Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Latööcarfian Kings Dream

Igår kväll och nu i kväll satt jag med ett litet program som ritar ut en fraktal med hjälp av SDL. Ekvationen för fraktalen är tagen från boken Chaos in Wonderland av Clifford A. Pickover, ISBN 0-312-12774-X. Fraktalen kallas Latööcarfian i boken (författaren verkar rejält insnöad på science fiction). Kärnan i algoritmen är:

x' = sin(y * b) + c * sin(x * b);
y' = sin(x * a) + d * sin(y * a);

där a = -0.966918, b = 2.879879, c = 0.764155 och d = 0.744728 för bilden som kallas "kings dream" i boken. Som en extra touch ändrar jag lite på dessa värden mellan varje frame och ritar sedan om bilden vilket får den att se ut som den rör sig lite spöklikt. Allt finns med i källkoden, som laddas hem med följande kommando:

bzr branch http://vmlinux.org/~av/latoocarfian

För att kompilera bör följande paket vara installerade: build-essential, libsdl1.2-dev och libpng12-dev. Det borde gå bra med vilken version som helst av libsdl-dev och libpng-dev. För en extra finess, installera även gimp och ffmpeg.

Gå in i katalogen och skriv "make" för att bygga. Skriv "make link" för att skapa en länk från filter.scm till ~/.gimp-2.4/scripts/. Genom att ange argumentet -p till programmet kommer en massa png-filer skapas. Dessa kan sedan bearbetas med gimp via scriptet gimp.sh (som använder filter.scm, därav länken). Kör bara ./gimp.sh '*.png' efter att bilderna skapats med ./latoocarf -p. Till sist kan en avi-fil skapas med ffmpeg. Kör ./encodemovie.sh för att göra detta. Naturligtvis går det att skapa en filmfil utan att köra varje frame genom gimp först också. Hoppa bara över gimp.sh.

Om ni inte orkar installera allt detta och bygga från källkod finns en kort video på youtube som är skapad enligt ovanstående procedur.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Riktigt vackert Smile Mer sådant! Mer kod och mer kluriga idéer. Jag får tyvärr inga stjärnor i min film, är det något jag missat?

---------------------------------------

 

alberts bild

Stjärnorna kommer från sparkle-plug-in i gimp. Skriv "make link" för att vara säker på att länken till filter.scm är uppsatt. Generera png-bilder och kör sedan ./gimp.sh '*.png' för att få in stjärnorna i png-bilderna. Till sist kan man slå ihop bilderna till en film. Som övning kan man ersätta med vilket annat gimp-filter som helst (i filter.scm). Rätt kul att experimentera med olika filter och se hur det blir. Pröva script fu console manuellt först för att hitta rätt syntax.

Kristians bild

Förlåt, läste slarvigt. Nu funkar det prima Smile

---------------------------------------