Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Första kontakten med linux - mindre bra?

Första inlägget kommer i samband med min första kontakt med linux(ubuntu). Nu under sommarn har det vart väldigt lugnt på jobbet så har haft tid att surfa en hel del. På något konstigt sätt kom jag in på en massa linux forum och vipps, här är vi idag Smile

Efter ha läst massa forum och installationsguider kände jag mig relativt säker på installationen. Men tja, jag hann inte längre än att sätta in skivan i datorn innan det blev problem. Plötsligt kunde jag inte starta datorn. Allt hängde sig och senare hittade skärmen inte ens datorn. Tanken slog mig att datorn helt pajat. Som tur va löste jag problemet genom att ta ut BIOS-batteriet någon timme Smile Efter det formaterade jag datorn, partitionerade den och installerade ubuntu. Allt verkade fungera fint fram tills jag skulle ut o surfa. Vissa sidor kom jag in på, andra inte. Exempelvis kommer jag in på www.sl.se men inte www.google.com . Hoppas det inte är alltför svårt att fixa.. Men jag har fått bra hjälp på forumet, vilket jag är väldigt tacksam för, så det ska nog gå vägen!

Just nu sitter jag och funderar på hur jag ska gå vidare med min "linux-utbildning", några förslag? Smile

/ Adam^^

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jebbbs bild

Hej

Vad jag förstår så har du enbart Ubuntu på din dator, eller hur?

Några frågor:
Använder du trådlöst?
Har du en ny eller gammal dator?
Ubuntu kräver mycket av hårdvaran, har man en "gammal" dator så "storknar" den lätt och svarar inte...
Vilken ISP har du?

Ibland är det så, att det är trögt att surfa...

mvh Jorgen

tufftuffs bild

Jag kollade lite på TCP-WindowScale med programmet wireshark, min linuxkärna vill ha 7, www.sl.se säger 0, medan www.google.com säger 6. Dvs google använder WindowScale, men SL gör det inte. Med största sannolikhet har du en "trasig" (dvs med buggig firmware) router på vägen, denna raderar fältet vilket gör att datorerna missförstår varann. Du kan prova att som root ta bort WindowScaling med kommandot:

echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling

Funkar google då så var det rätt. Men jag är SUSE-människa så jag vet inte hur man gör det permanent i ubuntu.

Det bästa är ju om du slipper trasiga routrar. Har du en egen router kan du prova med ny firmware. Sitter felet hos din ISP så får du klaga på dom. Jag kan trösta dig med att du hade fått samma problem om du bytt till Vista, jag tror det är den första windowsversion som har WindoScale tillslaget som default.

//TuffTuff