Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mitt liv är rörigt dags att centralisera.

Jag har ett problem "huvuddatorn" är aldrig där jag är, då jag sällan är hemma utan jobbar mycket eller bor borta.

 

Iomed att jag har 2 stationära datorer, så funderar jag på att ta den största med stor disk mycket minne m.m Installera Opensuse 11.0

 

Borde jag då inte kunna dela ut diskutrymme på servern, och sedan ansluta till detta genom en enkel knapptryckning i konqueror, dvs bara behöva ställa in anvnamn, lösenord ip en gång.

Tanken är att utnyttja den diskutrymme som bara ligger till ingen nytta.

Maskinen kan samtidigt agera webserver + en del annat.

Maskinen kommer att ställas hemma hos min far, blir lite mer challenge att meka + att det finns någon som kan starta om burken om nödvändigt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

falconixs bild

Min dröm är att en dag kunna sätta upp en NAS med en LDAP där jag har mina konton samlade och där min /home finns, och var jag än är så har jag min /home med mig men genom nätverket.

 

Tyvärr är man inte online alltid, men end dag har vi 1 Gigabit genom luften också. och utan begränsningar. då sätter jag upp min NAS.

 

Kristians bild

Är det i samma hemmanät eller över internet? I det första fallet är det allra simplaste att sätta upp en NFS-server där du lätt kan dela ut mappar. Är det över internet så är det nog bättre att sätta upp en ssh eller samba-server (både gnome och kde har verktyg för att dela ut shares via samba).

---------------------------------------

 

Charlies bild

Bara nyfiken; Varför är det bättre med samba än NFS över internet?

Kristians bild

NFS (före version 4) saknar authorisering, dvs du kan påstå dig vara användare 1024 och NFS-servern kommer tro dig. I ett privat nätverk är det inga problem men över internet känns det inte särskilt säkert.

 

 

---------------------------------------

 

hoths bild

Jag skulle inte rekomendera någondera för utdelning över Internet. Det känns inte alls säkert, känns som om du exponerar din maskin helt i onödan.

Det bästa vore nog att först upprätta en VPN-tunnel mellan datorerna och därefter genom den montera dina diskar. Säkerhetsproblemen blir då triviala eftersom all säkerhet hänger på tunneln i sig. Trafiken genom tunneln kan då vara lika öppen och oskyddad som om du satt hemma i ditt väl skyddade lokala nätverk.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

andys bild

Det blir till att ansluta sig till ett när från ett annat över internet.

joakims bild

använd sshfs, fungerar klockrent hur lätt som helst att få fungera. Har man DHCP till sitt adsl modem eller liknande är det bara att använda sig av dyndns eller liknande tjänst för att komma åt det utifrån, kör det själv mycket. sshfs fungerer lika bra lokalt som över nätet och man behöver inte använda sig av osäkra protokol som SMB eller NFS.

/joakim