Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 11.04 Beta

Igår installerade jag nya Ubuntu 11.04 på min laptop (jag har en Lenovo Thinkpad Edge 11.6" med Intel chipset). Till min förvåning så funkade allt! Då menar jag verkligen allt, det har inte hänt förr. Innan har det varit strul med bl.a. wlan-kortet, sitter ett Realtek RTL8188CE i eller ljudet tex att mic:en inte funkar.

Men vad hjälper det när Canonical har lagt på ett gränssnitt som är totalt odugligt att arbeta i... Bara en sådan enkel sak som se alla öppna fönster i panelen verkar saknas. Nu måste man använda alt+tab för växlingen vilket jag inte är van vid. 

Sätter nu mitt hopp till Linux Mint i stället men det tar väl ett par månader till innan den finns tillgänglig. Aldrig får man vara riktigt glad... Smile

Jaja, jag ska iallafall ge det en chans och se om man kan tweak:a unity så att det passar mej.

 

/B

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Du kan annars (om jag förstod släppanteckningarna rätt) logga ut och logga in med Ubuntu Classic som då ska ge ett klassiskt Gnome-desktop.

zxspectrums bild

Det stämmer. Jag har gjort så. Smile

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

FoHs bild

Mark Shuttleworth meddelade häromdagen i en buggrapport att 11.04 förmodligen är sista versionen där det kommer vara möjligt. I 11.10 kommer den klassiska Gnome-miljön inte vara installerat out of the box, men jag skulle bli förvånad om det inte skulle gå att installera via Synaptic ändå.

Har varit lite skeptisk till Unity, och är inte helt övertygad än (även om min nuverande desktop ser ganska snarlikt ut, tog ett tag att vänja sig vid en vertikal "startmeny"). En sak som är ganska spännande är konceptet som kallas Lenses. Här är några intressanta Lenses under utveckling som visar potentialen: http://www.omgubuntu.co.uk/2011/04/five-neat-unity-lenses-in-development/

Lyfangs bild

 Windows 7-tema behövs inte för något Linux. Om man har problem att förstå något så enkelt som en meny så så kommer man ju i det långa loppet få stora problem i vilket fall. Det skjuter det oundvikliga på framtiden.

Ubuntu/Linux Mint Windows 7 tema

Att det kan ta ett tag att vänja sig...

FoHs bild

Och hur gör de ovana nybörjarna för att komma dit om det klassiska Gnome inte finns med out-of-the-box i 11.10? ;)

Orkar de inte lära om så bör de hålla sig kvar i Windows-världen.