Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Mint 13 är släppt

Tänkte någon av LM-rävarna skulle ha skrivit den här nyheten, men nu är i alla fall Linux Mint 13 "Maya" släppt Smile

LM13 bygger på Ubuntu 12.04 och är därför också en Long Term Support. Distributionen kommer med två alternativa skrivbordsmiljöer: MATE 1.2 (Gnome 2) och det stiliga Cinnamon 1.4 (Gnome 3).

Läs mer om skrivbordsmiljöerna och andra nyheter i Maya här: http://www.linuxmint.com/rel_maya_whatsnew.php

Ladda ned gör du här: http://www.linuxmint.com/download.php

Edit: Fixade klickbara länkar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Tack för att du fixade det FoH.  Smile Jag har inte hunnit med riktigt.  MATE gör att Maya nästan är uppe i Mint 10-klass.

Dock funkar inte Bluetooth ännu, vilket är katastrof för mig då jag endast har Bluetooth-mus. 

MATE-versionen går att köra på nästan all HW. Cinnamon är lite mer krävande (Grafikacceleration) så den passar bättre för nyare HW.

Jag har skrivit en instruktion hur man kan få igång Compiz i Maya MATE:

http://community.linuxmint.com/tutorial/view/919

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

pingus bild

Kan någon förklara för mig vitsen med denna hets med nya versioner?
Mint kommer nu alltså ut med 2 nya versioner per år, och man kan inte ens enkelt bara uppgradera utan nyinstallation rekommenderas.
Vem tusan orkar hålla på med detta??
Tidigare har det normala varit att ett system bytts kanske vart 3:e - 4:e år, nu ska det göras 2 ggr / år!
Detta medför ju bara att de flesta kommer att sitta med "gamla" system - ok de stöds fortfarande men man vet ändå att man sitter på ett "föråldrat" system.

Jag har grunnat, tänkt & funderat men kan inte komma på en enda vettig anledning till denna ordning. Känns bara jättestressigt och totalt oplanerat.

För mig personligen har det medfört att jag slutat producera skivor med nybörjar-manual (har skrivit om det tidigare här för den som minns) för att försöka sprida LinuxMint, finns ju ingen chans hänga med i detta vansinnestempo.

Släpp en version, håll den sedan uppdaterad i ett antal år, släpp sedan nästa version etc... - synes mig ett mycket vettigare förhållningssätt.

Har jag fel (omöjligt, förstås - JAG ha fel??!!!?  ;-)  ) eller har jag missat något?

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

tux-svens bild

Kan i viss mån hålla med dig.  Mint's standardversion bygger ju på Ubuntu, därav dessa ständiga utgåvor.    Själv kör jag fortfarande med Mint 10 vilket fungerar otomordentligt bra för mig.   Problemet är att t.ex Mint 10 inte passar så bra på de nyaste datorerna med bl.a. senaste WiFi-kretsar eller om man stoppar in ett ny Mobil-dongle.   Därför behöver en del människor nyare programvara.

Ett alternativ är att köra LMDE som är en rullande dist.  Den har dock stått stilla en tid nu pga krånglet med bytet mellan Gnome2/3.  Nu verkar det dock flyta på igen.

Bränna skivor har jag lagt ner totalt.  Ett 2 GB-USB-minne räcker i allmänhet som installationsmedium.  Smile

Nu är dock denna Mint 13 Maya en LTS-version, så den borde man kanske kunna ha en längre tid....

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

"Problemet är att t.ex Mint 10 inte passar så bra på de nyaste datorerna med bl.a. senaste WiFi-kretsar eller om man stoppar in ett ny Mobil-dongle."

Då kompilerar du om eller byter till en nyare kärna, så som man alltid gjort i Linuxdistar.

atas bild

Mint borde väll ha något  backport repository för dylikt?

FoHs bild

De har väl sannolikt tillgång till Ubuntus backports, men där ingår inga nya (stora) kärnversioner. Finns dock en Kernel PPA man kan dra in, https://launchpad.net/~kernel-ppa

Här finns deb:arna, http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

Tror dock att det kan ge fler problem än det löser. Men man kan ju alltid installera dem och välja i GRUB vilken version man vill boota.

atas bild

Om det inte duger med lts realeserna från Ubuntu och Mint kan du ju köra Debian. De brukar bara ha nya realeser varannat år. Eller för den delen Centos.

Dock håller jag inte med om att enbart så glesa realeser är önskvärt. Skulle alla distar enbart köra långa cykler på flera år där inga funtionsuppdateringar sker så skulle det bromsa ner hela opensource utvecklingen riktad mot linux. De flesta projekt kan inte betala för testare och behöver få ut mjukvaran i använding ofta med korta realeser. En av de mest utmärkande förespråkarna för detta är ju förövrigt Mark Shuttleworth.

Dessutom tror jag en stor del av ubuntus tidiga succé när det fortfarande mest var rent debian var ideen att släppa nya realeser ofta syncade med gnomes realeser. Debian hade populariserat sitt system av init och apt men folk var trötta att få vänta år på att få en då redan gamal gnome version. Att köra rullande debian unstable hade en viss tröskel. Ubuntu kom i rätt tid och löste detta. De körde det senaste i det som folk märkte av "Gnome" och hyffsat konservativt i övrigt vilket gav ett hyffsat stabilt system. Hade det inte funnits efterfrågan på ett debian (som inte var rullande unstable) och hyffsat uppdaterat tror inte jag Ubuntu hade fått det tidiga genombrott de fick.

 

FoHs bild

Att LM släpps två gånger per år beror ju på att det baseras på Ubuntu. Dock har ju Ubuntus normala versioner support i 18 månader och LTS-versioner i 5 år. Välj en LTS och sitt på den i 5 år om du vill Smile LM13 har support till april 2017.

En distribution är ju bara en samling program, och programmen som ingår i den släpps i nya versioner oberoende av distributionen (något som jag för övrigt antar att du tycker är bra, att program kommer i nya versioner alltså?). Vare sig det kommer en ny version av distributionen eller ej så är den version du kör med lika mycket eller lite "föråldrad" på grund av att de ingående programmen inte uppdaterats. Vad jag menar är alltså att du använder fel måttstock för att avgöra om en distribution är föråldrad eller ej.

För att undvika detta så har du alternativet att välja en distribution med rullande släpp, kanske på bekostnad av stabilitet. Det är upp till dig vad du väljer.

Jag gjorde faktiskt en distributionsuppdatering både på desktop och laptop från Ubuntu 11.10 till 12.04, och det gick över förväntan (normalt brukar jag ominstallera om jag kladdat för mycket i systemen). Så det är inte alltid nödvändigt att ominstallera. I Linux Mints fall kanske rekommendationen att ominstallera (osäker på var denna rekommendation kommer ifrån) beror på att de valt en annan skrivbordsmiljö som i tidigare releaser inte var helt stabil.

1951s bild

 Jag kör Mint 13 64-bitars.

Installation av min nätverksskrivare gick problemfritt i Mint 13 Mate.

I Mint 13 Cinnamon fick jag meddelandet FirewallD är inte i gång.

I terminalen fick jag köra följande:

sudo apt-get install system-config-printer-common

och

sudo apt-get install system-config-printer-gnome

Jag vet inte om båda åtgärderna behövdes,

men sedan gick det att installera nätverksskrivaren i Cinnamon också.

Detta fel fanns även i förra utgåvan av Cinnamon.

Skrivaren är en Canon Pixma MG 6150.

 

FoHs bild

Linux Mint samarbetar med hårdvarutillverkare Smile

http://www.omgubuntu.co.uk/2012/05/linux-mint-mini-pc-coming-soon

Tyckte det verkar vara en lite väl saftig prislapp för hårdvaran i fråga (åtminstone jämfört med Chromebox) men hoppas det genererar lite pengar till Mint iaf.