Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

charlie: tänk vad lite man vet

Man upphör aldrig att förvånas av sin egen inkompetens..

Chefen fick för sig att vi skulle virtualisera en av våra servrar. Jag tänker inte gå in på varför, men så skulle det bli. Han fick hem VMWare's ESXi, och installerade. Efter att ha suttit med det hela förmiddagen, utan att säga ett ljud. Men sen högg han mig när jag var tillbaka från min lunch. "Du får fixa det här med ESX. Jag får inte igång det."

Eftersom jag naturligtvis var jättesugen på att släppa allt jag hade i händerna satte jag igång direkt. Med viss motvilja ska erkännas, men säger chefen så säger chefen.

Döm av min förvåning när jag upptäcker att det är nån sorts BSD-OS. Visste hela världen om det utom jag? Plötsligt verkade det ju inte så fruktansvärt krångligt med VMWare längre, och jag kände mig mycket positivare till att faktiskt få igång skiten. (Även om jag fortfarande anser att det är för mycket jobb för vad han vill ha ut av det).

Startade SSH, och sen var det ju bara att börja leka. Fem minuter senare var den igång och importerade en av våra fysiska servrar..

Resten av dagen funderade jag över det där.. Här har jag gått och trott att VMWare byggt något eget, något helt unikt. Något helt uppåt väggarna avancerat som ingen i hela världen kunde förstå sig på. Och så hamnar jag rakt in i ett skal jag faktiskt kan hantera! Men ni som vet bättre än mig; är det värt tiden och mödan att lära sig vi? Alltså, krångligare editor får man väl leta efter? Eller? Vad är det som är så fantastiskt med vi? Uppmuntra mig till VARFÖR jag ska lära mig den. Och berätta gärna varför en editor måste vara så extremt ologisk. Eller är det bara jag som är för korkad? Än en gång. =)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


Tyvärr så måste jag meddela att det inte är vi som är krånglig utan du som inte är smart nog Wink~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Charlies bild

Jag börjar bli beredd att hålla med! =)

Marcuss bild

Du är inte ensam. vi är så förbannat ologiskt uppbyggd att bara idioter gillar den. RMS junk enligt min åsikt.
Signaturer är nice!

mikaeljs bild


*host*amatör*host* Tongue~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

algells bild

När man idag pratar om vi så menar man nästan alltid Vim.

Vim är inte licensierat under GPL så knappast är det RMS junk. (jag uppfattade dock en viss ironisk stämning i din kommentar)

joakims bild

Jag tror inte att RMS kör VI utan snarare Emacs, eftersom han har skapat den Wink och Emacs kan man använda till allt (webläsare, musik spelare, mail klient, webserver och faktiskt även text editering ... m.m ...  ) enligt de som vet, själv kör jag nano, en mycket bra editor Smile

Charlies bild

Jag kör också nano, men jag har hört mycket negativt om den (även om jag aldrig fått problem). Dock finns ju inte nano överallt..

kimjohanssons bild

pico-clonen nano ör ju enkel för nybörjare att hantera då hjälpen är framme hela tiden. Minns att pico räddade mig ett par gånger innan jag lärde mig hantera vim. Sedan när nano dök upp som gpl-licensierat dito så var jag redan van vid vi och nano's första versioner var verkligen inte trevliga när det gällde textfiler. Man skrev en sak och sedan när man sparat filen så var radbrytning osv fubar. Men med det problemet försvann rätt snart.

----------------------------------------------------------------------------------------------

David Miscavige:

"children in public schools run the risk of becoming educated," www.superkadavret.net

Rms junk det är väl emacs som han gillar så smutskasta inte vi/vim med honom. Glad

Charlies bild

Förresten, varför är det nästan ingen som uppskattar mr Stallman? Han har väl gjort mycket gott för världen, och gör fortfarande? Eller vad är det jag missat?

algells bild

Vi är ju helt underbart!!!

Jag sitter hela dagarna på jobbet och arbetar i vim. Jag känner verkligen att om jag använt en annan texteditor så hade jag inte kunnat jobba alls lika effektivt. Inte är programmet så ologiskt och hjälpen i programmet är nästan löjligt bra.

Charlies bild

Hmm.. hjälp? Var hittar jag hjälpen i programmet? Bara där är ju en tröskel.. =)

mikaeljs bild


:help

:help topic (:help append t.ex.)

:help felkod (visar info om felkod om detta dyker upp)~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Charlies bild

Aaaaah! Hehe, det är ju klart rätt logiskt.. =)

öppna ett skal och skriv vimtutor.

Annars finns det hjälp i vim med. (:help :help command)

algells bild

Öppna vim

tryck för säkerhetskull på escape (ifall du är osäker på i vilket mode du är i).

skriv sen :help 42

Charlies bild

E149: Sorry, no help for 42

hoths bild

Hade du med kolon-tecknet? 

:help 42

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Charlies bild

Japp, det var med! Annars hade jag nog inte fått ett felmeddelande.. =)

algells bild

hmm. är du säker på att det är vim du har installerad. Det är inte säkert att de andra vi klonerna har samma hjälptext. Det är snarare så att det är ytterst osannolikt att de skulle vara samma.

Charlies bild

 VIM - Vi IMproved                               
~                                                                              
~                               version 7.0.235  

algells bild

mycket märkligt

Charlies bild

Testade på maskin nr 2 också:

~                              VIM - Vi IMproved                               
~                                                                              
~                               version 7.1.138  

Samma sak.

What is the meaning of life, the universe and everything?  *42*
Douglas Adams, the only person who knew what this question really was about is
now dead, unfortunately.  So now you might wonder what the meaning of death
is...

Det är :help 42

Charlies bild

Anade att det skulle vara nåt sånt! =) Bra bok!

kimjohanssons bild

VI är helt enkelt bra att kunna hantera. Om du kommer till vilket givet unix-system som helst i stort sett så finns säkert någon version av vi installerat. Vilket inte är lika säkert i fallen med de flesta andra textredigerare.

----------------------------------------------------------------------------------------------

David Miscavige:

"children in public schools run the risk of becoming educated," www.superkadavret.net

Charlies bild

Absolut! Det var ju det jag råkade ut för idag.. och jag har samma problem med vår telefonkö-server. Det är en Red Hat-burk....

algells bild

Det som är riktigt fint med vi i förhållande till grafiska texteditorer är att man slipper använda musen i tid och otid.

Det som är fint med vi i förhållande till andra icke grafiska texteditorer är att man slipper hålla någon extra knapp intryckt medan man håller på att skriva in ett kommando. När du skriver kommandon så skriver du kommandon och riskerar inte att förstöra någon del av texten bara för att du slant på knapparna. När du håller på att skriva text så är det bara att skriva på och du slipper oroa dig för att råka komma åt att skriva in något kommando av misstag.

Charlies bild

Jag förstår. Jag håller absolut med dig i dina åsikter (grafiska editorer är inte min grej heller), och vad gäller hålla in knappar och annat så visst, det finns en bra tanke där med.

Troligen blir det väl bara så att jag får RÅPLUGGA alla de vanligaste kommandona och helt enkelt tvinga mig till att använda vi för att lära mig.

Kristians bild

Jag kör också vim ganska ofta, den är en bra texteditor men ett värdelöst operativsystem

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------

 

mikaeljs bild

Trodde det var det GNU/Linux var till för? Wink ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

Ett "operativsystem" ska kunna byggas om i runtime utan avbrott eller omstart Smile Att behöva starta om firefox eller eclipse efter att ha installerat ett simpelt tillägg känns så gammeldags

http://www.gnu.org/fun/jokes/eternal-flame.html

http://www.gnu.org/fun/jokes/eternal-flame.ogg

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------

 

Nä kristian nu är jag orolig för dig.

Jag klickade på länken och sökte på emacs utan träff, så mår du bra eller är det något vi kan göra för att pigga upp dig? Wink

Kristians bild

Orora er inte. I begynnelsen skapade människan en supercool LISP-maskin som dock ingen riktigt visste vad man skulle ha till. Någon kom på "Ah, vi gömmer den i en texteditor". Så blev det och där lever den än idag Smile

---------------------------------------

Jag tycker inte synd om människor som medvetet slarvar med backup

 

---------------------------------------

 

abergmans bild

Jag har hört att, vissa nätter då går LISP ut på gatan, som vanlig kod.
-----------

Snälla ge oss, mera hårdrock
låt oss känna, att det hammrar
vi vill veta, vi vill höra
åh, att du finns här, och att du stannar

www.abergman.se - Webtjänster för

 

 

mikaeljs bild


Hehe... det säger ju en del om lisp med tanke på hur världen ser ut Wink~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

hoths bild

Vill du ha en än krångligare editor så kan du testa ed. Jämfört med den så är vi änvändarvänlig... Men allvarligt, så kan det vara bra att kunna åtminstonne lite vi och några kommandon som gör att man kan stoppa in och redigera text. Kan behävas tills man fått igång grafiken, exempelvis. Därefter så kör man något roligare!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mikaeljs bild


När grafiken är igång så kör man GVIM...~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

gvim har jag aldrig blivit vän med och den är inte lika snygg som vim i mina transparenta konsoller.

mikaeljs bild


Ok, tycker den beter sig likadant sen har jag blivit van vid temat desert som finns med i GVIM. Smile~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Charlies bild

Nu kan jag nästan LOVA att jag ALDRIG kommer använda ed. Det var det värsta jag varit med om! Ja, vi är användarvänlig. Helt klart!!!

VEM byggde ed, och hur F*N tänkte den människan?!?!?!

dholms bild

Han tänkte att "Jag har en terminal som bara kan visa en textrad, hur gör jag ett program för att effektivt redigera filer?". Om du har en bättre lösning på hur man gör en bra textredigerare som kan använda en matrisskrivare som terminal så berätta gärna.

-- I need this baby in a month send me nine women!

algells bild

Det fanns ju (de finns fortfarande) en hel del andra radeditorer. Alla som utvecklade och/eller använde en av de andra hävdade säkert att just deras var betydligt bättre än alla andras.

Lite kritik till ed är väl avsaknaden av meddelanden som berättar vad den just har utfört.

hoths bild

En gång i tiden, innan CRT kom, så användes skrivande terminaler (ser ut ungefär som en matrisskrivare med tangentbord). DÅ fick man minsann vara inovativ...

(Annars gick det åt VÄLDIGT mycket papper. Möjligen är det här enda gången i histrorien som knappen scroll-lock har haft en funktion.)

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Charlies bild

Kallas även skrivmaskin.. Wink

Nä, jag vet vilka du tänker på. Det är rätt fantastiskt när man tänker på hur mycket som hänt i datorvärlden under så kort tid.

Jag saknar min gamla monokroma CRT ibland. Det var känsla av "riktig" dator. Synd att den åkte på skroten fast den fungerade.

Charlies bild

Hehe, true true..

mauths bild

"Om du har en bättre lösning på hur man gör en bra textredigerare som kan använda en matrisskrivare som terminal så berätta gärna"

set -o emacs

har jag för mig det var.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

algells bild

Nu överreagerar du. Exakt vad är det som är så krångligt med ed?

Kanske är det avsaknaden av ett fönster där man kan se flera rader text samtidigt. Jo det kan ju verka konstigt och svårarbetat idag men man bör ha i åtanke vilken revolution det innebar att kunna se flera textrader samtidigt då det kom. Innan det så arbetade man med radeditorer som t ex ed. Även datorskärmen var en revolution på sin tid. Utan en datorskärm så hade vi idag inte haft mycket nytta av dessa flashiga och bloatade editorer som vi och emacs. Radeditorerna använde man redan innan datorerna utrustades med skärm.

Charlies bild

Sant. Helt otroligt. Men mest otroligt är faktiskt att ed hänger med än idag. Jag menar, det är inte ens tillval i tex Ubuntu. Det finns med, som standard!