Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Xplanet + ffmpeg = film

Genom att kombinera flera program kan man göra roliga saker i Linux. Idag gjorde jag en film genom att skapa stillbilder av jorden med xplanet och sedan kombinera bilderna till en .avi med ffmpeg (finns i Ubuntu/Universe).

apt-get install xplanet ffmpeg

Efter att ha klurat ut kommandona för att skapa bilder respektive film så satte jag ihop kommandona i ett shellscript:

#!/bin/sh

PLANET=earth
SIZE=640x480

# Render images 1.jpg, 2.jpg...
for i in `seq 0 359`; do
    xplanet -body $PLANET -window -geometry $SIZE \
        -latitude 0 -longitude $i -output img$(($i+1)).jpg \
        -post_command "killall xplanet"
done

# Assemble images to movie.avi
ffmpeg -b 2400 -r 25 -s $SIZE -i img%d.jpg movie.avi

Sedan är det bara att köra shellscriptet för att generera en film av jorden snurrande 0 - 359 grader (longitude). Byt ut mot latitude för att snurra runt andra axeln.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredrikperssons bild

Bra tips, jag har själv suttit i funderingarna på att göra liknade script för att lägga ihop jpg bilder från en digitalkamera till animationer.

//Perra

 

//Fredrik Persson

alberts bild

Tar kameran bilder automatiskt med jämna mellanrum?

Jag har funderat på att koppla en kamera till en rörelsedetektor (vid entrédörren) och automatiskt ta kort när rörelsedetektorn ger utslag, korten tänkte jag skulle lagras automatiskt på en dator (via t.ex. X10). Fast jag vet inte riktigt om det är lagligt att göra så. Jag har sedan tidigare ett startkit för X10 från Clas Ohlsson. Tyvärr har de slutat med X10 grejer nu, men det går att beställa direkt från Marmitek.

fredrikperssons bild

Tänk på att du måste ha tillstånd för att sätta övervakningskamera. Fast vem vet i dessa tide varv när allt ska övervakas överallt så kanske det inte är så svårt att få tillstånd, du kanske tom kan få bidrag för att "övervaka" dina grannar?

//Perra

 

//Fredrik Persson

alberts bild

Jo, jag misstänkte det. Fast jag tänkte bara övervaka min dörr, inte grannarna Wink. Men om det kommer inbrottstjuvar så tar de nog inte dörren. De går nog typ via verandan eller något fönster.

Men man kanske kan programmera lamporna i huset att tändas automatiskt när rörelsedetektorn ger utslag istället. Allt utom rörelsedetektorn finns i startkitet, så det blir ett litet programmeringsprojekt (som antagligen aldrig blir av).

rickards bild

Många av interfaceprogrammen till webbkameror har ju funktionen att lagra en bild varje gång den upptäcker en rörelse. Köp en flock webbkameror.