Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Varför bör du använda korrekt svenska?

För det första anser jag att nyheter bör innehålla just nyheter. Egna åsikter bör åtminstone inte vara merparten av innehållet. Jag anser också att eventuella nyhetsförklädda bloggar som innehåller enbart egna åsikter bör modereras och flyttas till den avdelning de är avsedda för.

 

En diskussion uppstod i en av de senaste bloggarna huruvida korrekt svenska var skit samma eller inte. Jag är av uppfattningen att det inte är skit samma om man använder grammatiskt korrekt svenska i de texter man skriver. Det är säkert inte lika viktigt för alla människor som för mig och det har jag förståelse för.

 

Jag vill bara redogöra för min syn på saken, utan att det ska drunkna i "jag har mer rätt än vad du har"-svar. Men som vanligt finns det grader i helvetet. Stavfel är en sak som jag har överseende med, till exempel. Det går inte att hålla koll på hur alla möjliga ord stavas och det är mänskligt att fela. Meningsbyggnadsfel är en gråzon. Ofta är det enkelt att inse, genom en genomläsning av vad man skrivit, att en mening har orden i fel ordning, inte innehåller en huvudsats eller saknar någon satsdel. Särskrivning däremot är helt oförlåtligt i de allra allra flesta fall. Särskrivning har endast och enbart med födsel och ohejdad vana att göra. Hur särskrivningen uppkommit som fenomen i svenskan finns det många teorier kring. Hur den skall lösas är däremot bortom allt tvivel: Låter det sammansatt så är det sammansatt. Svårare än så är det sällan. Det finns specialfall, "tv-guide" till exempel, som inte skall skrivas tvguide eftersom "tv" är en förkortning. Hur "felparkering" skall skrivas råder det dock inget tvivel om.

 

Här är mina argument för varför det är viktigt med att använda korrekt svenska och att korrekturläsa sina texter:

  • Det ökar läsbarheten av dina texter.
  • Det ökar trovärdigheten i ditt budskap.
  • Det gör att språkfascister som jag koncentrerar sig på innehållet istället för utformningen.
  • Det ger kvalitetssignaler. Ett dåligt utformat budskap om något bra riskerar att svartmåla det du vill skriva om. Om du vill sälja något som är det bästa du upplevt, ge dig vinn om att recensionen är i paritet med produkten/företeelsen. "Ja tykker ju at dehär e den besta linux disten någon sin. Ingen protesst frö då är du typ dum i huvudet." ger inget positivt intryck.
  • Det är god marknadsföring, om det så är av dig själv eller det du skriver om.

Hur uppnår man då detta grammatiska nirvana utan att det tar en evighet? Det är inte fullt så komplicerat som det låter:

  • Läs igenom din text, mening för mening. Läs högt eller för dig själv, vilket som känns lättast. Om varje mening kan stå för sig själv, utan hjälp av en annan, är det oftast en komplett mening. Det är åtminstone en bra grundregel att gå efter.
  • Läs varje ord i meningarna som de står. Står det "fel parkering", läs "fel", pausa och läs sedan "parkering". Menar du i så fall "felparkering" märker du snart att du ska skriva ihop orden. Återigen: Låter det sammansatt är det sammansatt.
  • Kill your darlings. Utfyllnadsord som man använder i tal, exempelvis "ju", "", "liksom", "typ", "sedan" och så vidare funkar just i tal, men är helt onödiga i skrift. Ta bort dem. Om meningen de står i sedan tappar sitt budskap, sätt tillbaka dem i så fall. Det är dock bara i undantagsfall som de tillför något.

För att runda av vill jag ge några journalistiska fundament:

  • Sträva efter att återge fakta som enkelt kan kontrolleras. Åsikter skall flaggas just åsikter. Åsikter känns enkelt igen genom att man kan inleda dem med "jag tycker att..."
  • Sträva efter att vara objektiv. Kan du inte åtminstone försöka vara objektiv är det ingen nyhet, då är det en blogg eller marknadsföringstext.

Sann objektivitet finns förstås inte. Men det är i den andan man bör sträva. Fömodligen ser ni detta som en väldigt präktig postning.

 

Det bjuder jag på.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Idag har jag tagit bort en del "ju" när jag skrivit texter.

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

cryingfreemans bild

Det är lätt hänt. Wink Själv rensar jag gärna och ofta kommatecken och "så".

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

dholms bild

Jag håller med dig helt i det du skriver och har också irriterat mig på att nivån verkar bli lägre och lägre här ju mer tiden går. Detta ämne har också varit på tapeten innan varefter kvaliteten på nyhetsinlägg gick upp under en kort period.

Vad gäller personliga åsikter så tycker jag inte det är ok i de allra flesta fall. Det är absolut inte ok när det förekommer i den kortare texten som presenteras på förstasidan.
När det dessutom ser ut i stil med: "Version x.y har släppts av apa. Det tycker jag är bra!" så är det fruktansvärt. Om den personliga åsikten inte tillför mer än så varför då skriva det öht?

Nej, usch och fy. Det borde finnas ett system så att man enkelt kan skicka in korrekturer på en nyhet (oavsett om man skrivit den eller ej) till en moderator som i sin tur kan fatta beslut om nyheten bör ändras eller ej. Att skriva en kommentar i nyhetstråden känns fruktansvärt oproffsigt och om man kontaktar den som skrivit inlägget så kan intentionen tolkas fel.

-- Risen from the ashes of previous iterations

Lasps bild

Det är ju lite olika från forum till forum.

Oftast finns det en tröskel eller en nivå som gör att man kanske lägger in en inlägg som nyhet även om det har en personlig prägel.

Jag tror att det här med "netet" och möjligheten att "ta ordet" utan att invänta sin tur, för med sig det snabba, lite hafsiga språkbruk som kan förekomma.

Men jag tycker att detta blogginlägg förtjänar att tas på allvar.

Så, när du vill skriva något viktigt, gör det i en ordbehandlare först och låt det mogna, lyft sedan det hela in i sin rätta miljö.

mindlights bild

BULLSEYE!

 

...men mina "Liksom" och "typ" kommer ni aldrig kunna ta ifrån mig!!! Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

cryingfreemans bild

I kommentarer till nyheter får du för min del skriva hur många "typ" och "liksom" du vill. Det är enklare att ignorera dåligt skrivna kommentarer. Wink

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

brodertucks bild

Skrattande

Tack för det inlägget, CF.

Så sant, så sant. Allt du skriver vill jag instämma i. Som t.ex. detta:
"Ett dåligt utformat budskap om något bra riskerar att svartmåla det du vill skriva om".

Till dasp riktar jag också ett tack.

I synnerhet för detta tips:

"Så, när du vill skriva något viktigt, gör det i en ordbehandlare först
och låt det mogna, lyft sedan det hela in i sin rätta miljö
".

som jag själv mestadels praktiserar och har funnit bättre än att bara skriva rakt av, när andan har fallit på. Ibland har jag varit för snabb att skriva och har ångrat mig efteråt.

Broder Tuck /brodertuck efter omläggningen av portalen Obestämd

extons bild

För den som vill lära sig mera om nu aktuellt ämne kan boken "Riktig svenska" av Erik Wellander rekommenderas. Wellanders motto var: Skriv klart - skriv enkelt - skriv kort - skriv svenska

 


 

LINUX.EXTON.NET

cryingfreemans bild

Ytterligare en resurs, mer anpassad för skrivande på Internet, är http://www.useit.com/papers/webwriting/ av webgurun Jakob Nielsen.

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

uffe_nordholms bild

Jag skulle vilja lägga till att man, i den mån man kan, bör använda de facktermer som är relevanta för ämnet i fråga. Självklart kan det finnas tillfällen då det inte är så viktigt, eftersom det man vill ha sagt framgår med tillräcklig tydlighet ändå, men att kalla något för "prylen" eller "saken" när det finns ett accepterat namn är ingen bra idé. Om man inte känner till facktermen för den företeelse man försöker beskriva kan man förklara detta och skriva något i stil med "Jag vet inte vad den heter med det sitter något som ser ut som en sexkantig skruvskalle bakom bromsoket. Denna kommer att att kalla 'skruven'". Då bör alla som läser texten inse vad man pratar om, även om man använder fel terminologi.

 

När jag jobbade med support/service på telefonprylar var det väldigt ofta som kunderna jag pratade med hittade på egna ord för att beskriva de olika delarna av telefonen/svararen/faxen/... och oftast gick det att förstå vad de menade, men ibland var det rena gissningen.

 

Det har inte hänt här, men på ett annat forum att jag läst inlägg på 4-5 rader, helt utan punkter eller kommatecken. Dessutom var texten skriven med talspråk (eller värre...) och självklart helt obegriplig. Mitt svar var på spanska!

pluns bild

Jo det är mycket du tycker utan att berätta vad du vill.  Skrattande

Du startar med förslag om "moderering" och övergår sedan till pladder om svenska.

Min nya "sig"...  The movement  Cool

---------------------------

Richard Stallman started the free software movement
and helped it get on its feet, but the movement now has a life of its
own — one most assuredly not beholden to Stallman’s opinions and
proclamations
.

 

Theos song

cryingfreemans bild

Hopp mellan ämnen utan inbördes relation borde inte vara något problem för dig att hänga med i.

 

Vidare, om du läser rubriken så inser du att det första stycket är
en utläggning som inte har något med bloggposten i övrigt att skaffa. Det borde heller inte komma som någon överraskning att jag därefter
plockar upp tråden som rubriken stakar ut. Så vad är problemet?

 

Jag ser det som ohyfsat som menig användare att driva "vill"-spåret när det kommer till frågor om moderering. Därför använder jag "anser .. bör" istället. En gradskillnad, enligt mig. I övrigt tycker jag att du ska komma med konkreta saker som jag tycker utan att berätta vad jag vill, så kan jag lägga ut texten för dig och andra undrande.

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

mindlights bild

Helt allvarligt Plun... CryingFreemans inlägg är ytterst välformulerat och jag kan inte se att det (Nej, inte ens om du anstränger dig) att förstå innebörden och vad han vill ha sagt. Men misströsta icke! Jag tror jag har hittat felet nu när jag läste ditt inlägg ovan:

 

Det är inte du som skriver osammanhängande, utan källhänvisning och utan korrekt avslut på meningar.

 

Det är alla andra som inte är kompatibla med ditt skrivande och läsande....

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

tux-svens bild

Men - min gode mindlight, var: "CryingFreemans inlägg är ytterst välformulerat och jag kan inte se att
det (Nej, inte ens om du anstränger dig) att förstå innebörden och vad
han vill ha sagt."
en gott formulerad mening? Obestämd Nej. Det saknas något, som borde vara ungefär "skulle vara problem" i meningen, före parantesen. Flört

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mernils bild

Ni skriver som krattor allihop. Den ende som skriver perfekt är undertecknade, både vad gäller semantiken och syntaxen. Men jag är för god för att erkänna min egen storhet.

cryingfreemans bild

Undertecknad heter det. Kratta. Skrattande

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

tux-svens bild

Fniss...! Skrattande Det var en bra blogg du skrev, cryingfreeman. Jag instämmer till fullo.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mernils bild

Helvete.. bara det där lilla e:et sabbade min authority Tongue

tux-svens bild

Precis, det e:t gjorde att du blev avsågad jäms med fotknölarna - för alltid! Tungan ute

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mindlights bild

Så jävla skönt nederlag...fan vad jag garvade!  Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

När vi ändå är inne på skriveri. Ni har väll inte glömt urbans skolor?

 

Urban hade en nyhetsskola.
Kanske kan vara något att läsa på?

Del 1 :http://www.linuxportalen.se/node/2980
Del 2 :http://www.linuxportalen.se/node/3068
Del 3 :http://www.linuxportalen.se/node/3163
Del 4 :http://www.linuxportalen.se/node/3291
Del 5 :http://www.linuxportalen.se/node/3401
Del 6 :http://www.linuxportalen.se/node/3436
Del 7 :http://www.linuxportalen.se/node/3545
Del 8 :http://www.linuxportalen.se/node/3866

jentins bild

Den nyhetsskolan fick jag slängd i huvudet  när jag presenterade en nyhet genom att skriva hälften och tänkte resten Skrattande

-------------------------------------

www.jentin.com

mindlights bild

vi har alla varit där! Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Lasps bild

Helt underbar återblick. Tack för dessa länkar. Nu kan jag lite mer om somliga!

Läste alla trådarna och funderade varför inläggen slutade komma när det kom till rubriken "Ärlighet".

Nåväl bra och nyttig läsning, så tack för länkarna och ett tack till Urban A säger Lasp.