Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Första bloggen

Jag tror jag hamnat på rätt ställe. En hel portal med bara Linux-godis, likasinnade människor och gott om fakta. Det är inte ofta jag blir medlem i communitys eller över huvudtaget registrerar mig någonstans på internet. Men efter att ha anonymt besökt LP under några veckor kände jag att det var det enda rätta. Och nu är jag här. "På riktigt".

Då det är första blogginlägget kan jag ju berätta lite historia och lite om framtiden. Den personliga biten besparar jag er, men nämnas kan väl att jag jobbar som IT/nätverkstekniker på ett litet företag i Helsingborg. Där pysslar jag om några servrar och klienter tillhörande hyffsat duktiga användare tillsammans med mina två kollegor.

Jag har följt utvecklingen på Linux-sidan ända sedan sommaren 2001 nångång, och provat lite distar då och då. Intresset för "nya prylar" finns ju, både i hård och mjukvaruväg. Men inte förrän förra hösten tog jag beslutet att aktivt jobba mig ifrån Windows mer målinriktat och aktivt, i och med Vistas intåg och slutet på XP. Och tänk, den som söker, han skall finna...

Efter otroligt många timmars testande och utvärderande föll ändå valet på openSUSE 10.0, senare 10.1. Men ett bakslag strax efter jul gjorde att jag var tillbaka på ruta ett med XP. Kraven var kanske höga, men jag tyckte att jag skulle få samma möjligheter i Linux som i Windows när det gällde program och funktion. Helst bättre.

Jag upptäckte Ubuntu, som alltid krånglat och bråkat med mig tidigare. Plötsligt fungerade det alldeles utmärkt, och det tog inte mer än en vecka innan jag bestämt mig för att skrota openSUSE-tänket och satsa mina kort på Ubuntu. 7.10 hade ju funnits ett tag, och jag var mer än nöjd. Synaptic gjorde mitt liv lättare, och deb-paketen var ju hur smidiga som helst! Hur hade jag lyckats missa hela Debian-delen av Linux under alla år?

Så sedan november förra året kör jag Ubuntu 7.10 på min primära maskin här hemma. 8.04 kan jag glömma, då det är stört omöjligt att få det att fungera med mitt grafikkort. Vi är nu ett rejält gäng som testat ALLT, men det hjälper inte. Tyvärr fick även Mint 5 stryk, det är ju Ubuntu i grund och botten. Men å andra sidan, jag trivs bra med 7.10, och snart är det säkert dags för nytt grafikkort ändå. Och den här gången blir det inget ATi...

Dom andra två maskinerna som är i drift kör än sålänge windows. En filserver med 2003 Server och en webserver med XP (!!!). Webservern har aldrig bråkat, så jag kommer börja med filservern. Ikväll faktiskt. Jag har nu planerat, testat och utvärderat nästan lika noggrant här, och disten som skall in är Debian. Jag vill ha en maskin som kan vara uppe dygnet runt, året runt. Utan strul, utan problem. Jag vill bara dela ut lite data via både NFS och samba, och jag vill kunna dela ut skrivaren från denna maskin också. Dessutom skall ju backup och såna saker fungera. 750 GB data på fyra diskar skall "följa med", idag sitter dessa på ett externt raid-kort och alla är formaterade med NTFS. Det stora kruxet blir hur jag gör här... nån som har förslag kanske?

Om inte allt går åt skogen med filservern kommer jag fortsätta skriva om min totala konvertering till Linux. Dock får frugan själv känna in när hennes laptop är redo för Linux. men även hon har visat lite intresse, troligen efter allt hon hört om det..

Och nej, jag är verkligen en nybörjare, trots att jag jobbar med det här.. så ni kommer säkert få se många riktigt dumma frågor från mig i framtiden.. Men jag hoppas ni kan ta det med ro och hjälpa mig så gott det går! =)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Välkommen!

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

tomasuus bild

Välkommen till Linuxportalen Smile

cryingfreemans bild

Välkommen! Alltid kul med "nya" användare. Smile

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

jonasbjorks bild

Välkommen till Linuxportalen! Jag noterar att du skriver att du jobbar i Helsingborg och vill göra lite reklam för våra träffar vi har i Helsingborg, med ungefär två veckors mellanrum (måndagar). Ibland är vi ett par stycken som åker ner till Malmö (de träffas varannan onsdag) och äter pizza med linuxmänniskor. På träffarna pratar vi om lite allt möjligt och hjälps åt med frågor.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Nästa träff nu på måndag! Ta dig till Gyllene Prag och ha skoj med oss!

------

fredrikperssons bild

Var ligger Gyllene Prag, och när är ni där... bara i fall att man vill komma upp och säga hej.

//Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

Kristians bild

Jag tänkte också dyka upp imorgon. Gyllene Prag ligger fem minuter ifrån knutpunkten. Eniro är för krävande för 56kb-modemlina så någon annan får posta en länk

 

---------------------------------------

 

Lasps bild

Va bra.

Du anger tiden

Va kul! Jag brukar dyka upp vid 17:30  070 371 78 37

Men kan vara där 17 om det passar dig bättre annars är runt 18 det som gäller.

http://hitta.se/ViewDetailsPink.aspx?vad=gyllene+prag&var=helsingborg&Vk...

Jag har nu en OpenSUSE11 med KDE4.1 på min MacBook så det kan väl vara en start!

hoths bild

Bör vara dennna restaurang.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Välkommen!

Vad är det för modell av grafikkort? Jag frågar av ren nyfikenhet, så man vet om man ska hålla sig borta från något speciellt eller så Smile Konstigt att det fungerar i 7.10 men inte i 8.04. Borde vara det omvända.

Sen undrar jag om du testat att göra en dist-upgrade från 7.10 till 8.04 och sett om det funkar (drivrutinen bör ju vara kvar då).