Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

XBMC

Tänkte slå ett slag för XBMC detta är ett mycket trevligt mediacenterprogram. Hittills har den spelat upp allt jag gett den och det skönsate är att den sväljer .iso:s rakt av. Nu håller jag på att lägga mina dvd-filer på hdd:n med lite hjälp av min kompis k9copy.

Jag kör nu ingen dedikerad htpc utan jag använder mej av nvidias "separate X screen" (har en panasonic pv60 plasma och en samsung tft bildskärm). Ljudet plockar jag ut digitalt via spdif-utgången (kunde ha använt den optiska utgången men jag har inga optiska ingångar kvar på min reciever). Jag var tvungen att avinstallera "Pulseaudio" för att få ljudet att funka.

Har gjort 2st (mycket enkla) startscript beroende på vilken skärm jag vill köra xbmc:s gui.

Det första scriptet gör att bilden hamnar på datorskärmen men ljudet går till förstärkaren:

 

#!/bin/bash

cp /home/nicke/asoundrcdigital /home/nicke/.asoundrc

xbmc

cp /home/nicke/asoundrctom /home/nicke/.asoundrc

 

Filen asoundrcdigital aktiverar den digitala utgången på mitt ljudkort, asoundrctom är bara en tom fil som jag lägger tillbaka när jag är klar, detta för att annars funkar inte ljudet från tex. Flashplayer i Firefox. (Någon som vet varför?) Så här ser iallafall asoundrcdigital ut:

pcm.!default {
type plug
slave {
rate 48000
pcm "spdif"
}
}

När jag vill köra bilden på tv:n och ljudet i förstärkaren så kör jag script nummer två:

#!/bin/bash
DISPLAY=:0.1 /home/nicke/startaxmbcmeddigitaltljud.sh

Vilket medför att jag kan avnjuta filmer i tvsoffan Smile

Skall tilläggas att jag använder en mce-fjärrkontroll (inte riktigt sant eftersom jag har en Harmony som jag styr allt med, ljud,bild,belysning och dator) som funkade rakt av (efter man installerat lirc).

Disten jag avänder är brunt 8.04.1 (ubuntu Smile), lade bara till dessa två rader i /etc/apt/sources.list

deb http://ppa.launchpad.net/team-xbmc/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/team-xbmc/ubuntu hardy main

Sedan bara:

sudo apt-get update

sudo apt-get install xbmc

Lätt som en plätt.

Mvh B

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

marremuss bild

Coolt!

Det där med iso gillar jag.

Jag skall testa den.!

 

Marre

 

 

Ora et Labora

 

Ora et Labora

beowulfs bild

Jag installerade XBMC och provade. Satt och försökte få igång fullscreen till när man skulle glo på film. Fick det inte att funka först, utan man såg panelerna och så. Sedan stängde jag av de visuella effekterna i ubuntu och då fungerade det perfekt. Man skulle lägga till -fs när man startade programmet också. Kan bespara några minuter för de som hade samma problem som jag.