Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Tips i uppsägningstider

I höstas blev jag uppsagd från mitt jobb (utvecklingsavdelningen lades ned) men det innebar ingen personlig katastrof. Snarare tvärtom. Om någon annan skulle hamna i samma situation har jag några tips. Det viktigaste: Ring CF och låt dom sköta förhandlingarna. Blir man uppsagd så kan facket oftast förhandla så att man får några extra månadslöner efter att man slutat.

I mitt fall slutade jag en fredag och började på ett konsultföretag måndagen två dagar efter. Och i två månaders tid fick jag lön från två ställen Smile

För den som har jobbat med programmering är det ganska lätt att få jobb just nu. Det finns rätt mycket jobb i Stockholm och även övriga Mälardalen. Kolla annonser på nätet i t ex Ny Teknik och företagshemsidor som ABB, Saab, Ericsson osv. Många konsultföretag annonserar också efter folk och det brukar vara ett tecken på att det finns gott om jobb. Allra mest eftersöks personer som har erfarenhet av inbyggda system, realtidssystem och Linux. Men det finns även rätt många annonser där Java- och C++-programmerare eftersöks (dotnet, web2.0 och andra buzzwords förekommer ibland i annonserna, namedroppa mycket om du går på en sådan intervju).

I mitt fall var det ett lyft att byta jobb. Konsultföretaget låg mycket närmare mitt hem och jag har redan fått två roliga uppdrag. På bägge ställena har jag fått jobba med Linux. Det första handlade om att skriva (underhålla) en drivrutin (kärnmodul) för egenutvecklad hårdvara på ett spelföretag och det nuvarande handlar om Qt-programmering för en medicinsk utrustning (maskin) som används på sjukhus.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ekirs bild

Värsta bra jobb. Jag vill också kunna hålla på med Linux och få betalt för det Smile

alberts bild

Om du läser t ex datateknik eller datalogi på högskolan så har du rätt stor chans att kunna hitta ett Linuxjobb sen. Inom området "inbyggda system" så finns det många Linuxjobb. Och det börjar bli vanligare med Linux inom andra områden med.

Ett tips om du vill lära dig inbyggda system är att börja mecka med någon emulator. T ex gameboy advanced. Följ någon tutorial och kompilera upp gcc som korskompilator från Linux till gameboy (sök på gcc cross compiler gba, target ska vara arm-thumb-elf för gameboy).

Skriv sen ett hello-world-program och kompilera det med korskompilatorn (du behöver inte bara gcc för detta, utan även binutils och något c-bibliotek som t ex newlib). Ladda sedan in binärfilen i emulatorn och se om det går igång. Det är precis så man brukar jobba i "verkligheten" med riktiga inbyggda system. Fast då brukar man tanka över binärfilen till "målsystemet" istället för att köra i emulator som i gameboy fallet.

Men även med gba så går det faktiskt att tanka över sina verk till en riktig gba. Det finns bra beskrivningar på nätet över vad som krävs. Fast det är enklare att köra i emulator.

http://gba.gabiot.com/toolchain_howto.html

Om du inte får till det kan du använda en färdig:

http://devkitadv.sourceforge.net/

Fast det är ju lite fusk...

iveqys bild

gp2x är också ett hett tips....