Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Anne filosoferar om misslyckanden

Haiya guys!?

 

Hur var förra veckan då? För min del så lärde jag mig igen att synden straffar mig snabbt. Och också att det där med mail är knepiga grejer. Så här:

Jag skulle sätta upp ett testnätverk och behövde lite uppgifter om datorerna som jag hade tänkt använda. Eftersom jag känner en som har bättre koll på sånt så slängde jag lite snabbt och lätt iväg ett mail till honom, utan några högtidliga hälsningsfraser eller närmare introduktioner. Vi känner ju varandra. Dessutom så har jag ett knepigt namn så man brukar komma ihåg mig.

 

Ja, man brukar komma ihåg mig – när man väl vet vad jag heter! Vilket han nu inte gjorde så hela mail-konversationen blev helt surrealistisk. I fredags till slut så blev det så dumt så jag fick ta och kontakta honom personligen. Vilket inte hjälpte ett himla dugg?! Han kopplade fortfarande inte att det var jag som hade det skumma namnet (fastän jag presenterade mig) och som hade mailat till honom. Vilket i sin tur resulterade i att jag verkligen fick reda på hur slarvigt jag skriver och hur det kan missuppfattas...

 

Jag vet inte vad det säger om mig att jag inte tog det så hårt utan var mest väldigt road av hela händelsen? Antagligen något dåligt och avslöjande om min karaktär.

 

Men det straffade sig i alla fall att jag skrattade åt honom. Snabbt.
Jag fick nämligen skynda mig iväg på ett snabbinkallat och långt möte direkt efter att jag talat med honom. Väl på mötet så fick jag migrän. Som varar fortfarande mer än tre dagar senare...

 

Det är ju också typiskt att just den här helgen på året som var så fylld med festligheter då ska jag ligga med migrän hela jäkla helgen! Bland annat så hade min syster sin examensfest. Det är helt obegripligt för mig. Jag har sett henne sitta i vattenpölar och plaskat i lera och idag så har hon en magisterexamen och är headhuntad till forskning under nästa termin?! Och jag kan inte ens få tummana ur hängslena och avsluta linuxkursen som jag har påbörjat? Jag undrar vem som fick den bästa dealen när generna delades ut i släkten.

 

Jag pratade med en kompis för ett tag sen om det där med kurser. Min kompis är en sån person som ställer allt jag vet på huvudet för mig. Väldigt märklig känsla, speciellt eftersom det brukar vara jag som är den personen som rör till andras världsbilder. Laughing out loud
I det har fallet så konstaterade han att alla hans kvinnliga kollegor brukade kräva att få gå på kurs när de skulle göra/lära sig nya saker på jobbet. Det fastnade i huvudet på mig.

 

Jag tror att skillnaden mellan honom och mig (och många andra kvinnor också) är att jag aldrig har lärt mig att misslyckas. Visst låter det härligt arrogant och egocentrerat?! Laughing out loud Med det så menar jag inte att han är misslyckad på något sätt. Jag är alltid full av beundran för honom bara så att det är klart. Nej, det jag menar är det här:

När jag växte upp så umgicks jag väldigt mycket med killar. När jag gjorde något som var bra så var jag en 'duktig flicka'. När killarna gjorde något bra så var det helt enkelt 'bra gjort'. Det som är intressant där är att 'duktig' är ett karaktärsdrag som visar hur man är som person, om jag misslyckades med något så var jag alltså en misslyckad person. Killarna som misslyckades hade bara misslyckats med uppgiften, men var fortfarande bra personer.

 

Det blir så intressant när man sen kommer till arbetslivet, eller hur? När man är en misslyckad 'person' om man kokar fast potatisen hur ska man då ens våga installera om servern el dyl, utan utbildning? För att vara misslyckad gör ont.
Men vi är ju lyckligtvis många som har satt oss över vår uppfostran och världen utvecklas mot mer jämlikhet (hoppas jag trots att jag har sett MTV).

 

Eller, jag vet inte hur mycket jag har satt mig över det för det blev till slut Windows 98 på min gamla laptop ”för det kan jag ju”. Jag blev faktiskt erbjuden hjälp med installation av Linux, men jag vill ju göra det själv annars är ju inte kicken min när man lyckas övervinna svårigheterna. Och mitt nästa projekt blir att installera om den här datorn så att jag kan fortsätta min linuxkurs...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pbs bild

I det har fallet så konstaterade han att alla hans kvinnliga kollegor brukade kräva att få gå på kurs när de skulle göra/lära sig nya saker på jobbet.
 
Kan det vara så att kvinnor ofta är mindre intresserade av teknik och därmed känner sig mer osäkra? Att vilja gå på kurs innan man lägger sig i någonting som man inte är bekväm med låter iofs helt normalt.
 
När jag växte upp så umgicks jag väldigt mycket med killar. När jag gjorde något som var bra så var jag en 'duktig flicka'. När killarna gjorde något bra så var det helt enkelt 'bra gjort'. Det som är intressant där är att 'duktig' är ett karaktärsdrag som visar hur man är som person, om jag misslyckades med något så var jag alltså en misslyckad person. Killarna som misslyckades hade bara misslyckats med uppgiften, men var fortfarande bra personer.
 
När någon gör något fel så ska man så klart inte säga att "du är dålig", utan "det som du gör är dåligt". Annat kan få rent av katastrofala följder för personens självkänsla (och hans/hennes fortsatta liv). "Jag är dålig"-känslor är någonting som t.ex. de som har blivit mobbade i skolan ofta lider av.
 
Men kan det verkligen ha varit så där könsfixerat som du beskriver? Att samhället/omgivningen förväntar annorlunda beteende av pojkar och flickor är ju allmänt känt, men att man skulle ha förväntat sig att flickor per automatik lyckas med allt som dom gör låter nog ytterst skumt i mina öron.

Marcuss bild

Men kan det verkligen ha varit så där könsfixerat som du beskriver? Att samhället/omgivningen förväntar annorlunda beteende av pojkar och flickor är ju allmänt känt, men att man skulle ha förväntat sig att flickor per automatik lyckas med allt som dom gör låter nog ytterst skumt i mina öron.

Var det inte bara en jämförelse? Inte kan jag läsa att anne skriver att det faktiskt var så, utan lite mer uttrycker sina filosofiska gener, som hon verkar fått utdelade iaf! :)

annes bild

*s* Ja jag får väl vara glad för att jag har filosofi-gener i alla fall för jag tycks inte lyckas fullt ut med mina skrivar-gener. Smile

 

Det var menat som en jämförelse men i ett lite större perspektiv. Flickor lyckas säkerligen precis lika ofta/sällan som pojkar det tror jag också, men jag tror att sättet att hantera misslyckanden skiljer sig åt (både från de vuxnas och barnens sida).

Och ja jag upplever det verkligen som att det var så könsfixerat, det var uppenbart åtminstone fram till slutet av gymnasiet. Men det är ju säkert lättare att se med lite perspektiv och ifrån den "förlorande" sidan.

 

Sen är ju jag inte rätt person att svara på om andra kvinnor är intresserade av teknik eller inte. I min umgängeskrets så är vi alla det, men det kan ju vara jag som har ovanliga kompisar...? Wink

iampenguins bild

Kan säga direkt att min högst kvinnliga sambo är inte direkt teknikintresserad. Flertalet kvinnliga bekanta etc är i stor majoritet inte heller det som det klart verkar. Däremot känner jag andra kvinnor vilket helt klart är teknikinriktade med mera.

 

hoths bild

Om kvinnliga kollegor och kurser för att lära sig nya saker.

 

Jag tror snarare att de saknar den falska självsäkerhet som män ofta besitter; "Klart jag klarar det, kan ju inte med att fråga efter en kurs. Då tror de ju att man inget kan, och det är ju farligt ju..."

 

Att slita med att försöka lära sig nått nytt utan att ta till vara den genvägen som en kurs innebär är bara dumt. Har sett allt för mycket sådant slöseri genom åren. Våga fråga efter en kurs, det är inte farligt.

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!