Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ExLight 14.04 Linux Live DVD version 140104 med Mate

ExLight logoJag har gjort en ny version av ExLight. Nu baserad på kommande Ubuntu 14.04 alias Trusty Tahr.

WHAT’S NEW IN VERSION 140104?
1. ExLight is now based on upcoming Ubuntu 14.04 Trusty Tahr 64 bit (to be released in a stable version in April 2014).
2. ExLight’s ISO file is now a ISO-hybrid, which means that it can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive. You can then even run ExLight from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence! I’ve found two scripts which make the installation to USB very simple. The scripts are quite ingenious. Unfortunately, it is not me who have created them. I found the scripts on Kanotix website. There was no direct indication of how good the scripts were, but my tests show that they work flawlessly on USB installations of all normal Ubuntu systems. Read my INSTRUCTION how to use the scripts.
3. Another big improvement is that ExLight 14.04 can run from RAM. Use Boot alternative 2 (Copy to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run ExLight that way.
4. All your computer partitions will be mounted automatically on Ubuntu’s Desktop readable and writable. If you don’t like that delete the file /etc/udev/10-exlight-automount.rules (after a hard drive install of ExLight).

ABOUT
ExLight 14.04 Linux Live DVD is a remaster of Ubuntu 14.04 (alias Trusty Tahr, to be released in April, 2014). The Desktop Environment is Mate 1.6.0. (A fork of GNOME 2. It provides an intuitive and attractive desktop environment using traditional metaphors for Linux and other Unix-like operating systems). Kernel 3.12.0-7-exton is used. (Kernel.org‘s stable kernel 3.12.4, released 131209). Program content: AbiWord, SpaceFM, Firefox, Gimp, Vlc and GParted. Also all necessary additions in order to install programs from source. Study the full program LIST. All programs have been updated to the latest available version as at January 4, 2014. The system language is English.

Betydelsen av att ExLight nu bygger på en "utvecklingsversion"
Jag tror inte att saken har så stor betydelse, eftersom ExLight använder skrivbordsmiljön Mate 1.6.0, som alltså i princip motsvarar "gamla hederliga" Gnome 2. Vid mina testkörningar av nya Exlight har jag heller inte upptäckt några "buggar".

Vem kan ha glädje av nya ExLight 14.04?
Alla som gillar Ubuntu och vill ligga i framkant. Dessutom den som vill köra ett linuxsystem live (från DVD/USB-sticka) riktigt snabbt. (Nya ExLight kan alltså köras i RAM-minnet).

Se en skärmdump av ExLights skrivbord

LÄS MERA…

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Jag har idag (140224) lagt ut en ny version av ExLight.

MateNYTT  I VERSION 140224
1. ExLight is now based on upcoming Ubuntu 14.04 Trusty Tahr 64 bit (to be released in a stable version in April 2014).
2. I have replaced the Desktop environment Mate 1.6.0 with Enlightenment 0.17.3 (Beauty at your fingertips).
3. I have replaced kernel 3.12.0-7-exton with kernel 3.13.0-9-exton.
4. ExLight’s ISO file is now a ISO-hybrid, which means that it can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive. You can then even run ExLight from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence! I’ve found two scripts which make the installation to USB very simple. The scripts are quite ingenious. My tests show that they work flawlessly on USB installations of all normal Ubuntu systems. Read my INSTRUCTION how to use the scripts.
5. Another big improvement is that ExLight 14.04 can run from RAM. Use Boot alternative 2 (Copy to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run ExLight that way.
6. The installation program Ubiquity (live installer) is now working as intended in ExLight version 140224. I.e. a new user (your user) will be created during the installation process.

Vem kan ha glädje av ExLight?
Alla som gillar Debian/Ubuntu och vill ligga i framkant. Dessutom alla som vill köra ett fullödigt linuxsystem snabbt från såväl USB-sticka som hårddisk.

Se en skärmdump av Enlightenment-skrivbordet

LÄS MERA…

LINUX.EXTON.NET