Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nagios-plugins: New check_snmp_linux_hdd.pl

Lately I\'ve been experiencing that 1% can be a lot of GB\'s when you\'re monitoring harddrives and therefore I\'ve updated my nagios-plugin for checking used disk space on Linux servers to take decimals of precent (ex. 98.5%). I also made some estetic changes to how the plugin presents data to Nagios to show used disk space in present and available space in GB, both with two decimals.

During this upgrade of the plugin I realized one good thing and one not so good thing. The not so good thing is that snmpdf doesn\'t seem to concider the reserved filesystem area in Unix/Linux systems with the result that it shows more available space and therefore also a lower precentage value than a regular df does. On the positive side is that the plugin works perfectly fine not just on Linux but also on Solaris.

Enjoy!

http://amelia.linuxchick.se/code/nagios-plugins/check_snmp_linux_hdd.pl

Read more: http://www.linuxchick.se/2008/07/29/nagios-plugins-new-check_snmp_linux_...