Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En svensk version av Mageia 1

Denna magiska dag (111111) har jag färdigställt en svensk version av den nya linuxdistributionen Mageia. Eftersom Mageia 1 bygger på Mandriva har jag valt att kalla min nya remaster för EXTON-MAN 2011 i linje med mina tidigare remasters av Mandriva, t. ex. EXTON-MAN 2010 från 091123.

Mageia 1 med KDE 4.6.5 är helt kompatibel med Mandriva, vilket bl a framgår av Mageias Release Notes. Min svenska remaster EXTON-MAN 2011 LiveDVD (787 MB) är nu alltså klar för nerladdning.

Min version innehåller KDE 4.6.5 och kernel 2.6.38.7 (liksom originalet). Program: Bl a LibreOffice, Gimp, Firefox 8.0, VLC och alla utvecklingsverktyg. Alla program är uppdaterade till senaste version per idag.

Svenskt språkstöd
Mageia live innehåller inget svenskt språkstöd. Sådant stöd kan heller inte installeras (utan visst besvär). Jag har alltså lagt till fullständigt svenskt språkstöd och samtidigt tagit bort stödet för alla andra språk (utom engelska).

Systemet kan lätt installeras till hårddisk (av den som så vill).

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR.

Läs mera...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

JanPihlgrens bild

Kul att flera lagt märke till Mageia .

extons bild

Det var faktiskt du som "tipsade" mig om Mageia i ett annat inlägg här på Linuxportalen. Visst är systemet bra? Eller har du hittat några fel/nackdelar?

LINUX.EXTON.NET

JanPihlgrens bild

Jo systemet är bra.

Nej, jag har inte hittat något dåligt.. Jag är jättenöjd. Enligt min mening har man verkligen lyckats "forka" Mandriva. Jag kör ju med en 64-bitars maskin och det brukar i bland vara så att 64-bitars versionen av en distribution kan sakna vissa delar men det har jag inte upptäckt i Mageia.

Det ända som inte fungerade för mig var uppgradering från Mandriva 2010.2 till Mageia 1. Men det blev en ganska behändig nyinstallation genom att jag behöll home-partitionen från Mandriva.

Det blev väll en del nyinstallationer av en del program, vilket väl inte är helt fel ibland Wink

Jag tycker utvecklarna gör ett fantastiskt jobb. När jag använde Mandriva så stödde jag utvecklingen genom att köpa PWP. Nu försöker jag stödja Mageia genom donationer.

Jag är helt nöjd med Mageia.

 

1951s bild

 Jag tycker också systemet är bra, men tyvärr fungerar inte Canons drivrutiner till

min nätverksskrivare MG6150.

I Fedora och Ubuntubaserade distar fungerar skrivardrivrutinerna.

extons bild

Är du helt säker? Du vet väl att du kan välja en drivrutin som inte exakt stämmer med modellbeteckningen på din skrivare? Det fungerar (oftast) ändå.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

För skojs skull testade jag skrivarinställningarna i Mageia. Min inte helt vanliga skrivare HP Wireless Photosmart B-109n-z hittades direkt. Se denna SKÄRMDUMP.

LINUX.EXTON.NET

JanPihlgrens bild

Min erfarenhet av Canon och Linux är att det "inte finns" fria drivrutiner för Canon. De får man hämt (köpa?) från Canon eller någon annan. Däremot har alltid HPs skrivare fungerat "out of the box" för mig.

1951s bild

 Som jag sa tidigare fungerar Canons drivrutiner i Fedora och Ubuntu,

men inte i Mageia och Mandriva.

Det känns ju inte bra att bara för att man vill använda Linux

måste man helst använda HP-skrivare

extons bild

Det behöver du inte. Du kan använda alla välkända skrivare.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Jag har haft en Canon-skrivare (MP750) förut. Det var aldrig några problem med drivrutiner i de linuxsystem jag testade. Minns dock inte särskilt om jag testade i Mandriva.

LINUX.EXTON.NET