Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Canonical och deras Ubuntu Edge behöver finansiering

Canonical, företaget bakom den populära linuxdistributionen Ubuntu vill tillverka en top of the line telefon som även ska kunna agera som en PC med en vanlig desktop miljö. De söker finansiering via så kallad gräsrotsfinansiering.

Canonical har satt upp ett högt mål $32 000 000 ska samlas in under en månads tid, just nu ligger de på runt $3 700 000 så det går enligt plan men kommer nog behöva så mycket hjälp de kan få!

Kolla in deras idé och stöd eventuellt stöd projektet och varför inte skaffa en otroligt häftig telefon/dator som kör ubuntu/ubuntu phone/android.

http://www.indiegogo.com/projects/ubuntu-edge/x/2776609 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Var på väg att pyttsa in pengar precis när de drog igång, men jag gjorde inte det och jag avvaktar fortfarande. Tror de får väldigt svårt att få ihop de 32 miljonerna som de bedömer behövs, men ändå ett trevligt initiativ.

0b0bby0s bild

Varför vänta? Om målet med 32 miljoner inte uppnås så får alla sina pengar tillbaka. Detta garanteras av Indiegogo. Alla som gillar linux och Ubuntu borde gå in på kampanjen och ta en titt.

FoHs bild

Är inte helt övertygad om att jag vill lägga ut de tusenlapparna på en Ubuntu-telefon. Är kanske inte riktigt redo att ta steget att byta ut alla prylar jag har för att passa in just den där telefonen. Är på väg att köpa en ny Android-telefon, där Moto X kan vara ett alternativ.

Det verkar vara lite tveksamheter kring moms och dylikt också, beroende på var telefonen tillverkas. Risken finns att vi i Sverige får betala 25% extra på priset.

FoHs bild

Hmm, skrev ett svar på ata's kommentar längre ned och fick "Permission denied" från servern. Men här gick det tydligen och svara på en kommentar!

Edit: Verkar vara något i innehållet som ställer till det. Kanske att jag använde kursiv stil på ett ställe...?

atas bild

Jag fick samma problem när jag försökte svara på ditt svar på mitt inlägg

0b0bby0s bild

Här är förresten en bra viedo som illustrerar konceptet med deras operativsystem för telefoner:
http://www.youtube.com/watch?v=iv1Z7bf4jXY&feature=player_embedded

Den nya telefonen, Ubuntu Edge, lanseras främst för att driva igenom nya teknologier och för att få fram en telefon/dator som är tillräckligt snabb för att klara operativsystemet.

atas bild

Jag är inte övertygad om själva konceptet. Så länge jag inte kan stoppa skärmen och tangentbordet i fickan behöver jag ändå en bärbar. Då lägger jag hellre pengarna på en ultrabook.

Dessutom litar jag inte tillräckligt på Canonical som mobiltillverkare för att lägga 600$ + moms osett produkten i färdigt skick. De har trots allt inte varit inblandade i hårdvara tidigare. Risken finns ju att produkten blir undermålig även om de får inn pengarna. Vissa saker som den påstådda batteriteknologin låter också lite fishy då det är allmänt kännt att teknologin har haft problem och förväntas dröja ett par år innan den når marknaden. Risken finns ju att det bara blir dyrt och illa fungerande istället för 30% längre batteritid.

FoHs bild

De kommer inte göra produkten själv, i den betydelse att de själva startar ett hårdvaruföretag och gör hårdvara. De hyr in personer och företag och designar det tillsammans med dem. Så förhoppningsvis ska det inte bli någon total flopp på det viset. Men visst känns det som att det finns ökad risk jämfört med gamla rävar som Samsung, Sony osv.

Jag tilltalas av tanken på konceptet, men för att det ska fungera så behöver man ju rätt hårdvara på de ställen där man vistas och vill ha stor skärm: hemma och jobb. Sen gäller det ju att andra runt omkring har samma hårdvara. För min del så tror jag inte att jag kan sälja in konceptet till min sambo, och då behövs ändå en stationär dator, eller en laptop.

DÄREMOT så skulle det ju kunna vara trevligt att kunna koppla den till tvn och ha en extra stationär, så att säga. Men nu presenterade ju Google Chromecast så jag tror jag väntar på den istället Tongue

Edit: Blir inte klok på vad det var som ställde till det. Något tecken eller teckenföljd ställde till det Tongue

johnh3s bild

Låter som en intressant idé men ändå tror jag Tomi Ahonen har rätt i sina tankar om Ubuntu mobilen.

"My best wishes to all, we welcome competition and variety. But in the long run, the industry cannot sustain dozens of platforms, some will naturally disappear, like we've seen in the past with Palm, Symbian, LiMo, MeeGo etc. If I had to pick the strongest horse from this stable, I definitely have to pick Tizen. And as a Finn and ex Nokian, I do hope sincerely that Jolla and Sailfish do make a nice success out of their venture." 
 

http://communities-dominate.blogs.com/brands/2013/01/early-thoughts-on-new-operating-systems-ubuntu-sailfish-jollameego-tizen-samsungs-update-to-meego-fi.html

 

Jag tror det är ett omöjligt uppdrag att så många system kommer att klara sig.

FoHs bild

Ser man bara till mobiltelefoner så tror jag kanske inte att Tizen kommer slå, men i bilar och annat kanske det kan hitta en marknad. Marknaden kanske inte klarar jättemånga OS, men som historien visar så har ju faktiskt gamla giganter trillat omkull (Palm, Symbian, BlackBerry).

Tittar man bara på mobiltelefoner så finns det ju ändå nya marknader där också, i "utvecklingsländerna". De kommer sannolikt inte hoppa direkt till Windows Phone eller iOS, utan behöver nog något mer budget. Där kan nya operativ ta marknadsandelar av Android tror jag.

Fördelen med de mer öppna systemen är ju att de kan dra nytta av varandra. Edge kan exempelvis levereras med både Ubuntu Phone OCH Android. Tror de Linuxbaserade mobil-OSen har en fördel där, och kommer med tiden vinna allt mer.

atas bild

Inte för att jag är speciellt insatt men jag tror att det är lättare för en uppstickare att få lite marketshare från det övre  prissegmentet från användare som vill inte vill vara mainstream och är beredda att betala för det. Det är ju dessutom just vad Ubuntu Edge är. Ett försök att i premiumsegmentet profilera sig annorlunda jämmfört med Samsung och Apple.

Att ta marknadsanderlar från Android i lågkostnads, hög volym segementet låter extremt svårt tycker jag. Dessutom borde det vara svårt att få ut någon vinst, förutom att produkten är extremt prispressad är det användare som spenderar väldigt lite på media från telefonen.

Lasps bild

Tar ju tid!

http://www.etn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=57878&via=n 

men vad händer därefter!

 

Försvinner pengarna ner i ett svart hål?

FoHs bild

Beror på projekten. Själv är jag nöjd ägare till en Pebble, den är förvisso svart men inget hål Smile