Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

charlie: Filserver -> Debian dag 1

Så var då Debian installerat. På en "reservdisk", feg som man är. Dock var det ju tur, såhär i efterhand... .

Filservern är en 1,8GHz P4, med en 80GB IDE disk som systemdisk, och på en PCI-plats har jag ett IDE-kontrollerkort med fyra anslutna IDE-diskar. En 250gb, två 200gb och en 120gb. Kan tyckas vara en gammaldags och lite "billig" lösning, men det är precis vad det är. Hela bygget har inte kostat så många kronor tack vare gårdagens teknik.

 

Hur som helst; Data-diskarna är i dagsläget formaterade med NTFS, och detta är ju inget konstigt i Linux idag. Jag tänkte helt sonika installera Debian (på en extra 40GB systemdisk), montera 250GB-disken som är backup-disk i dagsläget, formatera den med ext. Sen kan jag kopiera valfri disks innehåll till denna, och sen formatera den tömda med ext. Sen tänkte jag fortsätta så tills alla NTFS var borta. Behöver jag säga att det inte gick som tänkt?

Jag såg diskarna i Nautilus, men kunde inte montera. Världens märkligaste felmeddelande, så jag tar till plan B. Har lånat hem två 250GB diskar (SATA) som jag kan kopiera över till, men jag tog bara med mig ett kontrollerkort. Inte en SATA-USB... så antingen får jag leva med kontrollerkortet, eller så får jag köra och hämta den där SATA-USB-omvandlaren. HUr som helst så lär konverteringen ta TID!

Hade jag haft nån annan maskin stående med samma, eller bättre, prestanda hade jag hellre köpt diskar till denne och flyttat allt. Helt enkelt byggt upp en ny filserver och kört parallellt. Men tyvärr så får det bli det här lite omständigare sättet.. Alternativet är en gammal Compaq Proilant-server med två RAIDade 9,1GB SCSI-diskar och en processor på 800Mhz (låter som ett flygplan), och det känns inte intressant. Jag har Debian på den nu, men bara i testsyfte. Alternativ två är en gammal burk med en AMD på 1500MHz, men den sitter i en trång låda, och har värmeproblem redan.. så nä, jag kör nog på den utstakade krångliga vägen. Om ingen har nåt annat spännande förslag.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Gissar att du installerade debian stable? Där finns inget ntfs-3g-stöd per default. Antingen får du installera via backports eller dra in testing. http://www.linuxportalen.se/forums/2008/07/16/montera-h-rddsik

---------------------------------------

 

Charlies bild

Japp, det visade sig vara så. Och jag vill inte dra in det (trots att jag vet att det kommer fungera), så jag slänger ut allt via USB nu, och så trycker jag in det via nätverket sen igen. Omständigare, men å andra sidan en ordentlig anledning att sortera allt gammalt skit också.

Charlies bild

Förresten, så tänker jag testa. Jag drar ut allt ändå (bra med backup), och sen kan jag testa hur som helst. Skulle det gå åt skogen spelar det ingen roll. Funkar det så är det ju bara att tacka och ta emot. NTFS-stödet kan jag ju alltid avinstallera när jag är färdig om jag inte behöver det mer ändå..