Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ett livstecken från VIA

12 Månader har nu snart passerat sedan jag köpte HP Mini 2133 med Windows vista förinstallerat, har inte använt det så mycket då Windows inte är mitt primära operativsystem och jag upplevde det som långsamt på den lilla maskinen.

Då det inte finns någon cd och jag fann det enklare att göra en sticka med ubuntu 9.4 på så föll valet på den disten men även för att jag var sugen på att prova något annat än Suse.

 

Det trådlösa nätverkskortet stöddes från början eftet att man laddat ner en proprietär drivrutin dock så fanns inga som helst drivrutiner till via crome 9 grafikkortet., skärmupplösningen var för stor.

Efter lite mek i xorg.conf  lyckade jag få till det, nya kernelupdaterignar och problemet återkom, i vissa fungerade inte wifi igen , för att sedan lösas i nästa updatering och så har det hålligt på.

Dock grafiken har alltid varigt ett problem , ett fel har varit att när man loggat ut så har den ändrat upplösning och det hjälper inte att starta om datorn  och så har det hålligt på.

När jag köpte en helt ny dator med ny hårdvara så var jag bered på vissa problem, att allt inte skulle fungera, att drivrutiner inte finns tex, men med hopp om att det skulle lösa sig med tiden när produkten varit på marknaden ett år.

 

Men nej ständigt dessa grafikproblem, det känns som jag är tillbaka till 1998 när jag köpte Redhat 5.2 och försökt få grafiken att fungera, har dock inte samma motivation till att återigen gå till skogen för att skapa ett papper.

Min request är inte att drivaren måste vara open source även om jag helst vill, men open source eller ej vi måste få en drivrutin som fungerar om den så är stängd och endast binär.

Just nu så har vi ingenting varken öppen eller stängd, det som finns är inte mycket att hänga i granen , mest för att ge linuxanvändarna ett intryck om att VIA är aktiva i öppen källkod.

http://linux.via.com.tw/support/downloadFiles.action   när man klickar på forumet möts man av texten att det är under construction, och så har det varit de senaste månaderna.

 

Droppen i det hela kom häromdan när jag läste detta.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=via_no_chrome9&num=1

 

Just nu så känns allting så väldigt surt......

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Vet du om openchrome och unichrome fungerar med ditt grafikkort? Det ska väl vara två alternativ annars. Openchrome kanske är det som används som standard i Ubuntu, annars finns det ju med i paketarkivet om du vill testa.

README:n för unichrome finns här: http://cgit.freedesktop.org/~libv/xf86-video-unichrome/tree/README

andys bild

Jag bryr mig inte om den är öppen eller stängd eller vad den heter bara något fungerar.

 

För 2 år sen ställdes jag till svars varför jag installerade linux.

 

Idag ställs jag mot väggen med "varför tog jag bort linux"