Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Distribution Release: ArchBang Linux 2011.09

Willensky Aristide har släppt ArchBang Linux 2011,09, en snabb och lätt distribution som använder sig av Openbox fönsterhanterare, ArchBang är baserad på Arch Linux. ArchBang är en så kallad "Rolling Release". 

Mer information om vad som är nytt: http://archbang.org/news/archbang-2011-09-out

 
Installation: http://wiki.archbang.org/index.php?title=Installation

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Ja, Arch/ArchBang är ett fantastiskt linuxsystem. ArchBang med OpenBox är också otroooligt snabbt. T o m i VirtualBox.

Nu kommer jag få nytta av min nykompilerade Arch-kernel 3.0.4-exton-ARCH med stöd för precis "allt".

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Levereras ingen av dessa minimala nörddistar med en tilande fönsterhanterare? Jag trodde att folk som är skäggiga nog att bry sig om smådistarna även borde ha vett nog att inse varför tilande fönsterhanterare är vida överlägsna den "vanliga" paradigmen.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Nu är OpenBox faktiskt inte så dum. Snabb och praktisk. Dessutom ser allt snyggt ut. Jag har precis installerat ArchBang till hårddisk. Jag ger kanske snart en länk till ArchBangs skrivbord som "bevis".

Nu var dock just ArchBang inte riktigt så "fantastiskt" som jag skrev i mitt förra inlägg. Jag "tvingades" använda "min" specialkernel 3.0.4-exton-ARCH för att överhuvudtaget kunna starta upp ArchBang från hårddisk. Sannolikt skapades en felaktig "initfil" (initramfs-linux.img) under installationen. Med originalkerneln igenkändes inga partitioner. Dessutom var jag tvungen att installera Nvidias proprietära driver för att komma in i X.

F ö: ArchBang är inte särskilt "minimal". Allt en normalanvändare behöver finns. Om något saknas av någon kan det synnerligen lätt installeras. Arch/ArchBang är nog heller ingen "nörddist". Du känner väl till Arch Linux devis? Dessutom är Arch dokumentation överlägsen de flesta andra linuxdistars.

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

 Visst har Arch bra dokumentation, men det är definitivt en nörddist; "normala" människor läser, irriterande nog, inte dokumentation, så hur bra den är spelar tyvärr ingen roll för dem. Jag skulle nog vilja påstå att varje dist som inte är Ubuntu, Mint, OpenSUSE, RHEL/CentOS eller kanske möjligtvis Debian är riktiga nörddistar.

Jag tror visst att OpenBox kan vara snyggt, men det jag är intresserad av är användbarhet; en fönsterhanterare som tvingar mig att själv hatta runt på skärmen och placera mina fönster är helt enkelt klumpig.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

kyllings bild

@valderman

Jag har för mig att "exton" har "Arch" i någon skrivbordsmiljö som passar dig kanske. Med ett förenklat installationsförfarandet. Men du verkar till att vara ganska duktig så frågan är om du behöver en förenklad installation av Arch. Men annars kan du avvakta  "exton" hittar kanske på något med "ArchBang". Vad vet jag. De flesta " "exton" distar är kostnadsfria. Jag har för mig att "exton:s" Arch är gratis.

valdermans bild

 Jag bryr mig inte så mycket för egen del; Debian fungerar alldeles utmärkt för mig, och Arch hade en tendens att vara ruskigt instabilt (om man drar in paket från AUR regelbundet) eller helt och hållet sakna paket (om man undviker de instabila AUR-paketen) när jag senast körde det. Jag är mest nyfiken på varför alla smådistar verkar vara så inkörda på att använda nedbantade kopior av skrivbordsmiljöer som helt enkelt bygger på en trasig paradigm.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

atas bild

Jag tror att folk som använder Xmonad eller liknande fönsterhanterare inte vill ha en färdig iso med en färdigkonfigurerad fönsterhanterare. Jag upplever att man är ganska beroende av att veta hur fönsterhanteraren i fråga är konfigurerad för att den ska vara användbar. Då är det nog naturligare att utgå från en minimal installation istället.Angående en inte så nördig fönsterhanterare som har stöd för tiling så finns ju Kwin. (Jag menar inte win7 tilingen som  blivit vanlig på sistone i de flesta fönsterhanterare utan traditionell sådan).

extons bild

Jag tror inte valderman är så där väldigt intresserad av mina Arch remasters. Annars finns det två för nerladdning. En med KDE och en med LXDE.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Se här en skärmdump av ArchBangs skrivbord: http://linux.exton.net/archex/archbang-skrivbord-110908.jpg

Snyggt eller snyggt?

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

@exton

Ja! ArchBang är faktiskt snygg och har allt man behöver, förmodligen? Det är inte alls primitivt med OpenBox. Exton du skrev om problem med ArchBang . Det är säkert uppskattat om du rapporterar detta i ArchBang:s forum http://bbs.archbang.org/ eller "Have fun and report bugs in the official bug thread!" http://bbs.archbang.org/viewtopic.php?id=1036. Utvecklarna uppskattar säkert din hjälp. Vem vet kanske din "nykompilerade Arch-kernel 3.0.4-exton-ARCH" uppskattas.

extons bild

Ok, men innan jag rapporterar det hela som en "bugg" (eller som en vanligt fel) ska jag se om det blir någon skillnad om originalkerneln eller "min" kernel används om jag själv skapar ett ARCH-system med hjälp av ArchBangs guide eller på annat sätt.

(Den bloggpost du länkar till handlar bara om hur man installerar Arch till hårddisk. D v s inte om hur man remastrar systemet).

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

 "(Den bloggpost du länkar till handlar bara om hur man installerar Arch till hårddisk. D v s inte om hur man remastrar systemet)".

Ja! Det stämmer sen har "WILLXTREME" valt Openbox. Men naturligtvis kan man välja en annan skrivbordsmiljö om så önskas. Men jag tycker ändå det är en ovanligt bra Arch guide. 
 
"remastrar systemet". Är ett annat kapitel som kräver lite andra kunskaper. Smile

extons bild

Det var ingen "bugg". Om man bara väljer filsystemet ext4 vid installationen till hårddisk uppstår inga problem.

Jag har nu gjort en egen ny liveskiva med Arch Linux. Skrivbordsmiljön Xfce 4.8.0 och kernel 3.0-ARCH används. Det enda jag knyckt från ArchBang är installationsprogrammet. Det kom väl till pass. Jag har letat länge efter ett lämpligt sådant program.

Jag kallar mitt nya Arch-system för ArchEX. Det läggs snart ut för nerladdning/testning.

Se en skärmdump av ArchEX skrivbord HÄR.

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Som vanligt en bra insats från din sida. Nu kan Arch Linux kanske bli lite mer lätttillgängligt för de svenska Linuxanvändare som är intresserade av att testa Arch Linux. Men som alltid återstår ett problem som drabbar all distributioner förutom de som har Ubuntu som bas. Det är något som nästan alla är beroende av nämligen "BankID". Ibland kan "BankID" även skapa stora problem för användare av Ubuntu. Kan du lösa den gåtan i "ArchEX" så lär det öka intresset något. 

extons bild

BankID? Har jag inte ens tänkt på. Jag får kolla upp den saken. Jag kommer inom kort också att lägga ut en Arch-remaster med Gnome 3.0. I den kanske jag lägger in stöd för BankID (om det ens är möjligt).

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Apropå BankID: Jag har svårt att kolla saken i Arch, eftsom jag själv inte använder mig av BankID. Jag använder en s k Digipass för att logga in på SE-bankens internetkontor. Det funkar fint i Arch Linux. Möjligen är kraven desamma?

Tillägg 110917
Jag har alltså installerat NexusPersonal. Det borde väl räcka för att använda BankID eller? Någon?

LINUX.EXTON.NET

fysikers bild

Det finns olika program för id. Nordea använder sig av Nexus. SEB använder nåt annat program som heter just BankID vad jag hört från bekanta som har SEB. Alltså inte samma program alls.

extons bild

Min installation i Arch verkar fungera på SE-bankens kontor. Jag får skaffa ett BankID och kolla upp saken i skarpt läge.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

SEB använder sig av NetID som är Telias lösning för elegitimation. De har alltså inget med BankID att göra (än) . Däremot är de på G med att införa BankID på kort, deras VISA-kort kommer efterhand att utrustas med e-legitimations-certifikat.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Skönt med någon som har full koll på saker och ting. Jag trodde (i min okunnighet) att det faktum att jag kunde logga in på SEB:s internetkontor med min digipass i Arch berodde på att jag hade installerat NexusPersonal.

Det du skriver om VISA-kort m m blev jag varse när jag beställde mitt BankID.

LINUX.EXTON.NET

Tack för informationen.

Bara hoppas att dom inför BankID innom snar framtid och att deras lösning kommer fungera med fribid.

fredentofts bild

Annars har ju faktiskt NetID funkat finfint under linux bra länge, ända sedan jag körde Gentoo, så det borde väl vara nån gång -05 eller -06,

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

fysikers bild

Jo, jag blandar alltid ihop NetID och BankID. My Bad. Jag har i alla fall släktingar som har SEB och dom använder sig av NetID för att komma åt e-leg funktioner osv. Jag har Nexus då jag är kund hos Nordea.

Någon speciell orsak till att du inte kan använda fribid istället?

extons bild

Nej, jag hade bara inte hört talas om fribid tidigare. Nu har jag ändå installerat NexusPersonal. Det måste tydligen avinstalleras om fribid ska kunna användas. Jag får kolla upp båda programmen senare. Jag har beställt ett BankID nu.

LINUX.EXTON.NET

Fribid är en öppenkällkodsklient som fungerar, åtminstone det jag testat.

Men det hade inte hjälpt då seb tydligen använder telias e-leg som jag tror kräver "Net ID".

Men annars så fungerar den fria klienten fribid utmärkt och du slipper den struliga nexus personal.

Det verkar som om en ny version av fribid gömmer sig runt hörnet som fixar strul med bla handelsbanken.

Här kan du se vad som fungerar och uppdatera gärna om du märker att den fungerar på flera tjänster eller banker.

http://wiki.fribid.se/sidor/Banker_och_tj%C3%A4nster

 

kyllings bild

Om du är intresserad har "WILLXTREME"/ArchBang lagt upp en guide om hur du bygger en egen Arch Linux med Openbox. Med anledning av att Arch Linux har släppte en "new release of Arch Linux"

 
"*** You can always build Arch Linux w/ Openbox from scratch by following my updated guide"
 
 http://willensky.blogspot.com/