Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gemenskapen är det bästa Linux kan erbjuda

Nästa torsdag är det dags för release-träffar för alla som är intresserade av öppen källkod och fri programvara. Vi använder släppet av Ubuntu 9.10 Karmic Koala som ursäkt och samlande faktor. Men därmed inte sagt att fest-orsaken är en begränsande faktor.

Det finns flera hundra olika Linux-distributioner som alla har si eller så många anhängare och användare. Men alla dessa hundratals olika distributioner har inte tillräckligt med användare på ett och samma ställe för att kunna hålla release-träffar för varje gång någon av dem släpper en ny uppdaterad version. Andra skulle ha fest vart tredje år.

Ubuntu är troligtvis inte världens bästa Linux-distribution alla kategorier. Den är kanske inte ens världens bästa Linux-distribution i någon kategori. Allt beror ju på vilket perspektiv, vilka behov och vilka preferenser man har.

Vad användare av Ubuntu däremot är ganska bra på är att samla människor, att ta om hand nytillkomna och ge dem en bra start i sitt Linuxanvändande. Det är också en kvalitet som Linuxportalens användare har. Vi är helt enkelt oftast en hjälpsam bunt människor som besitter stor samlad kunskap om en företeelse som inte så många kan eller ens känner till.

Kanske känner många av er, som använder Pardus, Foresight, openSuSE, Mandriva, Fedora, CentOS, RedHat, SLED, Arch, PCLinuxOS, Debian eller något annat, att vad ska jag på en Ubuntu-träff att göra?

När jag föreslog för en fellow member av Svenska Linuxföreningens styrelse att vi skulle slå ihop träffarna i Stockholm som infaller dagarna efter varandra, fick jag svaret att

Tror inte det riktigt. Den träff jag vill ha skall vara icke distro- eller föreningsspecifik, det för helt enkelt för folk som jobbar med FOSS. Och mer en mingel och sittande middag. Jag vill inte marknadsföra det på något annat sätt som kan begränsa vilken typ av personer som vill komma. Rätt mycket folk som jobbar med FOSS är helt ointresserade av en ny Ubuntu release tyvärr. Förstår du vad jag menar?

Visserligen förstår jag hans invändningar, men det är den här vi-och-dom-mentaliteten som sätter käppar i hjulet för oss som vill främja FOSS-användande. Som jag skrivit förut, det är enklare att vifta bort 300 flugor än en massiv tjur. (Ja, det är viss skillnad på massa där, jag är medveten om detta. ;) ) Jag erkänner, jag använder Ubuntu för att det har momentum, för att det går i medvind just nu. Om Ubuntu skulle bli märkbart sämre än sina konkurrenter skulle jag inte stanna kvar i evighet och lämna skutan sist av alla. Jag skulle förr eller senare se mig om efter bättre alternativ.

Jag har varit med om att starta en Linux User Group i Jämtland. Vi har möten sista söndagen i varje månad (som regel) och vi samlar alltifrån Slackware-, Fedora-, Sabayon-, RedHat-, Ubuntu- till Foresight-användare. Kunskapen och gemenskapen jag får på de träffarna är bland det bästa som Linux har erbjudit mig, förutom ett ap-coolt operativsystem. Wink

När jag anordnar en release-träff för Ubuntu, dyker även RPM- och emerge-människorna upp. Till och med de som använder open source i Windows.

Att träffas på lokala träffar tycker jag är vida överlägset forum och IRC. Allra roligast är det förstås att få ett ansikte på de man tjabbat med över Internet i flera år, eller träffa folk som man kan tjöta vidare med över internet, mellan träffarna.

Kontentan av mitt budskap är: Låt inte rubriken för träffen hindra dig från att delta. Linux och öppen källkod har mer som förenar än som skiljer oss åt. Kom du också på träffarna den 29:e.

Välkomna!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Du är en inspirerande person och ett föredöme inom FOSS-världen Smile Jobba på!

cryingfreemans bild

Tack! Det var roligt att höra. Smile

_______________________________________

linuxnyheter.se

LAltinells bild

Jag kommer! Jag hade iofs redan bestämt mig innan du skrev ditt inlägg, men respons är ju alltid roligt! :D