Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Distribution Release: openSUSE 12.1

Release announcement: http://news.opensuse.org/2011/11/16/opensuse-12-1-all-green/

Release notes: http://en.opensuse.org/Portal:12.1

Download openSUSE 12.1: http://software.opensuse.org/121/en

OpenSUSE har förbättrat moln och virtualiseringsverktygs integrationen.

Det är också den första distributionen som levereras med stöd för Googles Go språk.

Snapper/Snapper Yast, integrationen i YaST. När en uppdatering har installerats eller tagits bort eller om det sker förändringar systemkonfiguration, skapar verktyget en ögonblicksbild av filsystemet.

Systemd som ersätter sysvinit, snabbar upp startprocessen avsevärt.

Systemd och med stöd till btrfs integrerar openSUSE två viktiga innovationer. I synnerhet de administrativa redskapen för btrfs ögonblicksbilder och det i YaST en roll-back funktion. Även de förnyade/införandet av KDE 3 i förråden är en unik funktion.

Informationen ovan är översatt till svenska av "Kylling"

Källa: http://www.heise.de/open/artikel/Was-OpenSuse-12-1-bringt-1379293.html

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kyllings bild

openSUSE 12.1, "An Elite OS"

Inte någon kommentar om "openSUSE 12.1". När den allmänna åsikten i världen är att  openSUSE 12.1 är den bästa upplagan på många år. Jag lånar "Swapnil Bhartiya" slut ord i "An Elite OS" som jag efter bästa förmåga översatt till svenska och förändrat marginellt. Jag tycker det sammanfattar det faktiska läget för openSUSE.

"Om vi ​​accepterar det faktum att openSUSE och Ubuntu/Linux Mint riktar sig till olika användare, kommer livet att bli lättare. openSUSE är inte för den genomsnittlige användaren. Du måste jobba lite för att få saker och ting att fungera, skrivare fungerar inte "out of the box". Det är en utmaning att rekommendera openSUSE till en vanlig datoranvändare. Problemet är att openSUSE har allt som man behöver egentligen. Vi behöver övertyga utvecklarna om att de behöver lossa greppet lite. I en tidsålder när vilket OS man använder sig av blir mer och mer irrelevant. Vi behöver lite hjälp från Fedora/openSUSE-utvecklare att göra saker lite enklare för en vanlig användare."

"An Elite OS"

Av: "Swapnil Bhartiya"

Källa: http://www.muktware.com/articles/2962

extons bild

Jo, den nya versionen av OpenSUSE imponerar. Jag har redan (i testsyfte) gjort två svenska remasters av OpenSUSE 12.1. En med Gnome 3.2 och en med KDE 4.7.3. Båda med originalkerneln 3.1.

LINUX.EXTON.NET

tufftuffs bild

Så nu ska man lära sig skriva saker som "systemctl isolate runlevel3.target" istället för "init 3". Det blev många bokstäver för en gammal man som tycker han redan har fullt.

Stort blev det också. Måste hitta något att rensa bort på min stackars netbook som bara har en 8GiB SSD. Men det är väl så det blir med för många bokstäver i alla program.

FoHs bild

Usch för nymodigheter! ;) I långa loppet kanske det blir färre bokstäver att lära sig med systemd. Distributioner torde bli lite mer lika varandra.

extons bild

Det räcker (fortfarande) med init 3.

LINUX.EXTON.NET

tufftuffs bild

"Det räcker (fortfarande) med init 3."

Nej, inte på min netbook, det blev felutskrifter och fullständigt knas. Jag fick boota om den för att den skulle fungera igen (eller det hade säkert gått att fixa man det var bra mycket snabbare att boota om). Men det kanske ska gå så att det är en bug jag råkat ut för? Det ska gå att konfa den för att köra sys5-init istället, men jag har inte kollat på hur man gör ännu.

En annan tråkig sak är att textkonsolerna blir omstartade, så var det inte förut. Inte kul att behöva logga in på nytt varje gång man testar om X går igång. Det är något fel i paketberoendena, YaST säger att alla beroenden är OK, men det fattades ett paket som kdm använde som jag fick lägga dit manuellt.

extons bild

Märkligt. På mina fyra datorer fungerar det med init 3.

LINUX.EXTON.NET