Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

charlie: Filserver -> Debian

Trots alla tips om nätverksdiskar blir det nog en "riktig" filserver ändå. För jag har röjt i garaget. Där hittade jag ett moderkort (gammalt, men fungerande) men en AMD-processor på 1500Mhz. Fullt tillräckligt anser jag. Dessutom var det två SATA och två IDE-anslutningar, och det var precis vad jag behövde.

Längre bort i garaget låg ett gigabit-nätverkskort och skrotade bland en massa 100-megabitkort (måste blivit felsorterat nån gång) och slutligen inne i datorrummets ena garderob hittade jag en låda med hårddiskar. RAID-korten visste jag att dom låg i en byrålåda, och för en halvtimme sen kom jag på att en kollega donerat en gammal fulltower för några veckor sedan. Jag har med andra ord allt jag behöver för att sätta upp en filserver parallellt med den jag kör idag. På det viset behöver jag inte få allt att funka "perfekt" över natten, utan kan köra dubbelt så länge jag behagar.

(Diskar bör nog dock köpas nya innan servern blir ensam filserver. Jag har ju lärt mig att inte lita på gamla "garage-diskar", hur raidade dom än är... nästan.)

Projektet får dock starta tidigast imorgon, för ikväll har det druckits både öl och whisky (jag är förvånad om hela detta inlägg är rättstavat), så någon dator byggs det inte idag.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

andys bild

Självklart har du haft några oundvikliga förberedelser för ditt serverbygge =)

 

Personligen tycker jag detta är ett utmärkt sätt att bygga en burk på Man köper en ny disk och sedan tager man vad man haver.