Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON OpSuS 12.1 Xfce Live USB

Jag har gjort en svensk remaster av nya openSUSE 12.1, som släpptes den 16 november 2011. Denna gång inte i form av en CD/DVD utan som ett system för direktinstallation på USB-sticka.

Historia
Jag har i ett blogginlägg om SUSE Studio sagt att jag inte kommer att lägga ut någon remaster av openSUSE fr o m version 11.4. Detta i och med att det är så lätt för vem som helst att själv skapa ett openSUSE-system med hjälp av SUSE Studio. Nu visade det sig emellertid att det inte är så lätt att få till en fungerande dist med skrivbordsmiljön Xfce 4.8. Det är heller inget alternativ som erbjuds när man loggat in på SUSE Studios sida. Jag har därför (trots allt) gjort en svensk remaster av nya openSUSE med Xfce 4.8 och ett antal andra mer eller mindre nödvändiga program. EXTON OpSuS 12.1 Xfce live USB är den tredje "extondisten", som inte kommer i form av en ISO-fil. Den kommer istället enbart som en IMG-fil för direktinstallation på USB-sticka med programmet Win32 Disk Imager. Läs mera härom på INFO-sidan.

Mina tidigare remasters av openSUSE
Mina tidiga remasters av openSUSE (t. ex. EXTON OpSuS 11.2) har varit världsunika. I och med tillkomsten av SUSE Studio var det slut med det. SUSE Studio fungerade helt tillfredställande först när openSUSE 11.4 släpptes. Jag gjorde då en remaster med skrivbordsmiljön LXDE (EXTON OpSuS 11.4 LXDE) och en med KDE 4.7 (EXTON OpSuS 11.4 KDE 4.7 Maxi).

Om remasterprocessen
Jag gjorde grundsystemet i SUSE Studio. Därefter finslipade jag systemet med "mina egna gamla" remastermetoder. Det tog mig ganska många timmar att få till ett till alla delar fungerande system.

Installation till USB-sticka och ev. till hårddisk
När du installerat EXTON OpSuS 12.1 Xfce till USB-sticka kan du förändra systemet helt och hållet och sedan installera detsamma till hårddisk om du vill. Du kan också fortsätta att ha det enbart på USB-stickan och köra det på vilken dator du vill. Om du installerar systemet på en tillräckligt stor (och snabb) sticka kan du gå vidare och installera t. ex. KDE 4.7.3 och/eller Gnome 3.0. Alla dina ändringar av systemet sparas automatiskt direkt på stickan. 

Installerade program
Jag kan särskilt nämna LibreOffice, AbiWord, Emacs, Wicd, Gimp, Firefox, Thunderbird, Vlc och GParted. Xfce 4.8 och kernel 3.1 används. Dessutom har jag installerat Java och nödvändiga program för installation av program från källa/source. Alla program har uppdaterats till senaste version per den 26 november 2011. Systemspråket och så gott som alla program är på svenska.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR.

Läs mera...