Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

DebEX-Mint 12 Xmas Edition med KDE 4.7.3 och Gnome 3.2

Min DebEX-Mint 12 Xmas Edition live dvd på är nu klar. Systemet är en remaster av Linux Mint 12 - alias "Lisa" (From freedom came elegance), som släpptes den 26 november 2011. Originalet innehåller skrivbordsmiljöerna Gnome 3.2, Gnome Classic (Gnome 2.32) och Mate (a fork of the venerable GNOME 2 desktop environment). I DebEX-Mint 12 Xmas Edition har jag dessutom installerat KDE 4.7.3 (senaste stabila version), som ett alternativ, så att alla på stående fot (under live-körning) kan jämföra de olika skrivbordsmiljöerna. Jag har ersatt originalkerneln 3.0.0-12-generic (samma som i Ubuntu 11.10) med "min" egenkompilerade kernel 3.1.4-exton-xmas-custom. Kernel 3.1.4 är den senaste tillgängliga stabila kernel, som kan hämtas från kernel.org.

To my English speaking readers
See a short Description of DebEX-Mint's Xmas features. It might also be worth to follow a forum thread at linuxmint com.

Varför har kerneln bytts ut?

Senaste Ubuntu (11.10) och Linux Mint 12 original använder alltså kernel 3.0.0-12-generic. Det har tillkommit väldigt mycket olika slags hårdvarustöd m m i senaste stabila kernel 3.1.4. Om du alltså har skaffat ny hårdvara, som inte stöds i Ubuntu 11.10 och/eller linuxsystem som bygger på Ubuntu 11.10 kan det vara värt att testa DebEX-Mint 12 Xmas. Bl a finns stöd för alldeles nya USB-enheter, som skrivare och kameror m m. Udda stöd: Wii (som inte stöds i Ubuntus senaste kernel 3.0.0-12-generic). Om du bara vill byta till en nyare Ubuntu-kernel kan du läsa HÄR eller HÄR.

Systemspråk
Systemspråket är engelska p g a att jag vill sprida DebEX-Mint 12 Xmas över världen. Det finns dock stöd för alla språk på skivan. Om du installerar DebEX-Mint till hårddisk kan du välja att få installationen på t. ex. svenska. När du sedan startar upp DebEX-Mint 12 Xmas från hårddisk är allt på svenska.

Programinnehåll m m
Bl a LibreOffice, Thunderbird, Firefox, Wicd, Brasero, VLC, Gimp och win32-codecs. Dessutom Java och alla nödvändiga tillägg för att kunna installera program från källa/source. Alla program har uppdaterats till senaste tillgängliga stabila version per den 7 december 2011. Läs en fullständig lista över alla installerade program HÄR.

Valmöjligheter
Du kan alltså testa olika skrivbordsmiljöer live. (D v s under körning från skiva och/eller USB-sticka). För att få njuta av Gnome 3.2 behöver du ett bra (nytt) grafikkort i datorn. Om du loggar ut från KDE 4.7.3 och in i Gnome 3.2 (ej Gnome Classic eller Mate) så ska du se ett oändlighetstecken (Domus-varuhusets gamla logo = ∞) uppe i vänstra hörnet. Klicka på det så ska det vackra Gnome 3.2-skrivbordet uppenbara sig. D v s om ditt grafikkort är tillräckligt "bra". Så här ser det ut när du loggat ut från KDE 4.7.3 och står inför dina valmöjligheter på KDM:s inloggningssida. Observera att du också kan logga in som root till resp. skrivbord (om du skulle vilja det).
KDM - val
Funktionalitet
Såvitt jag kunnat konstatera fungerar allt perfekt med ett enda litet undantag. Om du väljer att installera DebEX-Mint 12 Xmas till hårddisk ska du först koppla bort din ev. USB-webbkamera. Mot slutet av installationen uppmanas du nämligen att ta ett "inloggningskort" med webbkameran. Därefter låser sig installationsprogammet. I och för sig är själva installationen klar, sånär som på Grub2-installationen, så om du inte avser att installera Grub2 i MBR (/dev/sda) är det inget problem. (Gör bara dina ändringar i Grub2 resp. Grub Legacy och starta sedan om datorn). Utan en webbkamera inkopplad fungerar dock installationen perfekt. Sannolikt är "webbkamera-problemet" detsamma i originalet. OBSERVERA: DebEX-Mint 12 Xmas är att betrakta som ett "stort" (resurskrävande) linuxsystem. För att köra det tillfredsställande snabbt från skiva behöver du RAM om minst 2 GB. Efter installation till hårddisk är det "normalsnabbt".

Se en skärmdump av KDE-4.7.3-skrivbordet

Se en skärmdump av Gnome-3.2-skrivbordet

Se en skärmdump av Gnome-2.32-skrivbordet

Se en skärmdump av Gnome-Mate-skrivbordet

Observera
Om du av någon (outgrundlig) anledning inte skulle gilla "min" kernel kan du alltid avinstallera densamma via Synaptic och istället installera Ubuntus originalkernel 3.0.0-12-generic.

LÄS MERA...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Nu har DebEX-Mint 12 Xmas uppmärksammats också i Grekland. I det grekiska Linux Mint forumet.

Kommentarerna är positiva. (De två jag översatt).

Även på det vanliga Linux Mint forumet (forums.linuxmint.com) är många intresserade. D v s om man ska gå efter antalet besökare.

En recension på forums.linuxmint.com: I've tested DebEX-Mint 12 Xmas KDE via a live USB. I believe it's a very good choise for everyone who wants to use the ubuntu based mint 12 with KDE. Everything works fine out of the box at my laptop. I do not use wifi so I havent noticed any problem with wicd. My graphics card is ATI HD 4650 and it worked as expected with the 3.1.4 kernel.

(Jag kunde knappast ha uttryckt det bättre själv).

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Här är ännu en riktigt positiv recension av DebEX-Mint 12 Xmas på Linux Mints forum där medlemmen sanda skriver så här idag:

For the record, among the dozen live distros I've tested, your debex-mint-12-special-kde-gnome-1460mb-111207.iso is a real standout. Thank you!
For my system, it's one of the few "everything just works" distros.
The professional quality of your production really shines & having the ability to choose different desktop environments from the live CD is a real treat! I'm also impressed by how quickly it boots up (and stumped as to how/why). 

Den recensionen är jag rätt nöjd med.

LINUX.EXTON.NET

Kul att du får bra recensioner för ditt arbete Smile

Totalt OT du har ingen dist med Razor-Qt?

extons bild

Nej, beroende på att jag aldrig hört talas om Razor-Qt tidigare. Nu gav du mig "extraarbete". Det hela ser intressant ut. Måste genast testa.

Tack för tipset!

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Till dig som installerar DebEX-Mint 12 Xmas KDE till hårddisk
Jag har glömt att nämna att du alltid får senaste KDE-version om du kör kommandot sudo apt-get upgrade. Det betyder att du idag får version 4.7.4, som släpptes den 7 december 2011.

Edit
Du måste givetvis först uppdatera dina programkällor. Kör kommandot sudo apt-get update följt av sudo apt-get upgrade. (Man kan aldrig uttrycka sig klart nog).

 

 

LINUX.EXTON.NET