Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

charlie: Välkommen till den osynliga världen

Gnu/Linux-världen med alla dess användare måtte vara osynlig. Eller hemlig rent av. För dagligen möts man av samma sak, här kvällens exempel från IKEA.com/se...

"Systemkrav
PC med Windows NT, 2000, XP eller Vista." ... "Eftersom flertalet av våra besökare använder sig av PC så har vi valt
att i dagsläget enbart göra en PC-version av våra planeringsverktyg.
Programmet fungerar alltså inte på Mac. "

Detta såg jag efter att ha blivit nyfiken på att testa deras "Home Planner"-program, ett verktyg för att kunna inreda sitt hem. I mitt fall mitt kök.

1. Varför göra ett program? Varför inte göra nån java-historia på webben?
2. Varför släppa enbart till "PC"? Visst, deras val, men jag tar illa upp när jag ser sånt. Det får mig att välja bort IKEA i övrigt också.
3. Nä, programmet fungerar inte på Mac. Men fungerar det på nån annan plattform då? Tänk om jag vill installera det på min Amiga? Eller min C64a? Kan ni supporta mig då?

Kanske en lite arg blogg, men jag blir upprörd. Är vi inte människor? Men det är alldeles för ofta jag ser Microsofts stora övertag bland hårdvaru och mjukvaruleverantörer, och det är inte sällan jag traskar in i valfri butik och börjar fråga efter Linux-stöd på en skrivare eller nåt annat som jag ändå inte tänker köpa. Säljarna i dom seriösa butikerna svarar, eller letar upp svar till mig. På det större kedjorna får jag ofta bara ett ointresserat svar i stil med "står det nåt på kartongen om det eller?". Jag brukar be dom ta kontakt med sin leverantör och ringa mig angående svaret när dom har det. Behöver jag säga att färre än hälften återkommer?

Nåväl, jag ska inte gnälla vidare om det här. Ni har säkert alla sett det själva. Nu ska jag fortsätta med kopieringen av filservern... 260GB/700 klart.. behöver jag nämna att diskarna är varma?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Håller med dig i sak. Förklaringen till att många utelämnar alternativen är väl att de anpassar sig för användare som vet väldigt lite om datorer. Egentligen skulle de gott kunna nämna alternativen, även om användaren inte förstår. Förstår de inte så kanske de tar reda på det. Annars vet jag inte hur man ska komma över hindret.

Just det där med Mac är lite intressant. Förut var det ju uppenbart att skilja mellan olika hårdvaruplattformar, eftersom Mac:en var PPC-baserad. Men idag är den som vilken annan (nåja) PC-kompatibel dator som helst. Ibland ser man det gamla standardmässiga svaret i vilket fall.

polters bild

Mac == PC, om man inte räknar inkluderingen av EFI som något starkt särskiljande, vilket man kanske inte borde göra då operativsystem gjorde för en vanlig "PC" fungerar utmärkt på Apples datorer med lite hjälpkod.

jonasbjorks bild

Jag har länge funderat på varför man inte utvecklar sådana program i Java. Java är fantastiskt när det kommer till plattformsoberoende. Priset må vara hastigheten, men jag tycker inte Java dras med slöhet längre heller. Fördelarna är att samma program fungerar i Windows, Mac OSX, Linux med flera.. Kanske inte på C64:an, men man får väl vara realist också? Kräva support på en dator som slutade tillverkas i början av 1990-talet? Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

MATLAB är ett exempel där det grafiska gränsnittet är gjort i Java. Själva beräkningsdelen har API-gränsnitt i C och det förvånar mig inte om C/C++ (kanske till och med Fortran) är det som ligger innanför skråvet. Det är en klok kombination eftersom ANSI C/C++/Fortran är hyfsat portabla, är bra för "hästjobb" men saknar standardiserade GUI:n. Där kommer Java in som en räddande ängel.

 

---------------------------------------