Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

cf: En sida i boken: Software Freedom Day

Jag läste precis Jonas Björks blogginlägg om att ge uttryck för sina drömmar och visioner. Jag har tänkt att skriva det här blogginlägget längre än så, men jag ser en uppenbar koppling till det jag vill skriva om i Jonas inlägg.

 

Jag har sedan förra våren arbetat med att införa Software Freedom Day i Sverige, som ett samlat mediaevenemang om Fri programvara och Öppen källkod. Förra året blev det några få evenemang, de som genomfördes tog plats i Malmö/Helsingborg, Stockholm och Östersund, vad jag vet.

 

Tanken med Software Freedom Day är att skapa en internationell dag för att uppmärksamma FOSS och informera allmänheten om fördelar och möjligheter med densamma. Jag hade själv funderat länge på att starta lokal marknadsföring för Linux och liknande system men fann att det fanns väldigt lite material att bygga på, och att det som fanns var på smetig marknadsföringsengelska som inte skulle gå hem speciellt bra i tillbakadragna svenska sinnen, språkbarriär eller inte.

 

Ubuntu-se.org hade 2006 kört sitt Ubuntudagen, men det fanns inget paraply-initiativ för att främja Linux/FOSS som helhet. Jag försökte inför SFD 2007 att blogga igång ett uppbåd av enskilda initiativ bland annat här på Linuxportalen och fick åtminstone hyfsat gensvar. Några initiativ startades och något enstaka genomfördes också, bland annat Svenska Linuxföreningens på Proxxi i Stockholm och MöLUGs i Malmö/Helsingborg. Jag vet dock inte om jag var den som frammanade de initiativen.

 

I år däremot, har jag med viss lobbying fått Svenska Linuxföreningen att samarbeta med Föreningen Ubuntu Sverige i att starta Software Freedom Day Sverige, en plattform för att själv starta lokala initiativ runt om i Sverige. Efter en liten tid gick även Linuxportalen med i initiativet och för inte så många dagar sedan fick SFD Sverige sin första, men förmodligen inte sin sista, sponsor.

 

Min vision med Software Freedom Day och det som driver mig framåt är att åtminstone EN ynka dag det här året få upp Fri programvara och Öppen källkod på agendan. Jag vill, med gemensamma ansträngningar, få tidningar, tv, fikabord, busspassagerare, arbetskamrater, studiepolare, lärare och annat löst folk att förstå vad Fri programvara, Öppen källkod och Öppna standarder är, vad de kan göra, vad de kan användas till, vilka fördelar det ger, vilken makt det ger den enskilde medborgaren och hur man använder dem.

 

Friheten att pilla, friheten att anpassa, friheten att undersöka, friheten att välja, friheten att välja pragmatiska lösningar. Inte bara de faktiska fördelarna och de problem som finns idag, utan idéerna bakom. Potentialen som finns i filosofin att allt ska granskas av alla och kunna förbättras och förändras till lokala och globala behov. Alla människor har skäl att använda FOSS och öppna standarder. En del vill använda det för att slippa beroende av stora stygga multinationella företag. En del vill använda det för att det ger möjlighet att anpassa systemet till precis det de vill ha, att slimma ner det till en killer-machine. Andra vill köra det för att det är den coolaste 3D-desktopen.

 

Vi är tusentals användare som också kan vara marknadsförare. När tillräckligt många beslutar sig för en sak kan vi göra skillnad. Vi är idag 35 registrerade medlemmar på SFD Sveriges forum. Blir vi 350 stycken som jobbar mot samma mål kommer det att märkas. Blir vi 3500 kommer vi att orsaka stora rubriker.

 

Alla har sina egna bevekelsegrunder för att använda datorn. Många är ideologiskt motiverade att använda Linux, andra är pragmatiskt motiverade. Alla kan hitta motiv till att använda Linux. Vi har mer som förenar oss än som skiljer oss åt.

 

Genom att föra upp det på den nationella media-arenan kan alla människor hitta sina egna skäl.

 

Hjälp till du också.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Men skippa RMS "skittugget" då. Viker inte 1 millimeter.

.

Min burk är FRI förutom nVidia drivare samt att jag väljer Adobes
program före "junk" från "hempulare".

.

Piratmobben som frossar i diverse upphovsrättskyddade alster ger jag inte fem öre för.

"Fåntrattarna" som klagar på nVidia drivare om de samtidigt ska ha sista Hollywood filmen.... "fan trot".....    patetisk samling.... Tungan ute

---------------

Theos song

Marcuss bild

Du plun, inte för att vara elak. Men vet du om att det är till mestadels "hempulare" som byggt det mesta du kör i linux?

mikaeljs bild


Jag hoppas innerligt att du inte får möjlighet att påverka i nån större grad. Jag tycker synd om den distribution eller det community som ger dig någon form av förtroendeuppdrag. Det kommer bara ställa till med problem för dessa.~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

polters bild

Jag har funderat en del kring detta. Hur får vi folk intresserade? och jag har ett par grejer jag planerar att göra som eventuellt kan hjälpa till på SFD. Dokumentation i form av högupplösta screencasts som kan brännas till DVD hade kanske hjälpt vissa att komma igång eller kanske bara väckt ett intresse. Något sådant hade kunnat användas som ett komplement till forum på nätet, där alla kanske inte är så bekväma.

cryingfreemans bild

Något liknande har jag också tänkt mig, men mina första försök var inget vidare.

Jag hade fixat så att jag skulle installera en relativt gammal burk med Ubuntu, runt nyårsskiftet och riggat upp studio och grejer, tänkte att jag skulle köra ett prathuvud. Men jag kom inte riktigt ut genom skärmen så jag lade projeketet i malpåse tills jag hittar någon som är lite mer karismatisk. Wink

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

jonasbjorks bild

Jag tycker SFD är en bra happening och jag tror, precis som du, att det är bra att göra "reklam" för öppen programvara. Tyvärr, har jag kanske inte visat det intresse man kan förvänta sig av mig. Du har kontaktat mig flera gånger och jag har varit dålig på att svara. Anledningen är enkel: jag har massor att göra och SFD är i september. Ganska lång dit Smile

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

cryingfreemans bild

När jag skrev "du" i slutet, menade jag det inte som "du, jonas björk" även om jag skrev utifrån ditt blogginlägg. Smile Jag menade "du, läsare". Så det var ingen anklagelse på något sätt.

 

Jag är också medveten om att det är långt kvar och att det kan kännas onödigt att engagera sig ännu, men ju längre i förväg media och andra aktörer vet om att det inträffar, ju lättare är det som besökare/aktiv att rensa sitt schema om man är intresserad. Dessutom är det enklare att få tider på attraktiva platser om man är på gång tidigt. Förra året var jag så uppe i att tjata på andra att engagera sig att jag glömde mitt eget evenemang. Det blev lite av ett hafsverk och inte på de ställen jag hade kunnat boka om jag hade varit ute i tid. Man lär av sina misstag. Wink

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se