Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Jävla särskrivning.

Ja, jag är irriterad idag. Skrattande

En regel med få undantag:

Låter det sammansatt, är det sammansatt.

 

Läs högt det du skriver med en paus mellan varje ord.

Glosförhör:

"Samman satt" eller "sammansatt" ?

"Brun hårig" eller "brunhårig" (med avseende på någons hårfärg) ?

"Kassa apparater" eller "kassaapparater" (under förutsättning att de fungerar som det är tänkt) ?

Låt tävlingen börja! Förstapris är ett studiebesök till http://skrivihop.nu , alla utgifter betalda.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

uffe_nordholms bild

Jag har sett ett foto på en rolig annons, där det stod "Stekt kyckling lever". Om jag hade en stekt kyckling som levde skulle jag sno mig på att kontakta någon biolog...

Annars kan jag irriteras en hel del av avsaknaden av punkt och komma. Ta tex följande oskyldiga lilla mening: "Avrätta inte benådad". Utan vare sig punkt eller komma är det inte lätt att avgöra om fången skall släppas fri eller släpas till ett möte med Han där uppe (eller nere, beroende på fången....).

cryingfreemans bild

Jag tror att det är ett imperativ, alltså en uppmaning. Det blir åtminstone det utan några skiljetecken. Ett litet utropstecken är det enda som saknas.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

leochingkwakes bild

I affären

Glad packad räkmacka

Morgon rockar!

Vi har sprätt ägg

På restaurangen:

Är du en paj älskare? Då är detta stället för dig.

Grillad kyckling lever med kul potatis

Hos frisören:

Skum Permanent 395:-

I kontaktannonser och CV:

Jag är en mörk hårig tjej

Jag är inte rädd att visa fram fötterna!

Jag skriver just nu på min doktors avhandling

Jag har bra grund men ingen vidare utbildning

Yrkesgrupper

Nacka naprapaterna

Sjuk gymnast

Vår kassa personal

 

Mer kul?:

http://www.2snubbar.se/skyltar/

http://www.wasabi.nu/humor.asp?page=sarskrivningar

iaidokas bild

När jag skriver på svenska så skriver jag ihop om jag tvekar.  Men när jag skriver på engelska skriver jag isär om jag tvekar.  Det brukar bli rätt bra då.

 

 

Test.

Test.

jonasbjorks bild

Som grundare och administratör av Linuxportalen.se vill jag här inflika med att vi inte bryr oss om särskrivning här. Personligen tycker jag det ser illa ut med särskrivning och stavfel, men på Linuxportalen.se diskuteras Linux, öppna och fria programvaror och inte svenska språket. Här är alla välkomna att diskutera ämnet för webbplatsen, oavsett om man särskriver, har dyslexi eller andra handikapp som gör att man inte kan följa det svenska språkets regler till 100%.

Att komma med ett inlägg om särskrivning och påpeka att det minst finns ett par ämnen i trackern som är särskrivna... ok om det vore svenskaspråket.com eller något liknande. Men här? Om någon har konfigurationsproblem eller konfigurations problem... känns som om det kvittar.

Jag vet att min käre co-host Marcus Follrud (fjollsan) inte håller med mig i detta, eftersom han av princip aldrig håller med mig.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

cryingfreemans bild

Som sagt, det är inte meningen att peka finger åt någon speciell, och jag ber om ursäkt om någon känner sig påhoppad, precis som jag gjorde ovan. Och jag menar heller inte att man inte får skriva här om man inte använder perfekt svenska. Skriv hur fasen ni vill.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

alberts bild

En rolig är: Fel analys. (man kan göra en på sär skriva också, men det vore nedsättande Smile

andys bild

Du skriver att det inte är meningen att peka finger åt andra, men du tar upp flera exempel på inlägg från linuxportalen.

Du pekar inte bara finger, du hänger ut skaparen av inläggen i fråga.

Skall vi då tolka det som att det är helt ok att göra som du gör bara man skriver  enligt konstens alla regler?

Tex att det är helt ok att anmärka på folk sätt att skriva, men inte att nämna tex dyslexi.

Du skriver ett man får skriva hur fasen man vill, men du har tagit upp exempel på inlägg?

Här pratar vi om linux för att vi passar in här och linux är vårat intresse, vi behöver ingen språkpolis som tillrättavisar andra användare jag är inte intresserad av att folk som söker om "skrivihop" söker på google om ämnet och får inläggen du referar till som ett exempel.

 

Eftersom du har ett så enormt intresse för ämnet så föreslår jag dig att använda ett forum dedikerat ämnet i fråga där du kan diskutera med likasinnade.

 

 

cryingfreemans bild

Du får tolka det precis som du vill själv. Som jag skrev ovan så är det en helt annan grej om man inte har svenska som förstaspråk, eller har språkliga svårigheter i övrigt. Och jag bryr mig som sagt inte om folk kan stava till svåra ord eller inte, för när vi tolkar ord handlar det om ordbilder och den interna stavningen spelar ingen större roll.

Om jga srkievr säåhr så frötsår du ädnå vad jga mnear efretosm vi tlokar ord i blider, men när det gäller särskrivningar så gäller inte det längre. I den stora majoriteten av fallen av särskrivning så går det att förstå vad personen som skrivit den särskrivna meningen avser, men inte alltid. Är man dyslektisk har man förmodligen svårare att tolka min avsiktigt felskrivna mening ovan, det vet jag inte.

Det var ett misstag att länka till inläggen, det var dumt och onödigt. Förlåt, ni som känner er trampade på tårna och uthängda.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

Charlies bild

Normalt sett tycker jag att du har rätt Jonas. Men för en gångs skull håller jag inte med, och jag känner att jag måste skriva det. För är det nåt jag har svårt för så är det missbruk av svenska språket. Då är det väl bara bra att det finns uppmärksamma människor som tar upp detta utan att leka språkpoliser eller medvetet pekar ut någon?

Linuxportalen kanske inte bryr sig om särskrivningar, men det verkar som att dess medlemmar bryr sig.

Sen har jag full förståelse för de som av olika anledningar har svårt för språk. Själv har jag ganska lätt för det, men desto svårare för tex matematik. Men jag gör så gott jag kan, och jag håller mig till de regler som finns inom matematiken.

Svenska språket är, precis som alla språk, under ständig förändring. Men det som kanske inte är uppenbart är att det är DU och JAG som pratar svenska som förändrar språket. Vi kan göra det mer eller mindre medvetet. Om jag medvetet väljer att inte använda ordet "fickla" (nej, jag anser fortfarande inte att det borde vara ett ord i svenskan) så kanske fler med mig gör så att ordet självdör och upphör att existera. Samma sak är det med olika låneord (jag har dock inget emot många teknik-ord inlånade från engelskan försvenskade till förbannelse - men det är ju högst personligt). Vi kan alla förändra svenska språket, och vi gör det dagligen. När vi skriver eller talar med andra människor.

Så tänk på hur du skriver nästan lika mycket som vad du skriver.

Marcuss bild

Tänkte precis säga att du har fel. Bara för att Smile

(Nu härmas jag lite)Som grundare och administratör av Linuxportalen.se kan jag inte göra annat än att hålla med JB. Jag tycker personligen också att särskrivning är rätt fult. Men ibland missar man, och det är något alla gör då och då (bortsett från de mest pessimistiska besserwissrarna, dem gör inget fel).

Så jag måste säga, att kräka ut ett sånt inlägg var något onödigt. Tänk på dem som inte har något för det.

Och dessutom tror jag personligen att det kommer bli fullt accepterat inom sin tid. Så länge vi tar ifrån engelskan.

Jag vet att min co-host Jonas Björk(skalle, aka träskalle) gärna smutskastar mig ibland för att framstå som något bättre. Detta är något han själv mår bra av och det är okej med mej!
Signaturer är nice!

jonasbjorks bild

Vad fals? Håller du med mig? Attans, du slutar aldrig chockera Smile

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Det är ett vanligt antagande att den ökade särskrivningen är influerad av engelskan. Är lite osäker på hur det ligger till med forskarnas åsikter kring det, det är möjligt att det är en bidragande orsak. Däremot tror jag inte att det kommer bli accepterat i bemärkelsen att det inte spelar någon roll vad man skriver (vissa ord undantagna), eftersom det blir en fråga om betydelseändring.

hoths bild

Den största boven är nog ändå MS-Office, eller egentligen samtliga officepaket med rättstavningsfunktion. Programmen är suveränt urusla på att klara av svenska språkets förtjusning av att sätta samman ord till ett nytt sammansatt ord.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Marcuss bild

Där kom det. Tog ovanligt lång tid innan någon skulle skylla på Microsoft. För det är ju företagets fel att de inte gör ett program som automatiskt skriver ihop två ord "som borde vara ihopskrivna". Skiten bakom spakarna ska inte behöva veta vad som skall vara ihopskrivet eller inte.

Nog det dummaste jag har hört.

Din inkompetenta helpdesk- Skicka ett PM ifall något administrativt arbete efterfrågas

hoths bild

Notera att jag INTE skyller på Microsoft utan på SAMTLIGA office-paket med rättstavning. Att MS-office nämdes beror enbart på att den är suveränt störst. Varför det är så här? Ja, det är helt enkelt hemskt svårt (omöjligt?) att skriva en ordlista som kan hantera svenskans sätt att skapa nya ord genom att sätta ihop två andra. Skall man skylla på någon så kanske det är svenskan och denna vana i sig? Eller kanske skolan som inte förmår lära ut hur man hanterar sammansatta ord.

Den viktigaste personliga lärdom man skall dra är i vilket fall som helst att inte blint lita på stavningskontrollen i sin ordbehandlare. Oavsett namn och tillverkare.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Lasps bild

Ja det är riktigt! Att det är samtliga Officepaket som kommer med förslag att särskriva.

Jag brukar ta de föreslagna för att få till det och sedan ta bort mellanslaget så att det blir proper svenska.

Men konstigt är det att det inte går att få rätt från början på svenska. Kom ihåg hur jag slåss för att det skall vara svenska rakt över.

När jag söker på Linuxdistributioner på svenska kommer "bara" Mandriva upp.

Men visst blir det bättre i framtiden undrar Lasp.

 

jentins bild

Jag brukar inte bry mig om mina särskrivningar, dock skriver jag inte saker som "kyckling lever" utan att se det. Jag bryr mig inte om att bli utpekad heller, även om jag tycker din metod kanske inte är den bästa. Först pekar du ut, sen säger du att du inte vill peka ut någon. Sen säger du att man får skriva hur man vill. Irriterar jag mig på något som någon gör, så tar jag kontakt med den eller dom personerna och säger det till honom/dem. Jag basunerar inte det på ett forum som inte har det som inriktning.

Jag anser inte särskrivningar är bra svenska, och det kan bli tokigt ibland, dock tittar jag mer på det tekniska innehållet i en artikel.

Nu var det inte bara mina ämne som blev utpekade, och jag hoppas att det inte skrämmer personen som skrev det från att tillföra mer information till detta forum. Jag tog till mig kritiken och ändrade mina ämne, hoppas de som inte förstod dem innan förstår dem nu.

Vidare tycker jag egentligen att du bara kunde länkat till förra gången du fick samma irritation så du slipper upprepa dig Wink

-------------------------------------

www.suselinux.se

cryingfreemans bild

Att länka till mitt gamla inlägg hade nog varit det bästa, om jag hade kommit ihåg att det var här jag skrev det. För övrigt så irriterade jag mig inte på någon specifik person eller specifika inlägg även om det kanske verkar så i efterhand. Men om jag hade stört mig på någon enskild företeelse så skulle jag ha tagit upp det med vederbörande.

Jo, jag säger att man får skriva hur man vill, för tycker man inte att jag har något att tillföra, att det känns oviktigt och meningslöst att skriva ihop ord som man uttalar som sammansatta, eller har några andra anledningar (dyslexi eller vad det nu är) att lägga ytterligare ett filter mellan sig och den som läser så kör i vind.

Enstaka särskrivningar har jag nästan alltid överseende med, men det är helt enkelt tröttande att läsa om en "support fråga om mitt tangent bord, problem med funktions knapparna" just för att jag behöver anstränga mig mer än nödvändigt. Ett helt inlägg i samma anda, även om jag förstår helt och fullt vad som står efter lite mentalt pusslande, gör att jag hellre hoppar över det än att försöka sätta mig in i problemet. Det har säkert något med min ADD att göra...

Detsamma gäller ämnen som avhandlas i en enda massiv textklump och/eller saknar punkt och kommatering. Det handlar helt enkelt om att göra sig begriplig för så många som möjligt. Jag inriktade mig aldrig på de som av en eller annan anledning inte kan rå över sin särskrivning, utan de som gör det av andra anledningar.

Återigen, det var dumt och onödigt att länka till specifika inlägg och jag ber om ursäkt för det.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

FoHs bild

Det finns naturligtvis forskning på det här med särskrivning. Det är ganska vanligt att språkpoliser listar det som en av de stora anledningarna till svenskans förfall. Det är ju bara det att särskrivningen inte ökar alarmerande, eller ens överhuvudtaget. Det är inget som är ej förekommande hos äldre generationer, utan snarare är det bara tydligare i det moderna samhälle vi lever i eftersom skriftlig kommunikation ökat. Det finns alltså ingen anledning till att på denna grund oroa sig över svenska språket, utan det är helt enkelt en fråga om personer som irriterar sig på något. Förutom att det är ganska småaktigt leder det eventuellt till att utpekade personer (eller personer som tar åt sig) blir mindre benägna att skriva. Och utan att skriva, hur ska man då kunna bli bättre? Småaktiga språkpoliser gör mer skada än nytta!

Sen bör man vara medveten om att särskrivningar finns i en skriftlig kontext. Må så vara att betydelsen skiftar beroende på om ordet särskrivs eller ej, men mottagaren förstår allt som oftast ändå. "Alla" som läser meningar som "Toys 'R Us söker kassa medarbetare" vet vad det egentligen handlar om. Detsamma gäller samtliga tre exempel på LP-rubriker. Och det är det viktiga, förståelsen.

En eloge till Jonas för hans inlägg. Jag håller med till 100%.

cryingfreemans bild

Självklart finns särskrivningar i en skriftlig kontext, därav särskrivning. Flört Jag anser inte att det bara är fråga om personer som irriterar sig på något. I en skriftligt driven företeelse som internet är det som sagt viktigt att göra sig förstådd. Men det är inte i första hand läsförståelsen utan snarare läshastigheten som blir lidande. För mig som har god läsvana bryts kända bokstavsmönster ned och detta påverkar läshastigheten. Jag måste ibland läsa en textrad två gånger för att förstå innebörden, alternativt vara väldigt uppmärksam vilket i längden är mentalt tröttande. Till slut orkar jag inte och slutar läsa. Du får tycka att det är småaktigt om du vill, det är helt okej.

Huruvida man genom att återupprepa sina misstag (särskrivning) kan bli bättre på att skriva får du gärna utveckla, för den biten är lite oklar för mig. Bättre blir man enligt min erfarenhet genom att få feedback på det man gör så att man har möjlighet att ändra på sina fel och brister. Men visst, vågar man inte skriva alls så är det förstås inte bra.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

FoHs bild

Jojo, särskrivningar är text förbehållet, men det var kontexten som var det viktiga Flört Ord får framförallt sin mening i sammanhanget (kontexten). Kan rekommendera boken Språklig betydelse - En introduktion till semantik och pragmatik av Mats Dahllöf. Vidare kan man ha olika förväntningar på en texts kvalitet beroende på i vilken större kontext den finns i. Det är till exempel mindre klokt att skriva väldigt lediga texter i en tidning, medan det på en internetsida bland vänner inte alls är lika viktigt. Det går med andra ord inte riktigt att ställa samma krav på de två, att de ska hålla samma kvalitetsnivå.

Jo, det är extremt tröttsamt att behöva läsa en textrad TVÅ gånger (småaktigt? Flört). Väldigt onödigt när man istället kan lägga energin på att lösa världsproblemen!

Nämnde aldrig att återupprepa sina misstag. Det är ett vedertaget faktum att "practise makes perfect". Så dels genom att läsa och dels genom att skriva utvecklar man sig. Självklart bör man påpeka om en text inte lyckas särskilt bra att nå fram, men det finns bra och dåliga sätt. Att använda grova svordomar och stora pekpinnar tillhör nog de senare... Istället kan man ju exempelvis svara med det korrekta ordet i något sammanhang, eller snällt påpeka att man "inte riktigt förstod, menade du [...]?"

cryingfreemans bild

Amäh, oavsätt om ja använder mej av talspråk elle särskrivning så blire ju mycke jobbiare å läsa än om ja ba håller mej till bra och schysst skrivsvenska. Kanske är jag ensam om att vara smått trött på exklamationsexcesser ("Skojaru???!!!!!!!!!!!"), talspråk, särskrivningar och interpunktionssvulst.

Om man inte på ett eller annat sätt får påpekat för sig vilka fel man gör, så är man ju dömd att återupprepa dem. Annars är jag anhängare av "practice makes perfect".

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

FoHs bild

Jag hade inga som helst problem att läsa ditt inlägg. Kände inte att det krävde några extra kilokalorier av tankeverksamhet. I informella sammanhang (som detta är) finns det inget fel i att använda talspråk när man skriver, så länge meddelandet/budskapet går fram.

Pettmans bild

Jag fann första delen av det där inlägget, den som var skriven på talspråk, markant mer ansträngande att läsa än de delar som var skrivna på någorlunda korrekt skrivspråk.

Enligt min mening är talspråk i text endast lämpligt i två situationer. Dessa är när man återger vad någon sagt och i kommunikation med snabbmeddelanden, i den senare situationen bör man dock förhöja stilen något. På internetforum och liknande är texten så pass långlivad att det, enligt min mening, är både befogat och lämpligt att bemöda sig om att skriva någorlunda prydligt.
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

tufftuffs bild

Jag håller med, det blir stor skillnad på ansträngningen. Först delen får man titta på varje ord. Med korrektare språk tittar man på vartannat eller vart tredje ord, resten snappar man upp ändå.

Även saker som den visuella kvaliten spelar stor roll. Exempelvis en tar text med bokstäver som börjat flyta ut pga kopiering i en dålig kopiator ännu längre tid att läsa, man får fördubbla tiden man stirrar på varje ord. Medan man i en vältryckt bok  bara fäster blicken på vart femte ord. Det blir en tiopotens i skillnad på läshastighet och ansträngning. I det första fallet känner jag mig klart störd av att behöva så stor ansträngning för att läsa.

filipjanssons bild

Man skriver inte isär med flit bara det att ointressanta saker inte fastnar i huve, så varför ens bry sej om att få det rätt.

|| You'll Never Walk Alone || We had Heighway on the wing, we had dreams and songs to sings ||

 

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

cryingfreemans bild

För att det ökar andras förståelse av ditt budskap jag skulle kunna skriva utan punkter och kommatecken också men det blir ganska mycket svårare att få en överskådlig bild av vad jag vill ha sagt speciellt om jag byter mening mitt i alltihopa du förstår säkert innebörden utan alltför mycket problem men varför inte försöka göra texten så begriplig som möjligt om inte du lägger två strån i kors för att underlätta för min förståelse av dig varför ska då jag lägga någon tid på att bemöta dig du kan ju själv se att den här texten skulle må ganska bra av en punkt eller två för att få läspauseringen på rätt ställe läshastigheten ökar också och det är lite som att orden snubblas fram i en allt högre hastighet det är likadant med särskrivning istället för att få ett jämnt läsflöde måste många med mig gå tillbaka och läsa om meningar för att förstå ordentligt jag vill bara belysa hur mycket svårare det blir att läsa om man inte följer vedertagna konventioner du ser ju själv att det snart blir ganska jobbigt att läsa man vet inte riktigt var man ska sätta stopp jag vet inte hur god läsvana du har men jag läser ganska mycket och när text inte följer ett inlärt mönster blir det plötsligt mycket mer omständigt jag till och med undviker att läsa texter som är en stor textklump på en sida om jag inte på förhand vet att det intresserar mig speciellt gäller detta text på bildskärm det blir som att läsa odysseus av james joyce mer om läsmönster kan du hitta på www.useit.com/papers/webwriting detsamma gäller text som innehåller mycket särskrivningar det blir helt enkelt inte tillräckligt engagerande för mig ointressant eller inte det är inte speciellt svårt att råda bot på särskrivningar låter det sammansatt så är det sammansatt det finns några specialfall som förkortningar till exempel tv-apparat som inte följer de konventionerna men de allra allra flesta ord som låter sammansatta är just det ett annat problem för läsförståelse är överdriven kommatering som jag själv lider av ibland inte just i det här fallet men jag känner en person som lider av svårartad kommatering och hackar upp sina meningar i små små bitar vilket också stör läsmönstret en hel del det kanske inte är ett stort problem men jag undviker att läsa hans texter om jag inte absolut måste det är helt okej om du fortsätter att särskriva om du nu gör det eller inte använder punkt och kommatecken om du känner för det eller skriver talspråk i text om du vill det men räkna med att ditt budskap får svårare att nå fram

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

FoHs bild

Viktigt att påpeka är att särskrivningar inte är i närheten av samma hinder för läsningen som avsaknaden av interpunktionstecken. Särskrivningar fungerar på det stora hela ungefär som dubbla "är" eller "en" etc, man sållar automatiskt bort sådana mindre felaktigheter.

Exempel:

Det
var en
en gång

Jag tror förr det är din irritation över särskrivningar som gör att du stannar upp Tungan ute

cryingfreemans bild

Visst, man kan inte jämföra de två och det hoppas jag inte att du tror heller. Särskrivningar är dessutom mer eller mindre "allvarliga". Oftast är det väldigt enkelt att se vad som avses, men det finns trots allt fall där sammanhanget gör att en särskrivning inte är entydig.

I fallet med dubbla "en" kan man ju faktiskt undra om författaren avser ett eller tre, beroende på kontexten. Exempel:

"Jag var ute i skogen. Där stod en en en gång ett stycke från den plats där jag byggde en koja". Här avses barrträdslaget En. Jämför med:

"Jag var ute i skogen. Där stod en en gång ett stycke från den plats där jag byggde en koja". Ska man ta bort eller lägga till? Inte så svårt, men kräver tankemöda.

Ja, detta är absurda exempel och knappast något man springer över varje dag. Flört Oavsett så tycker jag att särskrivningar, som är mycket enklare att undvika än rena felstavningar, borde gå att bygga bort. Jag stannar inte upp när jag läser, men läshastigheten går ner och ibland får jag ta om. På det hela taget mycket onödigt, när det är såpass enkelt att komma tillrätta med, under förutsättning att man inte har något språkligt "handikapp".

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

FoHs bild

Dubbla "en" (eller "är" och "det" och andra vanligt förekommande ord) är alltså ett skrivfel precis som särskrivningar som inte hindrar innehållet från att gå fram. Ditt exempel är inte direkt jämförbart. I exempel två saknas information, vilket självklart kräver lite extra tankeverksamhet (dock "inte så svårt", som du säger, så varför gnälla?).

Vad du tycker om enkelheten i att undvika särskrivningar gäller inte för många andra, som tvärtom tycker det är svårt utan att för den skull ha något språkligt hinder. Du är jätteduktig som kan skriva ihop ord, absolut. Du verkar förutsätta att de flesta som särskriver gör du utav slarv, kanske rent av ser felet men struntar i att ändra. Jag tror inte att det alltid är fallet.

Du ska få ett litet test, hur skulle du skriva dessa ord?
till freds
över huvud taget
rent av
till handa
till känna
tills vidare
över lag

cryingfreemans bild

Jag skulle skriva dem till freds, över huvud taget, rent av, till handa, till känna (i betydelsen "ge sig till känna" annars vet jag inte, något verb av typen "tillkänna" känner jag inte till), tills vidare och över lag. Men eftersom svenskan utvecklas hela tiden så kan man nog skriva de flesta av dem sammansatt också utan att någon (inte ens jag) skulle reagera. Ord som blomkruka eller vedhuggare kommer däremot aldrig att utvecklas i den riktningen att man skriver isär orden. Hoppas jag.

Nej, jag förutsätter inte att de flesta ser felet eller gör det utav slarv, jag förutsätter att de flesta som särskriver inte vet vad felet är.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

FoHs bild

Jag tror du har fel i att de inte vet vad felet är. Skulle bli förvånad om de personerna inte VET skillnad på "sjuk sköterska" och "sjuksköterska", däremot kan de mycket väl missa det i löpande text. Och det visar ju bara att kontexten gör sitt syfte och talar om för deras hjärna vad som egentligen menas.

Angående orden, samtliga (och massvis med andra ord i svenskan) kan både skrivas ihop och skrivas isär. Ingen av de olika formerna anses av SAOL som mer vardagligt än något annat. Det förvånar mig att du som beivrare av ihopskrivning trots detta väljer genomgående de särskrivna varianterna. Om du på allvar vill främja ihopskrivningen kanske du bör överväga att tänka om angående dessa ord. Betänk vilka betydelsemissar som kan inträffa med "över lag"!

cryingfreemans bild

Okej, jag uttryckte mig otydligt. Jag menar precis som du att de inte kan urskilja eller se skillnaden på det i löpande text, just där och då.

Angående orden så är jag förmodligen mer konservativt lagd än många andra och väljer därför de särskrivna varianterna. Jag hävdar att de är separata ord och därför bör skrivas som sådana. Jag ser inte hur jag skulle kunna främja ihopskrivning av "sjuk sköterska" genom att skriva ihop ord som för mig är separata. Å andra sidan skulle jag förmodligen inte reagera vare sig på om någon skrev ihop eller isär dessa ord. Beivra betyder för övrigt i min värld något helt annat än att främja (vilket är vad jag gör, IMHO).

Jag säger inte att det är enkelt att göra rätt till 100%. Det finns flera tveksamma fall där olika varianter är lika riktiga. Men dessa är ändå i minoritet, jämfört med givet sammansatta ord som "disk trasa", "bords lampa", "skrivbords underlägg", där ihopskrivningen är mer uppenbar om man läser dem högt.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

johns bild

Detta är det längsta inläggen jag läst på linuxportalen. En eloge till de som vill vara med och tjaffsa, inteligensbefriade åsiker över sin egen beträflighet*, bör undvikas, särskrivna eller inte. Jör nåt vettit

/john, jag vet att mitt inlägg tillhör dessa befriade från inteligens.......

*bara för jag tycker så är det så

FoHs bild

Ja, diskussioner är intelligensbefriade. Varför har vi ens debatter i riksdagen, eller ens demokrati? Flört

Det är inte frågan om huruvida det är korrekt eller ej att särskriva, för det är det inte. Frågan är om det är ett sådant väldigt bekymmer som somliga ger intryck av. För egen del är min åsikt inspirerad av, i längden, svensk språkvård.

FoHs bild

Blev en sammanblandning mellan "främja ihopskrivning" och "beivra särskrivning". Det skulle varit den senare varianten, för det är ju vad du gör Smile Utan tvekan är du ganska konservativ i din språkvårdsinställning. Jag anser ju att om folk kommer i kontakt med dessa ord som särskrivna säkert blir mer förvirrade. Eller kanske bör jag skriva att om de kommer i kontakt med dom som ihopskrivna så kanske deras självförtroende för att skriva ihop ökar. Det är inte fullt så ofta man ser någon som varit överambitiös och skriver ihop ord som inte ska skrivas ihop, och då brukar det i min erfarenhet vara något tveksamma ord.

Det finns många ord i svenskan som egentligen är "separata ord". För egen del uttalar jag flertalet av orden i det här exempel som ett. Jag skriver uteslutande ihop dom.

filipjanssons bild

Okej, moget svar.

|| You'll Never Walk Alone || We had Heighway on the wing, we had dreams and songs to sings ||

 

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

cryingfreemans bild

Tack, detsamma. Så brukade jag också svara när jag precis hade börjat högstadiet.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

filipjanssons bild

Så nu påstår du att jag är efter i utvecklingen?

|| You'll Never Walk Alone || We had Heighway on the wing, we had dreams and songs to sings ||

 

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

cryingfreemans bild

Nej, mest att du lägger dig på en nivå i den här frågan som gör att du inte är värd att ta på allvar. Hade du bemödat dig att läsa mitt tidigare inlägg så fanns det flera sakfrågor där som du kunde valt att bemöta. Istället väljer du att avfärda det som en fjortis. Jag borde egentligen ha lagt mig på samma nivå, så i mitt senaste inlägg till dig ska det egentligen stå "Amäh, durå?!". Jag ber om ursäkt för den beklagliga missen.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

filipjanssons bild

Och din nivå var ju skyhögt uppe i rymden när man med flit skriver en lång text utan punkter. Jag svara varför jag tror att man skriver isär. Du har ett ganska barnsligt svar och sedan hånar mig. Så sötis vi säger att det är jag som är en fjortis.

|| You'll Never Walk Alone || We had Heighway on the wing, we had dreams and songs to sings ||

 

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

cryingfreemans bild

Och jag svarade på slutklämmen i ditt inlägg som jag trots avsaknad av frågetecken tolkade som en fråga "så varför ens bry sej om att få det rätt."

Let's agree to disagree.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

filipjanssons bild

Visst.

|| You'll Never Walk Alone || We had Heighway on the wing, we had dreams and songs to sings ||

 

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

Lasps bild

Ett mycket tydligt och bra svar av gråtandeledigman. Det är naturligt att läsa på webben utan att man kan alla förkortningar ovh kommentarer av typen lol rfloh eller vad det nu finns!
Jag måste säga att jag högaktar trådskaparen, som inte vill vara språkpolis, utan bara tala om varför det är så viktigt att vi uttrycker oss på rätt sätt! Även om LinuxPortalen i första hand är till för Linuxfrågor, problem och möjligheter, så blir utfallet bätter om det är korrekt uttryckt!
Tack säger Lasp

 

FoHs bild

Trådskaparen skrev ingenting om varför det är "så viktigt" att skriva ihop i huvudinlägget. Som jag skrivit tidigare inträffar det väldigt sällan missförstånd pga särskrivningar (om de inte tas ur sin kontext). Det är viktigt att hålla en hygglig nivå på text men framför allt innehållet om man vill få fram sitt budskap.

Möjligtvis är folk mindre benägna att svara på särskrivna frågor, vilket är ganska småaktigt i mina ögon. Ungefär som att det är mindre värt att svara på någon som särskriver. Innebär det rent av att de som särskriver är mindre värda? Nu blev det genast lite otäckt, va?

frilas bild

En lång hårig sjuk sköterska som älskar kyckling lever...

Typ sån't du irriterar dig på Skrikandes. Håller med, ibland blir det helt oläsligt. Vanligast är detta fenom bland yngre personer som haft/har engelska som "andraspråk".

FoHs bild

Har du någon källa/belägg för "Vanligast är detta fenomen bland yngre personer som haft/har engelska som andraspråk"?

Jag vill minnas att jag läst i språkvårdslitteratur att det är en vanlig myt, och att särskrivning är mycket vanligt även bland äldre personer (var man nu drar gränsen). Det särskrivdes givetvis på Gustav Wasas tid också. Inte lika mycket, men de hade å andra sidan inte internet Tongue

frilas bild

Nä, någon statestik har jag inte bara erfarenheter från min egen arbetsplats.

En del menar att sär skrivning är en del av ut vecklingen av språket som alltid har skett. Precis som att man kan säga till han och till hon SkrikandesRynkar på näsan.

Han till hon?

kan du ge några exempel? för detta förstod jag inte alls?