Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Exton|OS 64 bit Live DVD med Mate 1.6.2 och kernel 3.13.0-9-exton

Exton|OS is based on upcoming Ubuntu 14.04 64 bit (to be released in a stable version in April 2014) and Debian Jessie. Exton|OS’s ISO file a ISO-hybrid, which means that it can very easily be transferred (copied) to an USB pen drive. You can then even run Exton|OS from the USB stick and save all your system changes on the stick. I.e. you will enjoy persistence! I’ve found two scripts which make the installation to USB very simple. The scripts are quite ingenious. My tests show that they work flawlessly on USB installations of all normal Ubuntu systems. Read my INSTRUCTION how to use the scripts.

NEWS 140304
A new version of Exton|OS is ready. I have corrected some minor errors in the first version from 140225.

Runs from RAM
Another great thing is that Exton|OS can run from RAM. Use Boot alternative 2 (Copy to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run Exton|OS that way.

Desktop Environment
The Desktop Environment is Mate 1.6.2. (A fork of GNOME 2. It provides an intuitive and attractive desktop environment using traditional metaphors for Linux and other Unix-like operating systems). Kernel 3.13.0-9-exton is used. (Kernel.org’s stable kernel 3.13.3, released 140213). Program content: Firefox, Gimp, Vlc and GParted. Also all necessary additions in order to install programs from source. All packages have been updated to the latest available version as at Mars 4, 2014. Study the full package list.

Vem kan ha glädje av Exton|OS?
Alla som gillar Debian/Ubuntu och vill ligga i framkant. Dessutom alla som vill köra ett fullödigt linuxsystem snabbt från såväl USB-sticka som hårddisk.

Se en skärmdump av Mate-skrivbordet

LÄS MERA...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

NEWS 140304
A new version of Exton|OS is ready. I have corrected some minor errors in the first version from 140225.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

NEWS 140312
A new and much better version of Exton|OS is ready. I have replaced kernel 3.13.0-9-exton with kernel 3.13.0-17-exton. (Kernel.org‘s latest stable kernel 3.13.6, released 140307). I have also replaced Ubuntu’s installation program Ubiquity with Exton|OS Installer, which is a clone of Debian Live Installer. The installation to hard drive is now so simple that a 10 year old child can do it. Watch a SLIDESHOW of the hard drive installation process.

All packages have been updated to the latest available version as at Mars 12, 2014. Study the full package list.

See a screenshot of Exton|OS’s Mate Desktop

LÄS MERA...

LINUX.EXTON.NET

extons bild

NEWS 140415
A new and much better version of Exton|OS is ready. I have replaced kernel 3.13.0-17-exton with kernel 3.13.0-24-exton. (Kernel.org‘s stable kernel 3.13.9). I have also replaced Ubuntu’s installation program Ubiquity with Exton|OS Installer, which is a clone of Debian Live Installer. The installation to hard drive is now so simple that a 10 year old child can do it. Watch a SLIDESHOW of the hard drive installation process.

LINUX.EXTON.NET