Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Adobe överger Flash till Linux

Måhända en något Aftonbladet-aktig titel, men Adobe har meddelat att man inte kommer tillhandahålla separat nedladdning av Flash-pluginet för Linux för versioner efter 11.2. Säkerhetsuppdateringar kommer dock att tillhandahållas de närmaste 5 åren efter 11.2 släppts.

Mörkret är inte totalt. Om 5 år så kommer förmodligen mycket av dagens Flash-innehåll bytts ut mot HTML5-diton. Och om man ändå måste ha ett Flash-plugin så kan man använda sig av Chrome. Anledningen till detta är att Chrome kommer släppas tillsammans med de nya versionerna av Flash, som är beroende av det så kallade Pepper API:et.

Det finns även en möjlighet att Mozilla kommer implementera detta stöd i sin webbläsare också.

Nedan följer länkar till nyhetskällor samt bloggen som utannonserade det hela:

http://blogs.adobe.com/flashplayer/2012/02/adobe-and-google-partnering-f...

http://www.omgubuntu.co.uk/2012/02/adobe-adandons-flash-on-linux/

http://www.webupd8.org/2012/02/adobe-flash-for-linux-will-only-be.html

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Pettmans bild

Det bästa vore ju om flash försvann från internet. Är inte bra att ett slutet program har en så viktig ställning på internet. Jag hoppas på att HTML5 förpassar flash till historien.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

FoHs bild

Det kommer nog ta ett tag innan Flash kan ersättas av HTML5. Tycker det här blogginlägget beskriver det hela ganska bra: http://apiblog.youtube.com/2010/06/flash-and-html5-tag.html

Det har ett tag på nacken, och vissa av problemen är väl på väg att lösas eller har lösts. Nu senast har det varit lite diskussioner kring DRM och HTML5. Netflix, Microsoft och Google har ställt sig bakom ett initiativ för att få in det. Det är naturligtvis nödvändigt för tjänster som Netflix, men vi får väl se vad lösningen blir.

fredentofts bild

Attstödet finns i Chrome hjälper ju föga när det är chromium som används i de flesta linux-distar, och där finns inte stödet. Troligtvis beroende på att det finns lite stängd kod inblandad.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Pepper är öppen källkod, så det fastnar ju på Flash-modulen. Om man nu använt stängd kod tidigare så kanske man inte har något större problem med att använda sig av Chrome istället för Chromium (kanske kan man även lyfta ur Flash-modulen från Chrome till Chromium, Pepper är ju öppen källkod). Chrome finns ju att ladda ned (åtminstone för utvalda distar). Man behöver ju inte installera det som finns i paketförråden Smile

Ska bli spännande att se hur det blir för idag kan du bygga chromium med proprietary codecs så kanske du kommer kunna bygga chromium med flash direkt.

Men det återstår att se.

Men stödet borde finnas i chromium och flaggorna finns redan i chromium för att starta den med ppapi flash.