Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

charlie: Filserver -> Debian dag 2

Jaha, så ikväll var det dags. Ikväll skulle Debian in och Windows ut.

Tog 40gb-disken som jag installerat Debian på tidigare, stängde maskinen, kopplade ur windows-disken och satte i Debian-disken. Startade. GRUB loading...
Sen hände inte mer. What? Ur med disken igen, kontrollerade allt, provade igen. Samma sak. I med windows-disken igen. Bara svart skärm efter bios och raid-kortkontroll. Efter sådär tio omstarter ser jag en svag svag windows-logga. Omstart. Felsäkert läge i windows. Stannar igen.

Frustration.

Ut med disken igen. I med Debiandisken och ryckte strömmen till alla diskar på raid-kortet. Den startar. Stänger maskinen igen. In med strömkablarna. Startar. Den hittar diskarna. Frugan börjar undra vart filerna tar vägen, hon vill komma åt sina bilder. Stänger maskinen. In med windows-disken. Startar. Stänger locket. Hör en hårddisk som varvar ner och upp, ner och upp. Hmm, upptäcker dålig kontakt i en av strömkablarna till diskarna. Byter kabel. Startar, funkar perfekt.

Jag har bestämt mig för att INTE köra på den här burken i framtiden. Den har strulat tillräckligt nu (den har betett sig märkligt tidigare också), så det får bli ny hårdvara till den nya filservern som kommer köra Debian från första installationen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

falconixs bild

Låter lagomt spännande, hoppas inte svetten började rinna allt för mycket då semesterbilderhårddisken låg och inte ville starta

 

Lyckas du med din filserver kanske du har något att tillföra i wikin

http://wiki.linuxportalen.se/index.php/N%C3%A4tverkslagring

Lasps bild

Ett bra felsökningsbeteende är väl skönt för själen!

Låter som om du har koll på hur du skall angripa det hela. Bra jobbat.

Men om du har en kabel som spökar, kasta bort den så borde det väl vara frid och fröjd?

Charlies bild

Hela mitt liv består av felsökning! =)

Kabeln spökar, men jag har tidigare haft problem med maskinen i form av BIOS (troligen). Stänger man strömmen helt (till exempel rycker ur nätsladden) så hittar den inga diskar när man återanslutit strömmen och startar. "Mjukstänger" man på knappen och sen startar igen så finns diskarna där och den kan starta upp. Det tråkigaste är att det inte händer varje gång...

Jag får fundera på om jag ska köra på den här maskinen ändå. Tyvärr så börjar diskarna bli till åren (rädd för krasch) och dels hade det varit bra att kunna köra gammal och ny filserver parallellt i början. Dels för inlärning (för min del) och dels för att se att allt flyter på..