Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Varför 500+ Linux-distributioner är dåligt

Jag är en av de som anser att vi inom Linuxcommunityn bör propagera för ett fåtal, om inte bara EN Linuxdistribution när vi pratar med allmänheten som vill prova på Linux. Jag skulle kunna motivera i text varför, men här uttrycks det mycket bättre av psykologen och författaren Barry Schwartz:

http://www.ted.com/talks/view/id/93

EDIT: Jag hoppas att alla som kommenterar ser på videon först. Jag menar inte att starta ett distkrig här... Wink

Beskrivning av videon:

"Psychologist Barry Schwartz takes aim at a central tenet of western
societies: freedom of choice. In Schwartz's estimation, choice has made
us not freer but more paralyzed, not happier but more dissatisfied."

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Socialstyrelsen varnar: Detta inlägg kan ses som stötande för känsliga personer. Inlägget är ej heller lämpligt för gravida kvinnor, ammande kvinnor och andra personer känsliga för koffein.

Tänk om det bara fanns EN tjej att välja på (om man nu är kille) när man skall hitta sin partner. En typ av tjej. Föreställ dig hur trist det skulle vara att bara kunna välja mellan en tjej som är 1,65 lång och tusen andra (kopior) tjejer som är 1,65 långa. De tycker alla samma saker, de har samma värderingar och de är i princip allihopa likadana. Vilket val! Skall jag välja dig, eller dig?

Istället skapade naturen en mängd olika tjejer. Jag vet inga exakta siffror, men om vi utgår från att hälften av sveriges befolkning är underbara tjejer så borde det lätt finnas runt en 4,5 miljoner tjejer att välja på. För att avgränsa lite tittar vi på tjejer i lämplig ålder (vi sållar bort de som är "för unga" och "för gamla" för dig) och hamnar kanske på runt 1 miljon. EN MILJON tjejer, någon av dem är en perfect match för just dig!

Visst skapar detta problem för oss, för att vi måste veta vad vi letar efter hos vår partner. Vi måste, och kommer troligen, prova oss fram för att till slut hitta den partner vi anser vara lämpligast för just oss. Lite så är det med Linux också, vi kommer hitta en Linux, prova den och bli nyfiken på andra linuxar. Vi dumpar Slackware för att testa Ubuntu, det dög inte så vi provade SUSE och fann kärleken. En dag står vi där inför prästen/vigselförrättaren och svarar "ja" på frågan "tager du SUSE Linux att älska i nöd och lust". Det är bara en tidsfråga innan vi får ingå äktenskap med linuxdistributioner. Varför skulle vi inte få göra det? Det är mitt liv, mitt val och jag skadar knappast någon om jag ingår äktenskap med SUSE Linux.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Precis som det är med Tjejer, så är det insidan som räknas! Fast vi fastnar nästan alltid för utsidan !!
På insidan finns ett antal egenskaper som Etik och Moral, om nu inte det är samma, vi har religion och uppväxt som har format ett antal regler.

När vi är överens om dessa, då kommer händigheten in som att sköta mat och hushåll!
Så det viktiga, ja Ni vet att det hamnar på 42, ForTwo!!
Då har vi kraftigt begränsat antalet.

Så om inte en enda, så sålla i mångfalden, som inte stämmer överens med vår egen livssyn.

Det blir enklare då Jonas och Ni andra.

leochingkwakes bild

Mångfalden har alltid varit en stor del av min livssyn Smile

tux-svens bild

Lysande inlägg herr "Don Juan Björk"  {#emotions_dlg.wink}  F-n va bra du uttrycker dig när du inte irrirerar dig på nå'n liten bagatell! {#emotions_dlg.smile}

Jag skulle själv vilja jämföra med automobilens utveckling i f.d. östblocket.  Där fanns ingen konkurrens, inte mycket att välja på. Utvecklingen stannade av fullständigt. Föråldrade, törstiga, krockfarliga bilar med dåliga vägegenskaper och dålig kvalité blev slutprodukten.  Nej jag tror att det är positivt att kunna välja mellan många Linuxdistar som kämpar om användarnas gunst.

Vem skulle f.ö. bestäma vilken dist jag/du skulle köra?  Staten?  Ballmore?  (öhhh..)  Lars Ohly??

Jag inser dock helt o fullt problemet, tänk bara på valet av pensionförvaltare....(Jag ORKAR bara inte sätta mig in i det!!)

 ---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

cryingfreemans bild

Vad jag menar är att användaren har ett val att göra, och om man begränsar sig till ett fåtal huvuddistributioner som instegsmodell så finns det större chans att användaren blir nöjd, allt enligt herr Schwartz sätt att se saken.

Givetvis är det bra att det finns många specialiserade distributioner och att det finns konkurrens mellan de stora mainstream-distarna, konkurrens skapar bättre produkter. Och Linux är inte One Size Fits All, det kommer alltid att finnas små tweak som gör att man väljer den ena eller andra, eller har problem med den ena eller andra.

De som bara vill använda sina datorer ställs dock inför alltför många valmöjligheter. Det räcker med exempelvis Windows Vista, Windows 7, Mac OS X, Ubuntu, openSuSE, Mandriva, Mint. Vi behöver inte lägga sten till börda och erbjuda Gentoo, DSL, Knoppix, puppy, sabayon, debian, arch, pardus, CentOS, Mepis, Vector, PCLinuxOS, EasyPeasy, Frugalware, Xandros, Absolute, Linpus, DragonFly, Foresight och alla andra på samma gång.

Jag är absolut för valfrihet. Men jag kanske inte är betjänt av att kunna välja på 127 olika dressingsorter, 6,5 miljoner kombinationer av stereoutrustning eller 49 olika elbolag. När det gäller elbolagen har konsumenterna faktiskt förlorat på grund av valfriheten, eftersom många tycker att det är överväldigande jobbigt att välja. Smile

Jag har alltid hävdat att mångfalden inom Linux-sfären är både dess största styrka och största svaghet. Styrka eftersom vem som helst kan starta en ny distro och bli bäst i klassen när som helst (åtminstone i teorin). Svaghet eftersom det är enklare att vifta bort 300 småflugor än en massiv tjur (eller en megafluga om ni föredrar det).

Min vision har alltid varit att alla svenska Linux-forum ska kunna ena sig under ett paraply, det är därför jag har startat Svenska FOSS-nätet, t ex, men det verkar svårt att få alla att vara med. Ubuntus Communitymanager Jono Bacon liknade det vid att valla en flock med katter, många vill gå sin egen väg. Jag är benägen att hålla med honom. Ibland. Smile

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

jonasbjorks bild

Jag replikerar med Veronica Maggio - Nöjd? som du hittar på http://open.spotify.com/track/6fM00EEk4u5U0sol5qYE5g och http://www.youtube.com/watch?v=fL8Zf1Gn39c

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

cryingfreemans bild

Där ser man. Trodde inte att du var en sån som hela tiden letade efter en bättre flickvän. {#emotions_dlg.wink}

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

Marcuss bild

Hahaha Laughing out loud

leochingkwakes bild

Min undran är då vem skall bestämma vilken dist som skall lyftas fram om bara en dist gäller? Vad för val som än görs så kommer det komma protester. Jag kan dock hålla med om att man bör hålla nere det till ett fåtal distar med stort användarcommunity. Som t.ex. Fedora eller Ubuntu. Att hålla det runt 4 distar kan ju knappast vara dåligt. Då kan man ju skapa information kring dessa och sen låta var och en gå ut och promota en av dessa 4..

janneks bild

tycker det är bra som det är med linux och dess utveckling.. kanske några procent till så att vi får drivrutiner och några bra applikationer. Kanske om användarprocenten för linux på skrivbordet kom upp till 7,5 procent så...

jag vill att siba , onoff, etc, ska känna till om en hårdvara/mjukvara är stödd eller ej..

 

l

 

Charlies bild

Den här filmen är ju alldeles underbar. Jag är alltså lycklig för att jag begränsar mina val i livet! =) Tack för länken, den var grymt uppskattad!

cryingfreemans bild

Varsågod. Jag gillade den också väldigt mycket, det var därför jag postade den. Smile

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

FoHs bild

Jag tror det där sköter sig självt. Det är inte dåligt med 500+ (det är inte så många aktiva förstås) Linuxdistributioner för Linuxvärlden, utvecklingen blir bättre. Men det händer väl väldigt sällan att proffsen (vi) länkar till distrowatch och säger åt nybörjaren att välja en som den tycker är bra. Oftast får de ett eller kanske några alternativ av oss. Sannolikt är nog den mest populära distributionen säkert den bäst lämpade, just på grund av de positiva effekter som populariteten för med sig (lättare att få hjälp, lättare att hitta program i det formatet osv).

Här på LP känns det uteslutande som att Ubuntu, Mint, Fedora, Mandriva och ibland (känns som det händer mer sällan nu?) openSUSE är de distributioner som kommer på tal. Pardus någon gång också. Det är inget jätteutbud, och av dessa så känns det lite som att det inte spelar så stor roll vilken man tar, om syftet att prova på ett användarvänligt Linux.

polters bild

Jag håller med, och med tanke på att varken Novell eller Red Hat verkar vara intresserade av privatpersoners datorer, så tycker jag att det lutar mot Canonical med Ubuntu. Och visst, det är ju jättetufft att hata Ubuntu bland många, men Canonical har ambitionen.

Vad jag inte håller med om är att det nödvändigtvis är dåligt att ha många distributioner, då många av dsitributionerna är specialiserade. Det är inte konstigare än att jag modifierar CentOS och sen slänger upp CD-avbilden jag använde, om det möjligtvis är någon annan som behöver det jag behövde.

Men som ett seriöst alternativ till Windows, nja, då är det inte så många som passar.

jeffs bild

Vilken tur att inte alla ar ute efter ett alternativ till Windows da.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

polters bild

Det är tur, ja. Nu ångrar jag mitt ordval, då jag med 'alternativ till Windows', menar ett fritt operativsystem som blir så pass dominerande att det lönar sig att porta stora populära programvaror till den plattformen. T.ex. Photoshop då. Det är min tanke, hur som helst.

jonasbjorks bild

Behöver "vi" Photoshop i Linux? Nej. Vi behöver ett program som klarar av att hantera och bearbeta bilder i Linux. Sluta fokusera på programnamn. MS Office, behövs det i Linux? Nej. Vi behöver ett program som klarar av att kommunicera med MS Exchange servrar. Ett program som klarar av alla funktioner och finesser som Outlook - Exchange klarar. Vi behöver _funktionalitet_ , inte programnamn/varumärken.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Du och jag kanske inte gör, men jag kan lova dig att väldigt många konsumenter och inköpschefer behöver det. Dock inget som distributionsnazism gör särskilt mycket för att lösa.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

Jag behöver verkligen inte Photoshop, och GIMP tycker jag är jobbigt. Överlag tror jag det mesta som går att göra med Photoshop går att göra även i GIMP, men människor följer fabrikat och varumärken mer än faktisk funktionalitet. Vi ser detta överallt i samhället. Allt från kläder till mat, folk följer inte kvalitet, de följer märken.

jeffs bild

Och vad bryr vi oss om andra foljer marken snarare an funktionalitet? Forandrar det vart behov av funktionalitet? Linux finns inte till for andra, det finns till for oss. Linux finns inte till for att passa alla eller ens forsoka, om det daremot rakar vara sa att Linux erbjuder nagot som nagon utomstaende ar i behov utav och uppskattar, sa finns det ingen som hindrar att sagde person utnyttjar den funktionaliteten i Linux.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

Kristians bild

Det finns inte så väldigt många distar för "vanliga användare": Ubuntu-derivat, Fedora och openSuse. Resten av distarna är för folk som antingen gillar att pilla med sina datorer eller bygger system för särskilda ändamål.

Många som släpper kommersiella spel/program för linux gör egna installers precis som för Windows där allt installeras i en undermapp till /opt, i ens hemmapp eller där användaren själv väljer. Beroenden hanteras ganska enkelt genom att tillverkaren länkar vad som behövs statiskt eller slänger med biblioteken som krävs om dynamisk länkning krävs (som ofta i fallet LGPL) i en undermapp /lib eller liknande (som i fallet MATLAB). En sådan lösning är relativt enkel att sätta ihop och fungerar i alla distar.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

valdermans bild

HURR DURR VI MÅSTE BESEGRA MICROSHAFT DURRRRRRR!!!!11 FLERA DISTAR STÅR I VÄGEN FÖR DETTA SÅ STORA SATAN I REDMOND VINNER HURRR!! ENDA LÖSNINGEN ÄR ATT RENSA UPP LITE I TRÄSKET - EIN REICH, EIN VOLK, EIN DISTRIBUTION!

Tröttnar ni ubuntards (om det nu är det du är; det brukar vara ubuntards och openSUSE-fanboys som oftast häver ur sig dylik dynga) aldrig på att pusha er idiotiska agenda genom misinformation och stråmän?

  • För det första är det inget heligt mål att "besegra" Windows. Målet är ett bra, fritt operativsystem.
  • För det andra är vi redan på god väg; Microsofts interna siffror placerar Linux marknadsandel en bra bit över Apples.
  • För det tredje är inte etnisk rensning bland DIE UNTERDISTRIBUTIONEN en vettig väg till att få folk att utveckla mer proprietära program till Linux; standardisering är en vettigare lösning, men även på Windows är det allra vanligaste, till och med rekommenderade, att alla applikationer skickar med sina egna delade bibliotek - det skulle inte förvåna mig om statiskt länkning kommer att bli den gällande modellen för ofria program på fria system.
  • För det fjärde har skillnader mellan användargränssnitt betydligt större betydelse för slutanvändaren, och etnisk rensning där åstadkommer ungefär ingenting, om inte tanken är att apa efter Windows 7 ikon för ikon, meny för meny.

Det är lustigt, men föga förvånande, att Shuttleworth genom sin "åt helvete med binärkompatibilitet"-inställning gör sitt bästa för att göra etnisk distributionsrensning till den enda lösningen på standardiseringsproblemet.

Ja, i många fall är valfrihet dåligt. Premiepensionssystemet är t ex idiotiskt, och att införa en artificiell "fri" marknad för elektricitet, där konsumenten får samma produkt i vilket fall och bara kan välja vilket bolag man vill donera pengar till, gränsar till förståndshandikapp. I fallet Linuxdistributioner är det dock nödvändigt, då många inte riktigt är nöjda med distar som ignorerar buggar i åratal, smetar på mer och mer skit bara för sakens skull utan att se till helheten, och går sönder så fort någon säger 'bu' på grund av överkomplicerade paketberoenden.

Därtill gör det ingen som helst skillnad bland nybörjare - oavsett om du använder Ubuntu, OpenSUSE, Fedora, Debian, Mint eller någon annan större distribution, så ser det ut och fungerar exakt likadant! Ingen bryr sig om ifall olika distar kör upstart eller sysvinit, wicd eller NetworkMismanager, deb eller RPM, Amarok eller Rythmbox, glibc eller uclibc! För användare är det gränssnittet som spelar roll, och varenda större dist kör med GNOME eller KDE, med nästintill identiska hjälpprogram (YaST undantaget.) Klarar man av att ta steget från Windows eller OSX klarar man även av att hoppa mellan samtliga Linuxdistar.

Inte heller behöver folk välja - kör det din kompis kör, så kan du få den gratissupport som gör att Windows upplevs som enklare av honom/henne. Handen på hjärtat, hur många tror du tänker "jag ska nog pröva det där Linux som jag hört så mycket om, men vilken dist ska jag välja?" Ett hett tips är "ingen." De som byter gör det därför att de antingen sett någon annan med ett system de tycker ser trevligt ut, eller för att deras kompis predikar för dem. I båda fallen finns det redan en mycket tydlig riktlinje för vilken distribution som ska användas.

Valfriheten är, precis som bristen på "användarvänlighet," ett lyxproblem för f d Windows-power users. De tänker för mycket och försöker jämföra alla distar och blir därför förvirrade, varpå de prompt deklarerar att Linux suger, på samma sätt som de kommer fram till att Linux är "svårt," för om en power user som kan så mycket om "datorer" (dvs. Windows) som han inte kan göra exakt samma saker på exakt samma sätt som i Windows, ja, då måste det vara alldeles för svårt för en nybörjare.

Det vi måste göra är inte att anpassa oss efter dessa f d power users, utan att helt enkelt slå dem i huvudet med "du är ingen power user i Linuxsammanhang, du är en nybörjare, sluta förvänta dig att du ska kunna någonting."

En bilfantast väljer troligtvis ut sin favoritbil med stor nogrannhet, medan gemene man bara tar det deras vänner eller lokala mekaniker rekommenderar. Ingen av dem har något problem med valfriheten. Varför tror du det skulle vara annorlunda med operativsystem?

</rant>

(in b4 shitstorm av ubuntards och vänner av etnisk distributionsrensning som spyr ur sig sin vanliga okunniga rappakalja - annars vore det ju inte LP)

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

cryingfreemans bild

1. Du tittade aldrig på filmen jag länkade till va?

2. "då många inte riktigt är nöjda med distar som ignorerar buggar i åratal"

Precis.

3. Du får peka ut den del av min text där jag skriver att jag tycker att vi ska rensa ut bland distributionerna.

4. Jag är den förste att stödja LSB-initiativ och binärkompatibilitet.

5. Om man ska skapa nybörjarkurser (läs: datoranalfabetkurser) i Linux, hur ska man ta sig an det om man inte inriktar sig på en distribution?

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

valdermans bild

1. Nej, varför skulle jag? Jag är jäkligt trött på tidningar, bloggar och andra som länkar en film och inte ens klarar av att sammanfatta vad de vill ha sagt. När du nu var vänlig nog att faktiskt skriva lite om länken också förutsatte jag dumt nog att det var representativt för den länkade filmen, och att jag därför inte behövde belasta föräldrarnas 256 kbit/s ADSL med att ladda en film jag egentligen inte är särskilt intresserad av att se. Så dumt av mig.

2. ...och de distar som huvudsakligen gör sig skyldiga till detta är Ubuntu och OpenSUSE.

3. Första meningen, förslagsvis.

4. Kul för dig, isåfall är din distributionsnazism en aning överflödig, eller hur?

5. Genom att lära ut koncept och inte specifika programvaror? Datorintroduktionskurser gör i allmänhet felet att lära ut en specifik version av en specifik programvara, vilket naturligtvis är fullständigt oanvändbart tre år senare, och ännu värre om man - ve och fasa - hamnar framför ett konkurrerande program. Varför vill du att Linuxvärlden ska upprepa denna idioti och "lära ut" skit som ingen har nytta av i verkligheten? Att lära ut koncept är inte svårare, det kräver bara ett annat tillvägagångssätt.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

cryingfreemans bild

1. Ja, det var uppenbarligen rätt korkat av dig. Filmen är 19 minuter lång, ska jag ta för vana att citera hela innehållet nästa gång, så du slipper anstränga dig?

2. Jag har inte sagt något annat. Vad jag menar är biten om "nöjd".

3. Så du får "Jag är en av de som anser att vi inom Linuxcommunityn bör propagera för
ett fåtal, om inte bara EN Linuxdistribution när vi pratar med
allmänheten som vill prova på Linux." till att jag vill utrota alla andra distributioner? Då är du dummare än jag trodde.

4. Jag förespråkar inte distributionsnazism.

5. Jag vet av erfarenhet att koncept-kurser inte fungerar på alla användare. Men det är en kul idé.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

valdermans bild

1. Pratar psykologen specifikt om Linuxdistributioner? I annat fall vet jag vad han har att säga, och min åsikt kvarstår: det han säger är inte applicerbart på situationen. Vad sägs om att sammanfatta saker och ting lite kort, istället för att låta din hybris springa iväg och förutsätta att alla är beredda att offra 19 minuter av sitt liv på en film en random ubuntard hävdar styrker hans åsikt att det borde finnas One Distribution to Rule them All.

2. orka

3. Nej, jag får det till att du vill sätta en distribution på piedestal och använda som nån sorts flaggskepp. Jotack, vi ser ju hur bra det funkar med Ubuntu. Drar headlines hela tiden och det segment av marknaden som tycker de är 1337 linux h4x0r men egentligen inte har någon koll på någonting tycker att det är asballt med en massa nya features (skit samma att det hela är proppfullt av buggar, instabilt och pissigt integrerat) i varje release, och börjar därför pimpa Ubuntu som Linuxvärldens flaggskepp. Normala människor, som skiter fullständigt i SPINNAN CUEBZ, testar, recenserar och kommer fram till att Ubuntu är dåligt, omoget, buggigt och taffligt. Eftersom Ubuntu tydligen är Linuxvärldens flaggskepp, enligt "de som förstår sig på," (för vanliga människor vet naturligtvis inte att högröstade ubuntards generellt sett inte tillhör gruppen "de som förstår sig på") så måste ju det gälla i än högre grad för Linux i allmänhet.

4. Fel av mig; distributionsapartheid kanske är ett mer passande uttryck?

5. Du menar alltså att fullt fungerande vuxna människor, som klarar av att deklarera, rösta, sluta avtal och ratta en 1½ ton tung dödsmaskin i 110 kilometer i timmen, inte skulle klara av att lära sig avancerade koncept som "datorn exploderar inte om du gör fel, det är OK att pröva sig fram," "sparar gör man i allmänhet i arkiv-menyn" och "tryck på F1 för mer hjälp?" Ursäkta, men om du tror att detta beror på det "inte fungerar på alla användare" så är nog din människosyn ännu pissigare än din pedagogiska förmåga, som sannolikt är boven i dramat.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

cryingfreemans bild

Det är inte illa att missuppfatta det jag skriver så till den milda grad.

1-5. Det är tydligen inte några problem för dig att offra en halv kväll åt att tjabba här, så den tjänsten tänker jag inte göra dig.

Ha en trevlig kväll.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

valdermans bild

Det är därför jag hatar bloggar och bloggare: de postar inana inlägg fulla av intetsägande länkar, helt utan kontext, analys eller förklaring, och blir därefter dryga och vresiga om man missförstår dem (eller, de påstår åtminstone att man missförstår dem; min teori är att det de hade att säga inte var så värst genomtänkt från början) men vägrar ändå utveckla sitt resonemang.

"Ny media" fuck yeah!

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

cryingfreemans bild

Bättre då med kommentatorer som inte ens bemödar sig med att titta igenom videon som postas men inte tvekar med att komma med sina åsikter i frågan, vilken den nu är.

Du som gillar att läsa men inte att titta på filmer kan ju använda google Books för att titta efter "The paradox of choice". Läs sedan "Book overview". Där har vi essensen.

Lycka till.

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

Charlies bild

Men vänta nu lite här. Du bloggar (bloggade?) väl själv en hel del, eller är jag fel på det?

För övrigt, valderman, så brukar jag tycka saker du skriver eller tycker till en början verkar vettiga, kloka och genomtänkta. Men så tar din sämre sida vid och så tappar man all respekt för dig. Tråkigt.

valdermans bild

Men vänta nu lite här. Du bloggar (bloggade?) väl själv en hel del, eller är jag fel på det?

Nej, det stämmer bra. Jag förde regelbundet resedagbok på nätet när jag utbytespluggade, och har på senare tid sporadiskt skrivit en del om det japanska språket, så du har naturligtvis helt rätt i att mitt uttalande var ganska konstigt om man läser det som det är skrivet. Naturligtvis avfärdar jag inte summariskt alla bloggar och bloggare som skit; jag läser ju själv The Daily WTF och Bruce Schneiers blog. Däremot skulle jag bestämt vilja avfärda en överväldigande majoritet av världens bloggar som skit av olika skäl, som exempelvis den tidigare nämnda tendensen att posta slumpmässiga länkar utan att skriva ett vettigt ord om dem (pro tip för alla bloggare: om någonting vanligtvis leder till en ban eller varning på ett forum är det nog inte så många som vill se det på din blog heller.)

Men så tar din sämre sida vid och så tappar man all respekt för dig.

Skit också, en slumpmässig person på Internet tappar respekten för mig. Jag får ta och skriva ned det i min lilla bok med saker jag ska ta på största allvar och bry mig riktigt mycket om när jag inte har någonting bättre för mig. Det du kallar för "[min] sämre sida" är bara det lilla faktum att jag inte besvarar idioti med "det får stå för dig, alla har rätt till sin åsikt LOL KJAM," vilket jag själv ser som en av mina bättre sidor; den dag jag slutar säga vad jag tycker av rädsla för att någon, speciellt någon slumpmässig person på TEH INTERNETS (srs bsns,) ska ta illa upp, det är dagen då jag går ut i skogen och hänger mig.

Vet du vad jag inte har någon respekt för? Folk som sitter och skräder sina ord och inte vågar uttrycka sina åsikter av rädsla för att göra någon upprörd/få mothugg/förlora slumpmässiga internetanvändares respekt. Linuxportalen borde ha anonyma kommentarer, det kanske skulle göra slut på bastuklubbsmentaliteten och den rådande tendensen att ersätta intressant innehåll och bra diskussioner med urvattnad politisk korrekthet vars enda syfte är att ingen ska ta illa upp.

För övrigt, valderman, så brukar jag tycka saker du skriver eller tycker till en början verkar vettiga, kloka och genomtänkta.

Saker jag skriver och tycker är naturligtvis alltid vettiga, kloka och genomtänkta, det står ju i min signatur.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Charlies bild

Jag tycker inte du ska se medlemmarna på LP som slumpmässiga personer. Jag undrar faktiskt hur du orkar vara medlem eftersom ingen "gör rätt" i dina ögon. Jag meddelade bara min åsikt och syn på ditt sätt att uttrycka dig, hur du vill använda det (om alls) är upp till dig. Själv uppskattar jag kritik, positiv som negativ, då allt är av värde. En annan människas åsikt betyder något för mig. Helst i en community där jag är medlem.

Jag tycker absolut man ska kunna uttrycka sin åsikt utan att vara rädd för det. Men jag tycker inte att man ska bli påtvingad åsikter. Och jag går frivilligt in på LP, jag läser frivilligt det folk har skrivit - alltså har jag själv valt att ta del av andra människors åsikter. Och vad gäller den så kallade bastuklubbsmentaliteten, så tror jag du har en del i det också. För genom att vara precis tvärtom skapar du bastuklubb åt alla andra.

Se nu ovanstående som tips, hjälp eller vad-du-vill från en som inte är speciellt social eller har nån social talang. Men jag försöker, och jag lär mig. Jag har lärt mig att man inte kan kan gå på som en ångvält i alla lägen, och respekt är nåt man ska förtjäna inte något man kan kräva. Och det är absolut något att eftersträva. Sen är det inte fel med vänskap heller.

Jag hoppas du mår bra för övrigt. Annars får du höra av dig, om det är nåt du vill ha hjälp med.

Kristians bild

Många windowsvana unga män vill prova lyckan i GNU/Linux. Inte sällan
väljer de bort lättanvända system som Ubuntu/openSUSE för de mer coola
Slackware/LFS/Debian. "Det ska ju vara avskalat och ickebloatat när det
ska vara linux, annars kan det ju va..." Den unga mannen bockar av allt
grafiskt under installationen och installerar bara ett bassystem.
Installationen går bra och han bootar om och möts av en svart
skärm med vit text. Nu är han i samma sits som fiskarna i filmen "Hitta Nemo" vilka i sin jakt på frihet rullat nerför bryggan och ner i vattnet bara för att påminnas om
att de är fångade i plastpåsar. En av fiskarna utbrister "Now what?". Den unge mannen tycker att gnu/linux verkar vara ett jäkligt svåranvänt
system där ingenting fungerar. Han konstaterar lugnt den gamla
sanningen att "Det där linux passar nog ändå bäst för servrar".....

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

valdermans bild

...så för att ett försvinnande litet sällskap WoW-spelare tar sig vatten över huvudet borde vi bry oss deras felinformerade åsikter och idiotanpassa Linux tills det blir lika oanvändbart som OSX?

...

Jag tycker du ska ta och tänka igenom ditt inlägg en gång till, och fundera över vilka delar av det som bör klippas bort för att du inte ska framstå som vansinnig.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Kristians bild

Gnome och KDE är redan anpassade så att man kan använda dem utan att kunna ett skvatt om UNIX. Jag själv sitter med Fluxbox/Awesome då jag gillar att snabbt kunna byta skrivbord och ha använda yttrymmet på min laptop-skärm så effektivt det går, men jag trivs väldigt bra i Gnome då och då.

Du kanske missförstod mitt inlägg? Jag skojar nedlåtande om erfarna Windowsanvändare som vill vara lika
tuffa i en främmande UNIX-miljö men som faller platta när de medvetet kopplar ur alla säkerhetsbälten. Där var humorn.

De tar sig vatten över huvudet och det ser jag snarast som komiskt. Folk förväntar sig att usb-minnen monteras automatiskt, att bluetooth fungerar, att användaren enkelt kan ansluta till Windows-nätverk för att lyssna på musik osv osv. Samtidigt vill samma personer ha ett så avskalat system som möjligt (helt utan GUI alls) UTAN att "behöva skriva en massa kommandon".

Nej, vi ska inte gör någonting åt saken. Det finns miljöer för de som vill ha det nybörjarvänligt och det finns miljöer för användare som föredrar små och scriptbara miljöer. Man är fri att välja båt efter vad man behöver för dagen, fast det kan bära emot vissa användares stolthet, särskilt när de inte vet vad de egentligen letar efter Smile

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

valdermans bild

Tack och lov, jag var orolig att någon på fullt allvar föreslog att man borde förenkla Linux ned till en knapp som gör en enda sak på ett förutbestämt sätt (ungefär som OSX) för att få bukt med folk som medvetet skjuter sig i foten vid första bästa tillfället. =P

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

johnh3s bild

Jag håller med om att det är för många. Nu tror jag att flera av de mindre och svagare distributionerna försvinner med tiden.

De kanske blir kvar som några hobbyprojekt men inte så mycket mer än så.

Personligen skulle det räcka om Ubuntu, Mandriva och Pardus fanns kvar för min del. I alla fall är det dom tre jag bäst har kommit överens med.{#emotions_dlg.smile}

valdermans bild

På vad sätt tar du skada av att det finns "för många" distributioner? Om vi följer det resonemanget till sin logiska slutpunkt får vi helt enkelt OSX: it just works, med betoning på "just." Glöm bort att partitionera om ditt USB-minne eller bränna en DVD på ett sätt som inte förutsetts av Canonicals ingenjörer. Glöm bort att ha en modern distribution som inte kräver ett vrålande prestandamonster för att alls fungera. Glöm bort att själv kunna modifiera och konfigurera ditt system så det passar ditt sätt att arbeta; "den sanna vägen" (AKA Ubuntu) vet ju vad som är bäst för alla, så varför skulle någon vilja göra saker på annat vis?

Varför behövs Linux alls, förresten? Är det inte bättre om de "mindre och svagare" operativsystemen försvinner med tiden? Vore det inte enklare om vi alla körde Windows, så vi slapp denna ständiga splittring?

Ironiskt nog är både Ubuntu och Pardus helt beroende av Debian, en av dessa "svagare" distributioner som de ska konkurrera ut, för sin existens.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

Det är intressant att en del inte inser vilken stor betydelse debiancommunityt har haft och har på utvecklingen...

På vilket vis är Pardus beroende av Debian och vad säger att Pardus skall konkurrera ut Debian?

valdermans bild

Oj, jag blandade visst ihop Pardus med Parsix. My bad.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

johnh3s bild

Jag tror helt enkelt Linux skulle ha större framgång med färre distar

Pardus bygger för övrigt på Gentoo, en distribution där större delen av styrelsen
plötsligt flydde fältet och gick under den mexikanska jorden.

Så om Gentoo försvann skulle den ju ändå leva vidare i Pardus på sätt och vis, genom att källkoden är öppen. Nu förekommer det ju ett samarbete  initierat av Redhat om vissa gemensamma standarder(om pakethanteraren, ljud med mera), där de flesta stora distributioner ingår.

Vad jag har sett så är exempelvis Mandriva 2009 med KDE4 väldigt lik Pardus 2009. Så varför ha två olika om de är nästan identiska i funktioner och utseende?

Då kunde dom lika gärna slå sina påsar ihop.

Pardus bygger för övrigt på Gentoo, en distribution där större delen av styrelsen
plötsligt flydde fältet och gick under den mexikanska jorden.

Nej, inte gentoo heller. Smile Pardus bygger på Pardus. I ett mycket tidigt skede labbades det med gentoo, men inte så att det bygger på det. Det är dock något som blivit en sanning att det är så, något som jag också trott och skrivit.