Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ArchEX Gnome3 LiveCD med Gnome 3.0 och Xfce 4.8.0

ArchEX Gnome3 är en ny Linux live cd baserad på Arch Linux. Archs devis är KISS (Keep It Simple Stupid). ArchEX använder kernel 3.0.4 (senaste stabila kernel) och skrivbordsmiljön Gnome 3.0 alternativt Xfce 4.8.0.

Installerade program
Bl a Firefox 6.0.2, Chromium 13.0.782.220, Epiphany 3.0.4, Gnome MPlayer 1.0.4, Gimp 2.6.11, Wicd 1.7.0, GParted 0.9.0, Brasero 3.0.0, Banshee-2.0.1-2 och AbiWord 2.8.6.

To my English spoken readers
ArchEX Gnome3 is a Linux live CD based on Arch Linux. Arch motto is KISS (Keep It Simple Stupid). ArchEX uses kernel 3.0.4 (latest stable kernel) and the GNOME desktop environment 3.0 or Xfce 4.8.0. Installed programs: Among others, Firefox 6.0.2, Chromium 13.0.782.220, Epiphany 3.0.4, GNOME MPlayer 1.0.4, Gimp 2.6.11, Wicd 1.7.0, GParted 0.9.0, Brasero 3.0.0, Banshee-2.0. 1-2 and AbiWord 2.8.6. You run the system as root or as the ordinary user live. Root's and live's password is Stocksund. ArchEX can be easily installed to the hard drive (of those who so desire). That is directly while running the live CD. All programs have been updated to the latest available stable version as of 18 September 2011. The system language is English.
Read more... (in English)

Installation till hårddisk
ArchEX kan lätt installeras till hårddisk av den som så önskar. D v s direkt under körning av live-skivan. Installationsprogrammet ArchEX Installer har jag "knyckt" från ArchBang och modifierat så att det passar perfekt för ArchEX. Starthanteraren Grub (Legacy) installeras i MBR (om inte du bestämmer annat).

"Installation" till USB-sticka

För er som som har datorer som saknar cd/dvd-enhet kan jag nämna att det går att "installera" ArchEX till USB-sticka direkt från ISO-filen. Läs om hur du ska göra på INFO-sidan.

Språkstöd
Det finns stöd för engelska och svenska. Default locale/språk är engelska. Detta för att jag ska kunna sprida ArchEX Gnome3 i lite vidare kretsar. Såvitt jag vet finns det nämligen ingen annan Arch live-skiva med Gnome 3.0 för nerladdning. Efter installation av ArchEX till hårddisk kan du lätt ändra default locale till svenska.

Kompatibel och rolling
ArchEX är (givetvis) helt kompatibel med Arch Linux. Det betyder att du (när som helst) kan uppgradera systemet med kommandot pacman -Syu. ArchEX/Arch Linux är också en s k rolling distribution, vilket bl a innebär att när du väl installerat systemet på hårddisk finns det ingen anledning till ominstallationer (som annars är vanligt i linuxvärlden).

Vem passar Arch Linux för?

Mitt svar: Systemet passar den "avancerade" linuxanvändaren/entusiasten, som kan tänka sig att köra ett och annat kommando då och då.

Fördelar med ArchEX/Arch
""Cutting Edge"-program och snabbhet.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR.

Läs mera...