Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny remix av Mint 10

Vår Arne Exton har precis gjort en ny remix av det stabila och välfungerande Linux Mint 10. (Den som av många anses vara den sista "full-featured" innan strulet omkring Unity och Gnome3 började.) 

Det trevliga med denna remix är att den innehåller den nya Mint-12-linux-kärnan.  Detta gör att den klarar av all ny hårdvara! Laughing out loud

Dessutom är den spetsad med nya Firefox 8 och VLC.

Tyvärr kan jag inte presentera någon länk ännu...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Jag "specialuppdaterar" också Thunderbird till version 8.0 (från version 3.1.15).

Mina förändringar/tillägg blir:
1. Kernel 3.0.0-12-generic
2. Firefox 8.0.1
3. Thunderbird 8.0
4. Leafpad (världens bästa lilla textredigerare).

Den som installerar DebEX-Mint 10 Special till hårddisk ska alltså inte "röra" kerneln, Firefox eller Thunderbird (eftersom det då blir fråga om nergraderingar).

Jag börjar snart ladda upp "min" Mint 10 till Linuxföreningens server. Bör vara klart för nerladdning senast om 4 timmar. D v s ca kl 20. Ser sen fram mot testresultat från alla intresserade. Jag har inte upptäckt några fel, men...

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Den som installerar DebEX-Mint 10 Special till hårddisk ska alltså inte "röra" kerneln, Firefox eller Thunderbird (eftersom det då blir fråga om nergraderingar).

Innebär det att användaren får vänta på en ny  DebEX-Mint 10 när Firefox etc uppdateras, alternativt installera dessa från tar.gz på hemsidan?

extons bild

Ja, så illa är det väl. Å andra sidan rör det sig bara om två program. D v s Firefox och Thunderbird. Det är mycket lätt att uppgradera dessa program på det sätt du skriver. Byt bara ut de hämtade mapparna firefox och thunderbird mot /usr/lib/firefox resp. /usr/lib/thunderbird i DebEX-Mint 10.

Firefox och Thunderbird ligger fortfarande på version 3 i Mints (10) programförråd. Programmen kommer sannolikt heller aldrig upp till version 8.0 innan stödet för Mint 10 helt upphör i april 2012.

Jag kunde inte gärna uppgradera programförråden i nya DebEX-Mint 10 mot t. ex. de i Mint 11 eller 12. (Då skulle alltså disten inte längre basera sig på Mint 10, vilket var hela vitsen med det hela).

F ö har jag kört kommandot apt-get upgrade i DebEX-Mint 10 idag utan problem.

Ett klargörande: Det var inte min idé att göra denna dist. Jag har själv aldrig haft några problem med Mint 11. Jag har också testat nya Mint 12 lite utan att upptäcka några "fel". Många linuxanvändare tycker ändå uppenbarligen att Mint 10 är den bästa versionen av Mint och att det bara gått utför med mintprojektet fr o m version 11.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Ja, det är ju baserat på Ubuntu-versioner som det också "gått utför" för ;)

Borde man dock inte kunna lägga till PPAn för Firefox Stable (kanske finns för Thunderbird också) så som man gör i Ubuntu 10.xx? Googlade fram detta (tyvärr råkar det vara Softpedia som jag inte är så förtjust i): http://news.softpedia.com/news/How-to-Install-Firefox-8-in-Ubuntu-10-04-and-10-10-232859.shtml

tux-svens bild

Det går utmärkt att lägga till egna programvarukällor i MintUpdate, men jag har ingen erfarenhet av detta.  Är det t.ex någon skillnad på hur systemet hanterar PPA:er och vanliga http://.....?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Nej, det är ingen skillnad. En PPA (Personal Package Archive) är väl egentligen bara ett namn på ett arkiv som huserar på Launchpad.net, istället för direkt på Ubuntu-servern (eler dess speglar). De är alltså http-länkar de också, exempelvis http://ppa.launchpad.net/yadayada/ubuntu oneiric main.

Väldigt många program har egna PPA:er, och det är mycket enkelt att lägga till dom sedan Ubuntu 10.x med kommandot apt-add-repository (se Softpedia-länken för ett exempel). Jag är lite osäker på hur Mint hanterar det där med att det står ubuntu oneiric, men det kanske inte spelar så stor roll?

tux-svens bild

Då tror jag det går alldeles utmärkt att lägga till dessa i Mint update.

Det ska inte ha någon betydelse att det är en Ubuntu-PPA, för Linux Mint 10 skall vara helt paketkompatibel med Ubuntu.

Kanske dags att leka lite med denna Mint-godsak FoH??  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jag skulle bli förvånad om det inte funkade, men det är som sagt det där ubuntu i PPA-adressen om det kan ställa till det. Men det är nog mest så att den ska veta var på servern den ska ta vägen.

Jag är, tro det eller ej, tämligen nöjd med Ubuntu 11.10, så jag tror inte jag kommer testa :) Är mest nyfiken på Gnome Shell faktiskt, så då blir det nog att testa Mint 12 (eller Fedora, men jag föredrar nog en Ubuntu-bas). Men det är kul att se att det finns moderna alternativ för de som trivs bäst med Gnome 2.32. Ubuntu 10.04 var väl en LTS, så rent teoretiskt borde dessa PPA:er hållas uppdaterade ett tag framöver. Och har man en modern webbläsare kommer man långt Smile

extons bild

Instruktionerna på http://news.softpedia.com/news/How-to-Install-Firefox-8-in-Ubuntu-10-04-... var mycket bra. Tack! Så skulle jag givetvis ha gjort om jag hade känt till möjligheten. Får ha det i åtanke till en annan dist.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Nu är det ju ganska enkelt att i MintUpdate (Uppdateringshanteraren) peka ut vilka paket som EXPLICIT INTE skall uppdateras!  Detta kan vem som helst utföra enkelt.  

Öppna MintUpdate, öppna menyn "Redigera", välj "Inställningar".

När Inställningsfönstret öppnat sig väljer du fliken "Ignorerade paket".

M.h.a Plus-knappen där kan du lägga till de paket som du inte vill ha uppdaterade.

Laughing out loud

Sedan är det väl kanske så att man får leva med denna brist på uppdatering av vissa programvaror en viss tid. Förmodligen blir Mint 12 mer moget med tiden och sedan kommer ju Mint 13 fram på senvåren antar jag..  Dååå har det väl hänt en del hoppas man.

Mint 10 anses som mycket stabilt och välfungeande. Själv har jag installerat Mint 10 åt ganska många personer vid detta laget. Det har krävt ett minumum av support. Enda problemet har varit om datorn är nyare än OS:et eller om de skaffar en Mobile-network-adapter,  då klarar inte OS:et av hårdvaran längre.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Nya DebEX-Mint 10 är nu helt klar.

HÄMTNING
Nya DebEX-Mint 10 ligger på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen, som är på 902 MB.

Läs mera...

 

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Fungerar helt klockrent tycker jag.  Mycket snabbare än originalet!

Detta är ett kanon-alternativ för dem som blivit lite Gnome-3-trötta! Smile

.... Och alla andra som också vill ha ett välfungerande och snabbt Linux-system förstås!  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Det var roligt att höra. Jag hoppas nu att din entusiasm smittar av sig så att många fler vill testa disten och helst skriva något om sina körerfarenheter.

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

"We have to move forward, no more Model T"

DebEX-Mint 10 handlar bara om nostalgi och bakåtsträvande drömmar. Så är det utan tvekan. Jag tycker "Swapnil Bhartiya" slutsatser är helt korrekta angående Linux Mint 12 och framtiden. Det finns ingen väg tillbaka. Det är lika bra att vänja sig vid en nyare och bättre teknik.

"Conclusion"

"My verdict: LinuxMint is the best Gnome 3 Shell implementation". 

"No more Model T, its Ferrari, newer and better technologies".

"I heavily recommend all current LinuxMint users to upgrade to the latest version. Just clear all the doubts you have about Gnome 3 Shell. Accept the fact that we have to move forward, make way for newer and better technologies. Accept that it is no more Model T, its Ferrari and you will enjoy the LinuxMint drive".

Källa: http://www.muktware.com/articles/3020

extons bild

Det var ord och inga visor. Vad säger du nu tux-sven?

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Det är inte fråga om bakåtsträvande. Det är fråga om att ha ett fungerande Linuxsystem även när Gnome-lekstugan håller på som värst!

Det finns några temporära lösningar att ta till under denna "lekperiod":

1. Byta till KDE (eller annat UI)

2. Installera den bästa tiilgängliga Gnome 2.32-utgåva.  (DebEx-Mint10-special)

3: Och så finns det naturligtvis folk som alltid böjer sig för överhögheter och tidens modenycker.  De som bara följer med som lydiga barkbåtar i en forsande bäck. Wink

Gnome 2.32 är ett användarinterface som har förfinats under lång tid.  Det är lagom komplicerat och lagom enkelt på samma gång. 

Det är säkert så att tekniken under UI-skalet behöver uppdateras och göras mer flexibelt, men det behöver inte ske genom revolution.  Evolution är ett mycket starkt alternativ.

För övrigt jämför du med T-Ford och Ferrarri.  Utomordentligt korkad jämförelse.  T-Forden tror jag inte du kan köra alls, den har planetväxellåda som sköts med pedaler (hel- och halvfart) mekaniska bromsar som bara tar på bakhjulen och handgas.  Tillverkningen upphörde bl.a därför att flera länder höll på att förbjuda försäljningen av den pga alla tillkortakommanden den hade med sitt användarovänliga UI. Henry Ford hade gärna velat fortsätta att tillverka den (!)  Han behöll därefter mekansika bromsar och stel framaxel längre än de flesta.

Ferrarri är en extrem, miljöosmart, teknikleksak.  Knappast praktiskt användbar för normala bilanvändare. Man kan ju undra om det är modernt med 500 hästars bensinslukande v12-or idag??  Det låter faktiskt ganska gammalmodigt det med. (Tekniken fanns redan för 60 år sedan)

Gnome 3 har säkert sina goda sidor och användningsområden.  Det är emellertid fel att påtvinga en bredare publik detta innan det blivit färdigt.

Och du, jag har faktiskt haft 2 Citroën-bilar.  Den ena saknade bl.a. normal blinkersspak, hade en bromspedal som inte gick att trycka ned som vanligt och hade bara en eker i ratten.  Det funkade bra för mig, men andra som skulle köra bilen klagade ibland på att den inte var som "vanliga" bilar. Smile

Framme i vår kanske användarinterfacen till Gnome 3 har mognat för en bredare publik, annars lär många ha försvunnit till andra UI:n. Det är ju fritt att välja.... som väl är.   Även att välja DebEx-Mint-10.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Det finns ju faktiskt ganska många som gillar Gnome Shell redan nu, och som använder det. OMGUbuntu hade en undersökning på sin sida om vilken DE folk använde på Ubuntu, och drygt 1/3 svarade faktiskt Gnome Shell. En del av dom har säkert valt det som "the lesser of two evils", dvs att de velat komma bort från Unity. Men å andra sidan hade de ju kunnat installera KDE eller Xfce också. (Unity och Shell stod för drygt 80% av svaren.)

Sen tror jag inte det är möjligt att vänta in en mognad, utan precis som med KDE så måste Gnome släppa en produkt som kanske saknar lite funktionalitet men som är "fullt" funktionell. Precis som Canonical gjorde med Unity. Och det är väl också ett område där billiknelsen haltar, man kan inte gärna släppa en bil på samma vis Smile

Alternativet för Mint 12 hade väl varit att struntat i Gnome totalt och skickat med KDE, men då hade en del säkert sagt att de blev påtvingade KDE. Det är svårt att blidka alla, varken Canonical eller Clem klarar av det!

tux-svens bild

Ett exempel på en vanlig kommentar på Mint-12-bloggen:

"I have had bad luck and like many other went back to the perfect 10."

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

To my English speaking readers
A short description of DebEX-Mint's features.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Installera kernel 3.2.0-rc3
Jag har roat mig med att kompilera en "egen" Ubuntu-kernel, nämligen kernel 3.2.0-rc3-exton-custom. Kernel 3.2.0-rc3 är den nyaste kernel som finns att hämta från kernel.org. Kerneln passar även i DebEX-Mint 10. Om du vill installera nyssnämnd kernel ska du läsa min INSTRUKTION.

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

"nyaste kernel som finns att hämta från kernel.org" ?

2011-12-02, Klockan: 01.52

Alternativ 3.2-rc4-oneiric den finns att hämta här: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.2-rc4-oneiric/

Changes: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.2-rc4-oneiric/CHANGES

 

extons bild

Oj, vilken otur jag har. Jag kompilerade "min" kernel igår. Då var fortfarande kernel 3.2.0-rc3 senaste tillgängliga kernel. Idag (111202) släppte kernel.org kernel 3.2.0-rc4...

Nu måste jag ju kompilera om. Vilket besvär!

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Ja! Jag tycker synd om dig. Men kanske det finns någon medlem som har ett bra tips/källa på hur du får information om när eventuellt nästa Linux kärna är på gång/tidsmässigt. Så kanske undviker det här i framtiden.

extons bild

Jag har korrigerat mitt misstag. Den som vill kan nu testa kernel 3.2.0-rc4-exton-custom i DebEX-Mint 10 eller i något annat Ubuntu-system. (Kernel 3.2.0-rc4 är absolut senaste tillgängliga kernel på kernel.org).

Tillägg 111204
Jag bör kanske klargöra att "min" kernel är kompilerad precis på samma sätt som alla original Ubuntu-kernlar. Annars skulle den inte fungera i ett Ubuntu-system.

Skillnaden är alltså bara den att det finns ytterligare stöd för ny hårdvara m m i kernel 3.2.0-rc4-exton-custom. Bl a för nya USB-enheter, som skrivare och kameror m m. Udda stöd: Wii (som inte stöds i Ubuntus senaste kernel 3.0.0-12-generic).

LINUX.EXTON.NET

extons bild

 Läs gärna tux-svens foruminlägg på Linux Mint Sweden

LINUX.EXTON.NET

extons bild

 Ännu en entusiastisk recension av tux-sven - Det närmaste man kan komma den perfekta skrivbordslinuxen.

LINUX.EXTON.NET