Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya ExTiX 9 x64 - "Det ultimata linuxsystemet" - baserat på Ubuntu 11.10

ExTiXJag har anpassat mig till det faktum, att många numera anser att Ubuntu är synonymt med Linux. Ett annat faktum är att Ubuntu 11.10 är ett förträffligt linuxsystem med oändliga ändrings- och utbyggnadsmöjligheter. Nya ExTiX 9 x64 LiveDVD är därför baserat just på Ubuntu 11.10. Jag har förändrat (förbättrat?) systemet på olika sätt. Läs mera härom nedan och på INFO-sidan. Den som installerar ExTiX 9 till hårddisk kan själv lätt förändra hela "mitt" system och sedan skapa en ny ISO-fil. Ett enda kommando (som bara består av två ord) är allt som behövs. För den som inte gillar terminalen finns det ett GUI för remasterarbetet.

Historia
Tidigare versioner av ExTiX har varit baserade på KNOPPIXPaldo och Debian Sid. I den ordningen.

To my English speaking readers
See a short description of ExTiX 9's features. A general truth: If an original system can run on a particular computer a "Exton remaster" of the same original system can run on the same computer. I never change a Linux system for the worse in terms of auto configuration and hardware detection, etc. It happens that I replace the original kernel, but always to a "better" one with even more native support for various hardware etc. Exton distributions: The number of Exton distributions has decreased from 66 (all time high in June 2011) to 32. See a complete LIST. It was a bit too much for me to keep 66 distributions up to date. All Exton distributions on the Swedish Linux Society's FTP Server can be reached HERE. Eleven (11) Exton distributions in English (English locale) can also be downloaded from SourceForge.net.

Mina förändringar av Ubuntu 11.10
1. Originalet innehåller skrivbordsmiljön Unity med  Gnome 3.2. I ExTiX 9 har jag tagit bort Unity och lagt till Gnome Shell och den "nya" skrivbordsmiljön Razor-qt - The free and open source lightweight destop environment.

2. Jag har ersatt Ubuntus originalkernel 3.0.0-14-generic med "min" egenkompilerade kernel 3.1.6-extix. Kernel 3.1.6 är den senaste tillgängliga stabila kernel, som kan hämtas från kernel.org. Det har tillkommit väldigt mycket olika slags hårdvarustöd m m i senaste stabila kernel 3.1.6. Om du alltså har skaffat ny hårdvara, som inte stöds i Ubuntu 11.10 och/eller linuxsystem som bygger på Ubuntu 11.10 kan det vara värt att testa ExTiX 9. Bl a finns stöd för alldeles nya USB-enheter, som skrivare och kameror m m. Udda stöd: Wii (som inte stöds i Ubuntus senaste kernel 3.0.0-14-generic). Kernel 3.1.6-extix är kompilerad "the Ubuntu way". Annars skulle den inte fungera i ett Ubuntu-system.

3. Jag har installerat alla tänkbara codecs. Dessutom Java och alla nödvändiga programtillägg för att kunna installera program från källa/source. Vlc, som är erkänt svårinstallerat i vilket linuxsystem som helst, har installerats just på detta sätt i ExTiX. Som en test och för att möjliggöra rootkörning av programmet.

Se en skärmdump av standardskrivbordet.

Du kan också se hur det ser ut när programikonerna visas på Gnome-3.2-skrivbordet och när Gnome Shell används som skrivbordsmiljö.

Se också en skärmdump av Razor-qt-skrivbordet.

Tillägg 120106
En ny version av ExTiX 9 blev klar 120105. ExTiX ligger just nu på 13:plats på Distrowatch.coms Popularitetslista.

Tillägg 120108
En ny version av ExTiX 9 x64 blev klar idag. Bl a med kernel 3.1.8-extix och Firefox 9.0.1. Systemet är nu helt perfekt. D v s såvitt jag själv kunnat konstatera. Tacksam för om du rapporterar ev. fel du upptäcker här som en kommentar eller direkt till mig.

Tillägg 120202
Jag har lagt ut en ny version av ExTiX 9 x64 med kernel 3.2.2-extix. Kernel 3.2.2 är den senaste tillgängliga stabila kernel, som kan hämtas från Kernel.org. Alla ingående program har uppdaterats till senaste version per idag. Studera den fullständiga PROGRAMLISTAN.

Läs mera om ExTiX 9 x64 på INFO-sidan.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Razor-qt Wink denna ska jag testa.

Skärmdumpen av razor-qt var inte den vackraste men gtk+ ser ut som skit i andra gränssnitt.

Jämför qt gränssnittet (vlc) på gnome3 mot gtk gränssnittet (synaptic package manager) i razor-qt, där syns tydligt att qt integrerar betydligt snyggare än gtk i andra gränsnitt.

Totalt utanför ämnet men det blev så tydligt i skärmdumparna.

extons bild

 Ja, det var ju för din skull jag la med Razor-qt...

LINUX.EXTON.NET

Man bockar och bugar.

extons bild

Nu kan alla läsa om ExTiX 9 x64 på Distrowatch.com.

Tydligen har Distrowatch.com någon egen bevakning av nya linuxdistributioner. Jag har i vart fall inte "ansökt" om att ExTiX 9 ska listas.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Intresset för ExTiX 9 är överraskande stort. Denna vecka har (hitintills) 3757 personer laddat ner disten via Sourceforge.net. Härtill kommer alla som hämtat via Svenska Linuxföreningen. 

Alla nerladdningar resulterar i en 13:e plats på världslistan (Popularitetslistan) över antalet nerladdade linuxdistributioner de senaste sju dagarna. D v s enligt Distrowatch.coms statistik. Något imponerande om jag får säga det själv...

Idag lägger jag ut en ny version av ExTiX 9 med div. felrättningar. Samtidigt har jag passat på att byta kernel till 3.1.7-extix. Kernel 3.1.7 släpptes igår av kernel.org. Möjligen kan den nya versionen öka intresset ytterligare. Lite roligt är det.

LINUX.EXTON.NET

jelhs bild

Har testat live-varianten och det ser bra ut och är tämligen snabbt. Dock får jag kinesisk text i Razor-qt-skrivbordet och jag lyckas inte byta till engelska.

extons bild

Kinesisk? Det var det värsta! Ska jag nu tvingas lägga ut en ny version? Måste genast testa live (igen).

Tillägg 15 min senare
Ingen kinesiska i Razor-qt (eller annorstädes) när man kör ExTiX från skiva. Möjligen har du installerat ExTiX till USB-sticka med UNetbootin, som jag också rekommenderat. Jag vet sen gammalt att UNetbootin kan "strula till" systeminställningar. Om så har skett får jag ta tillbaka min rekommendation. Det finns ju ett bra alternativ - Startup Disk Creator - som kan användas bl a i alla ubuntusystem.

Jag får nu själv också testa min UNetbootin-sticka (igen) och sedan ev. göra en installation med Startup Disk Creator.

Tillägg 30 min senare
Ingen kinesiska när jag kör från UNetbootin-stickan heller. Vad har du gjort? Har du möjligen använt en gammal version av UNetbootin? Du "trollar" väl inte?

Tillägg en timme senare
Nej, ExTiX är helt fritt från kinesiska (såvitt jag kunnat konstatera). Jag har nu installerat till sticka även med Startup Disk Creator och testat installationen. Ingen kinesiska i Razor-qt.

LINUX.EXTON.NET

jelhs bild

Jag har använt standardverktyget i Kubuntu för att skapa live-stickan och jag har inte modifierat något.

Edit: Har gjort ett nytt försök och nu blir det inte kinesiska, bra men skumt...

Vad är det för skillnad på Razor-desktop resp Metacity?

extons bild

Jag såg att kinesiska delvis var installerat. (Kineserna är stora nu. Det gäller att hålla sig väl med dom).

Bra att det blev rätt till slut. I Kubuntu har du då sannolikt använt Startup Disk Creator.

Jag  t r o r  att Razor-qt normalt använder OpenBox som fönsterhanterare. Metacity är en annan fönsterhanterare (Window Manager).

 

LINUX.EXTON.NET

jelhs bild

Ok, jag ser dock ingen skillnad men ska titta lite närmre. Razor-qt ser lite intressant ut tycker jag.

Razor-qt använder openbox som standard men fungerar även med andra wm tex fwwm2 och kwin.

extons bild

ExTiX
Jag har lagt ut en ny version av ExTiX 9 x64 med kernel 3.2.2-extix. Kernel 3.2.2 är den senaste tillgängliga stabila kernel, som kan hämtas från Kernel.org

ExTiX 9 x64 är alltså baserat på Ubuntu 11.10. Alla ingående program har uppdaterats till senaste version per idag. Studera den fullständiga PROGRAMLISTAN. Läs mera om ExTiX 9 på INFO-sidan.

LINUX.EXTON.NET