Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installation av Canon LBP-1120 skrivare??

 Jag har nyligen börjat använda Ubuntu 10.04 och 11.04 och skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig att installera drivrutin till skrivare Canon 1120.När man läser på Ubuntus nätsida+böcker skall det inte vara så märkvärdigt men efter åtskilliga timmar lyckas jag inte.Jag har hämtat hem drivrutinen från Canons hemsida för Linux.När jag skall packa upp den i terminalen med:tar -xf CAPT_Printer_Driver_for_Linux_V220_uk_EN.tar.gz  får jag till svar:funktionen open misslyckades.Filen eller katalogen finns inte.Vid kommando:locate CAPT_Printer  får jag till svar att den finns under hämtningar i min hemmapp.Vid ett annat tillfälle när jag sökte i terminalen på filen fick jag till svar Åtkomst nekas.

Tacksam för hjälp!!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Ja, det kan vara lite knepigt med terminalen om man är ovan. Öppna hemkatalogen med filhanteraren och se om filen verkligen ligger där. Gör den det, så kan du nog lika gärna högerklicka på den och välja att Extrahera. Det är inte säkert att det tar dig så mycket närmare målet, för sannolikt behöver du ändå ange något kommando i terminalen senare.

Saker att tänka på med terminalen:

  1. Det är skiftlägeskänsligt, dvs det skiljer på gemener och versaler. Man måste skriva namn EXAKT rätt.
  2. ls visar innehållet i en katalog, använd för att se efter om du är på rätt ställe och anger kommandon
  3. cd byter katalog, dvs cd katalognamn

MEN, det finns ett annat sätt som i mitt tycke är enklare. Läs denna sida för instruktioner. Följ instruktionerna (dvs ange kommandona i en terminal) under Package Repository. Sedan är det väldigt mycket instruktioner under Adding a printer, som jag tror inte behövs. Testa först att lägga till skrivaren enligt det första stycket, starta om och gå till Print a Test Page.

Bennytaggs bild

Jag får tacka för informationen.Jag gjorde som du föreslog och det verkade gå "bra"men när jag skall skriva ut och går in på skrivegenskaper+"Skriv ut testsida" dyker en ruta upp "Skickad"+"Testsida skickad som jobb 3",jag har försökt 3 ggr alltså,men ingen utskrift.Kan man överhuvudtaget få denna skrivare att fungera på 10.04 eller 11.04?

FoHs bild

Rent spontant så ska det ju gå, åtminstone enligt den sidan jag länkade (testat på 10.10 bland annat).

Personligen kan jag inte ge några mer tips än det som finns på sidan. Det fanns ju en del "Troubleshooting" där, och hjälper inte det så vettekatten.

tux-svens bild

Jag har lyckats få två olika Canon-skrivare att fungera under Linux (Mint).  Jag Googlade lite och fann att Canon i Australien (!) hade lagt upp Linux-drivisar på sin site. Det fungerade klockrent.

Det råkar inte bara vara så att din skrivare är av-aktiverad?  Kan finnas något CUPS-fönster eller liknande under programmet "Skrivare".  Högerklicka på aktuell skrivare och välj "Egenskaper". 

Försök även att rensa skrivarkön...

---

Windows are for houses, Linux is for computers!