare/skrivbordsmiljö.

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

Upstream components

Linux Mint 11 features the following upstream components: Ubuntu 11.04, Linux 2.6.38, Gnome 2.32, Xorg 7.6.

Källa: http://linuxmint.com/rel_katya_whatsnew.php

Ja, sen troligtvist:

mintbackup, mint-make, mintupdate, mintBackup, mint-make-cmd, mintupdate-launcher, mint-batch-make, mint-md5sum, mintupload, mint-compress, mintmenu, mintupload-manager, mint-decompress, mintnanny, mintwelcome, mintdesktop, mint-search-apt, mintwelcome-launcher, mint-fortune, mint-search-portal, mintwifi, mintinstall, mint-show-apt, mintWifi, mintInstall, mint-synaptic-install.

tux-svens bild

Haha, det var dåligt uttryckt av mej.  Självklart menade jag som du säger Exton. Smile

Det var bara det att det inte är original Gnome-utseende, utan Mint-skrivbordsmiljön baseras på Gnome 2.32, menade jag.

Den kunde ju kanske haft Mint skrivbordsmiljö som baserades på Gnome 3.0 annars..  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Är det någon semantisk skillnad på "baseras på" och "bygger på"? Jag tycker inte det Smile Skulle möjligtvis vara om man räknar bytes, dvs fler byte än originalet = "bygger på" Tongue

extons bild

Nej, det är ingen skillnad. Tycker jag.

Faktum är ändå att Mint 11 (själva linuxsystemet) bygger på eller baseras på Ubuntu 11.04 (som i sin tur bygger på Debian) och använder sig av (den eminenta) fönsterhanteraren Gnome 2.32.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

 Skrivbordsmiljön Gnome.

Fönsterhanteraren är väl metacity?

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Du har rätt som vanligt fredentoft. Man skiljer på fönsterhanterare och skrivbordsmiljöer.

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

Debian > Ubuntu > Linux Mint. Sen vet jag inte om det ska heta "baseras på" eller "bygger på".

FoHs bild

Om man ska vara riktigt petig så kanske det inte är rätt att säga att det bygger på Ubuntu 11.04, eftersom det tar bort en hel del från Ubuntu (och lägger till en del) Smile

Tycker nog nästan det är mer rätt att säga att det bygger på Gnome 2.32 i sådana fall, eftersom den levererar Gnome 2.32 med lite extra (annan meny etc). Personligen så tolkar jag "bygger på" i sådana här sammanhang som "kommer med/innehåller" (och jag tror det var så tux-sven menade det).

tux-svens bild

Nu har jag installerat Mint 11 på en USB-sticka för att testa. Jag kan väl säga att det inte kändes lika övertygande som Mint 10 gjorde när jag installerade det. Jag har inte lyckats få igång mikrofonljudet i Skype ännu och jag har inte fått Compiz att fungera som jag önskar. Compiz var MYCKET enkelt att managera i Mint 10, här krävs mycket mer pillande tycker jag.

Annars verkar det hela vara något snabbare än Mint 10.  Får nog återkomma om hur det går såsmåningom, men nu tänkte jag dra ur pinnen och återgå till LMDE igen.

Jag har förresten varit på invigningen av Julas centrallager i Skara i kväll.  Ett gigantiskt lagerutrymme på 108 tusen kvadratmeter!!  120 truckar fanns det och 50 lastkajer.

Byggnaden är ca 500 meter lång och ca 200 meter bred.  Den är nästan ofattbart stor.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jag är inte helt säker på att Mint 11 kör med samma version av Compiz som Ubuntu 11.04 (eftersom det inte använder Unity) men skulle den göra det så kanske du har nytta av den här guiden: http://www.webupd8.org/2011/05/how-to-downgrade-to-compiz-086-in.html

tux-svens bild

Det verkar vara compz 094 i Mint 11.  Men efter att manuellt ha aktiverat lite olika egenskaper/effekter börjar det mer och mer fungera som jag önskar..  Smile

Tack för länken, men jag testar nog lite till med denna versionen innan jag funderar på att backa. Man kan ju konstatera att det är ju avsevärt svårare att få till ett bra Compiz här än vad det var i Mint 10.

Få se om jag hittar något om mikrofonljudet åxå, så kanske det blir riktigt trevligt till slut. Smile

Edit:  Det finns mikrofonljud, förutsatt att jag använder extern mik.  Alltså har det med konfigurationen av min hårdvaran att göra.  Hmm  (I Mint 10 och LMDE funkar det ju)

Nu har jag provat Spotify åxå - det verkar fungera helt OK. Smile

Edit2: Glädjande var att nätverksskrivaren hittades UTAN att jag behövde tipsa om LAN-adress som jag gjort förut.  ("Dä tar säk", som mordbrännaren sa)

 

 

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Tuomos bild

 HAllå  aktivitetsfälltet(längst nere)på mint 11 år borta.hur återställer jag.

tux-svens bild

Högerklicka på ett ledigt ställe i panelen, Lägg till i panelen, välj Notifieringsyta.  Om jag nu förstod dig rätt. Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!