Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Alternativ till Hallonet!

 Om inte Hallonet!  Raspberry Pi kommer, pga allmänt strul med exempelvis märkning, vad händer då?

Kan detta vara ett alternativ?

 

http://olimex.wordpress.com/2012/03/07/ ... ted-today/

med en liten pekskärm pratar vi om €30 + €30 och några portar med nät + €15 Kan det vara kul att testa.

Någon som har kollat in fedora som kommer med?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Angående Fedora och ARM:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTA3ODA

Lite osäkert vad som kommer hända. Ska dock nämnas att Raspberry Pi "gick över" till Fedora från Ubuntu pga att nyare versioner av Ubuntu droppat stödet för äldre ARM-processorer.

atas bild

Jag tror att den artikelförfattaren har missupfattat det hela? Secondary architecture vilket fedoras armdist är för tillfället betyder inte att det är något inofficiellt med distributionen.

FoHs bild

Jag uppfattar det som att "official" i det här sammanhanget syftar till huruvida utvecklingen sker under Fedora-paraplyt eller ej (vilket blir lite luddigt eftersom Fedora är en community). För tillfället verkar Fedora ARM ligga utanför, det är inte Fedora själva som sköter paketering och utveckling av det utan istället ligger det på Seneca: http://zenit.senecac.on.ca/wiki/index.php/Fedora_ARM_Secondary_Architecture

atas bild

Fedoraparaplyet är väll Communityt? Jag tror inte det finns några krav på att Red Hat ansställda, utan kan var vilka som helst, Seneca är väll liksom redhat en sponsor? Som jag fattar det innnebär secondary arch att programbiblioteket inte måste vara en direkt spegling av Primary arch och att problem att kompilera något paket inte håller tillbaka en realese av primary arch. http://fedoraproject.org/wiki/Architectures

FoHs bild

Ja, måhända luddigt skrivet av mig att beteckna det som ett paraply, när jag tänkte den "inre cirkeln". Länken jag postade beskriver det så här: "There are also a number of secondary architechtures, maintained by various groups within the larger Fedora community"

Nyckelordet är "larger". Jag tror att syftet med Fedora ARM är att få in det i den inre cirkeln. Jag tror definitivt inte att Seneca kan jämföras med Red Hat, i och med skillnaden i ekonomiskt intresse. Seneca hostar byggsystemet för ARM-versionen, och i planeringen för att försöka få ARM att bli Primary så är en av punkterna att detta byggsystem ska gå över till Fedoras byggsystem (detta kommer sannolikt ske även om ARM tas upp som "officiell" secondary). Här finns listan: http://fedoraproject.org/wiki/Architectures/ARM/Planning/Primary

I Q&An så sägs det exempelvis på ett ställe att "The OLPC project using Fedora ARM is just one example of its success under Seneca's stewardship."

Fedora Projectet har så klart en slags kommité som bestämmer hur projektet ska gå framåt. När det gäller ARM-versionen så känns det som att det är en spegel av vanliga Fedora som sedan putsas till, och denna utveckling har skett under Seneca snarare än någon officiell grupp inom Fedora. Jag tror det är det man menar att det ska "föras tillbaka" under Fedora, där det helt enkelt blir mer fokus på även ARM-versionen.

Det är inte en klockren jämförelse, men tänk på Ubuntu Studio och Mythbuntu: de är inga officiella Ubuntu-distributioner men nog måste de anses vara en del av Ubuntu-communityn.

atas bild

Ja de hostar buildsystemet men du får behörighet till att bidra till fedora arm genom at vara en regular trusted contributor genom det vanliga systemet. Såklart att det är skillnad på red hat och övriga "sponsorer". Det kan ses genom fedoras beslutande board där 4 pers utses av Red hat och 5 pers av övriga communityt. Dock är alla contributors oavsett bakgrund behöriga till all dessa platser. Detta oavsett om du jobbar på Red hat, ett annat företag som har ekonomiska intressen, eller om du är contributor på din "egen tid".

Det jag menar är att alla contributors har officiell status och allt är underställt fedoras board oavsett om Seneca sponsrar buildsystemet eller inte.

Ubuntu och Fedora funkar ju på olika sätt. Ubuntu är canonicals komersiella huvudprodukt medan Red Hat är ett fedora derivat. Fedora i sig har ingen kommersiell funktion för Red Hat.

FoHs bild

 Jag har inte ifrågasatt Red Hats position gentemot Fedora, det var du som tog upp dom Smile Och jag har inte ifrågasatt Senecas roll som bidragare, klart de är en officiell bidragsgivare men det har inget med distributionens status att göra.

Anledningen till att jag jämför med Canonical distribution är att där är det klart och tydligt vilka distributioner som är officiella, och vilka som inte är det. Ubuntu Studio och Mythbuntu är två exempel på distributioner som ligger väldigt nära Ubuntu, som helt klart är en del av Ubuntu-communityn och de får väl räknas som "officiella bidragsgivare". Men ändå gör det inte att distributionen har en officiell stämpel.

Fedora Projektet beskriver själva Senecas roll som "stewardship", dvs förvaltarskap på svenska. Nu funderar de på att överta den rollen, eller kanske snarare införliva den i Fedoras "inre cirkel". Det är vad jag tolkar att ordet "officiell" handlar om i det här sammahanget. Inget annat.

atas bild

Skillnaden är väll att det inte finns samma behov av skilja på community och officiell distributioner av fedora. Fedora levererar ju inte en fast specificerad officiell produkt på samma sätt. Det finns ju dessutom vad jag vet inget företag som direkt lever av fedora (utan av produkter de gör av fedora, vilket ju faktist inte bara är Red Hat). Därmed vet jag inte om det existerar någon inre cirkel. Förändringarna i buildsystemet är väll en av deffinitionerna om armversionen ska bli primary arch däremot. Ja det är möjligt att vi bara sätter olika betydelse av "officiell". Fast jag tycker fortfarande att Phoronix artikelns "Fedora Is Still Unsure About ARM Support" är felaktigt.

(kan väll dessuttom tillägga, eftersom jag ser att det kan var lite otydligt i mitt inlägg. I min ursprungliga kommentar syftade jag på phoronix artikel och inte på ditt inlägg när jag klagade på att jag inte tyckte det stämde)

Lasps bild

Känns det som om mjukvarustödet för små processorer är på väg bort?

FoHs bild

Bara äldre Smile ARM är ju jättehet, känns det som. Ubuntu "storsatsar" mot ARM men inte för de äldre varianterna. Utvecklingen går framåt.

atas bild

Nu har folk  börjat få sina Rasperry Pi. Någon som har provat den än?