Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Semester

I år har jag bytt jobb och har därför endast en kort semester. En vecka
närmare bestämt. Den veckan börjar nu Smile

Redan på lördagen drog jag igång ett projekt. Att installera amd64-bitars
versionen av Ubuntu 8.04 istället för 32-bitars varianten. Jag har en core2duo
processor i laptopen som ska klara både 32 och amd64. Rent logiskt tycker jag
att det borde gå snabbare med 64-bitars varianten, och det gjorde det också.

Sen läste jag ett blogginlägg och tog efter det bort min kortlivade 64-bits Ubuntu
8.04 installation:

http://royal.pingdom.com/?p=340

Inlägget handlar om vilka Linuxdistributioner som är populära i olika delar av
världen. Underlaget för undersökningen är Google Insights Search.
Det är en intressant tjänst där man kan se hur populära olika sökord är i
olika delar av världen. Nåväl, efter att ha tittat på statistiken bestämde jag
mig för att starta ett litet projekt med att installera Gentoo 2008.0 Amd64 på
laptopen. Det kändes som att det skulle vara ett kul projekt och mina förväntningar uppfylldes.
Datorn är blixtsnabb nu, allting bara sker helt momentant utan fördröjningar.
Märkligt hur sega vissa distributioner har blivit med tiden. Det har varit en
smygande process och jag har liksom inte märkt någonting förrän nu när jag
tog mig tid att prova någonting annat.

Om någon undrar vilka CFLAGS och MAKEOPTS jag valde i make.conf så var det:

CFLAGS="-O2 -march=nocona -pipe"
MAKEOPTS="-j3"

Med nyare GCC ska det tydligen gå att ange -march=core2, men det
fungerade inte på den versionen som var default i 2008.0 (gcc-4.1.2).

Över natten körde jag följande kommando som kompilerar om det mesta:

emerge --update --deep --newuse world

Annat som hände i lördags var att jag tog med min son William för att titta på fotboll. Det
slutade med att han blev stucken av en geting och vi fick åka till sjukhuset.
Det var ingen fara med honom och svullnaden lade sig efter ett tag. Efteråt
insisterade han på att åka till leksaksaffären och köpa riddar-lego för att
skrämma bort alla getingar Smile

Idag har jag väntat en hel del på att gnome ska kompileras. Men nu är det klart och allt flyter på enormt snabbt. Det var lite trixigt att få flash att funka i 64-bitars läge. I morgon tänkte jag fixa så network manager automatiskt byter mellan trådlöst och icke trådlöst när man stoppar i nätverkssladden och även byter mellan olika trådlösa nät när man flyttar laptopen. Om jag hinner tänkte jag även försöka koppla upp mot relakks via network manager.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

alberts bild

Jag trodde det skulle bli en liten utmaning att få igång NetworkManager , men det funkade av sig självt. Jag bara installerade med emerge och såg till att NetworkManager och NetworkManagerDispatcher startade i runlevel default. Sen funkade nätverket automatiskt, precis likadant som i Ubuntu som jag körde innan. Nästan för lätt.

Att få igång relakks är däremot inte lika lätt. Pluginen pptp är nämligen bortmaskad från amd64-versionen av Gentoo. Om man ska få igång det måste man stänga av NetworkManager och göra alla inställningar manuellt. Något som jag inte riktigt känner för just nu.