Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

openSuse har lite kvar till enkelheten

Jag ska erkänna direkt, jag har inte kört openSuse på ett antal år och när jag gjorde det hette det inte openSuse utan bara Suse Linux. Jag har hur som helst ett programpaket som jag tänkte testa ut på openSuse eftersom det är skrivet för det. Så därför kände jag mig nödd och tvungen att ladda ner det till en virtuell maskin och testa. Här är min historia:

1. Som sann googlian så söker jag det första jag gör. Jag tycker att "Download opensuse" borde få fram en någorlunda hyfsad träff.

2. Första träffen heter Download | openSUSE och den känns som ett rätt bra val. Den leder till sidan http://en.opensuse.org/Download

3. Jag kommer till en totalt oöverskådlig sida där jag efter att ha skrollat ner en bit hittar rubriken Released version och klickar på en lovande länk som heter Download openSUSE 11.2. Länken leder till sidan http://en.opensuse.org/Released_version

4. Sidan jag hamnar på upplyser mig om att den här sidan minsann blivit satt under review och överensstämmer med wiki-style guidelines. Couldn't care less! Fortfarande ingen download-länk att klicka på i sikte. Lite längre ner hittar jag länken Get Software som leder till http://software.opensuse.org/

5. Väl där ser jag bara möjligheten att ladda ner DVD-utgåvan. Jag förstår inte förrän nu när jag sitter och skriver det här att det är möjligt att klicka på rutorna och få fram mer information. Jag vill ju ha KDE LiveCD som jag läste om långt ner på någon av de ovanstående sidorna, men jag förstår inte att de är klickbara vid första anblicken. Kalla mig korkad om ni vill, det är okej.

6. När jag väl klickat på rutan jag inte förstod var klickbar, får jag välja Direct Link, Bittorrent, Metalink eller Pick Mirror. Sen får jag välja arkitektur, 32- eller 64-bit och sen får jag klicka på Download KDE. Men jag vill ju ha en länk som jag kan klistra in i ssh-fönstret på min kvm-server och wgetta hela alltet! Det får jag inte där i alla fall. Så jag tankar den till min laptop istället. När jag är kvartsvägs genom nedladdningen slår det mig att jag kanske kunde fått välja om jag hade valt Pick Mirror, men nu är det för sent för det.

Om jag jämför det här med sättet jag brukar ladda ner Ubuntu på, då framstår det här som otroligt komplicerat och tankekrävande. Om jag inte hade känt att jag hade behövt openSUSE skulle jag aldrig ha gått såhär långt. Nu tycker ni säkert att jag är en jävla mes som inte orkar tillgodose mig information. Speciellt Exton brukar ju hävda att bara man läser igenom fyra till tio skärmsidor med text så är alla hans Linux-varianter väldigt lättanvända. Men om ni tycker det så är det helt okej.

Sant är i alla fall att jag aldrig kommer att ge en distribution en chans om det är så helsikes komplicerat att bara ladda ner eländet. Webbgurun Steve Krug skrev en bok om webbdesign som han döpte till Don't make me think.

När det gäller nedladdningsförfarandet för openSUSE så är det EPIC FAIL på det området, det är min egen ringa uppfattning. Hur svårt kan det vara att få till en vettig, intuitiv sida där man kan klicka rätt direkt?

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Detta kanske är ett bättre ställe att börja sin Suse-download på?  Wink

http://software.opensuse.org/112/en

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lasps bild

Den länken tux-sven fungerar inte alls.

Och jag kan inte annat än hålla med cryingfreeman.

Det är inte lätt om man vill köra någon Linuxdistribution på desktopen.

 

Jag har övergivet tanken på att Linux kan vara ett alternativ till Windows eller MacOs X.

Däremot finns fortfarande marknaden kvar för fasta installationer. Typ båt navigering och kontroll.

I min minnesbank finns det ett avslut för Linux. Ett Epos kommer kanske under sommaren säger Lasp

extons bild

Det är inget fel på länken.

Jag har aldrig upplevt något problem med att ladda hem linuxdistar (och jag har laddat hem åtskilliga genom åren).

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Rätt! Fick den att fungera just nu. Tidigare bara tuggade den. Ber om ursäkt säger Lasp

cryingfreemans bild

Min poäng med hela det här inlägget, om det gick dig förbi, är att det inte är tillräckligt enkelt att ladda hem openSUSE. Visst fan kan man sitta och traggla igenom sidorna efter läsvärd information, men varför kan man inte få den begripligt presenterad för sig från början?

Krugs gyllene regel är "ta bort hälften av all text på sidan. Ta sen bort hälften av det som är kvar." Är det inte tillräckligt 1337 att ha tre gröna download-knappar som täcker 90% av alla användares behov och så en "Avancerad" sida för de som tvunget vill meckla?

Don't make me think är för övrigt en bok som alla som någon gång satt upp en webbplats behöver läsa. Vi som gör sidor vill gärna tro att användare läser på ett visst sätt, men det är i de allra flesta fall fel. De flesta browsar sidor efter nyckelord och fraser som man tror leder åt rätt håll, man detaljläser inte varenda-eviga-rad, sen klickar man på länkar som man tror tar en till det man letar efter. Om det ser fel ut, trycker man på back-knappen. Och så upprepas proceduren tills man hittar det man söker, alternativt ger upp av frustrationen.

_______________________________________

linuxnyheter.se

jontes bild

Slog en goggle på "download opensuse", 1:a och 2:a träffen står det inte något om just get it utan lite övrigt om dowload. 3: träffen stog det där emot"Get it: Download openSUSE or find additional software. Discover it: Learn more about openSUSE with tutorials, documentation, and more! ...".

Klickade på den träffen och kom till en sida där det var 3 klickbara rutor och  get it stog överst. Klickade vidare och där gick det att välja nerladdningssätt DVD/live-CD osv.. lätt som en plätt även för en nybörjare som använde goggle.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

cryingfreemans bild

Den sidan var den jag kom till sist i processen. Tycker inte att den är jätte-intuitiv om jag ska vara ärlig. Och det går inte att få fram några direktlänkar, vilket gör den oflexibel för min användning (klipp och klistra i ett ssh-fönster).

Men visst hade det varit en bättre sida att landa på i förstaläget. Smile

_______________________________________

linuxnyheter.se

fredentofts bild

Var hittar du direktlänkarna för ubuntu?

Där fick man chansa på "alternative downloads" och långt ner där hittar man "Complete Download Mirror List" som i sig bara är en lista med servrar som i sin tur innehåller varierande antal versioner som i sin tur innhåller ett antal länkar till iso-filer. Mycket smidigare än att inom en enda sida klicja på den typ man vill ha som då visar ett par underalternativ, varav det ena är "mirror list" som i sin tur länkar direkt till den iso-fil du agt att du är intresserad av.

 

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

cryingfreemans bild

Du har säkert rätt om den internationella varianten. Den webbplats som jag tänker på (som är undermålig i princip på alla andra punkter) är http://ubuntu-se.org/drupal/download

Men så ska man ju hitta dit också.. Smile Jag skulle inte vilja vara nybörjare och leta upp den sidan heller, om jag ska vara ärlig. Men jag är ju bekant med den redan, så för mig är det inga problem att hitta. Det räcker dock att surfa till http://ubuntu-se.org och klicka på Ladda ner för att komma dit. Eller söka på "ladda ner ubuntu" så blir det första träff, medan "ladda ner opensuse" ger ovanstående historia som första träff och http://software.opensuse.org först på andra plats.

Jag vet att min jämförelse haltar betänkligt om man menar att jämföra de internationella officiella sajterna, men det var inte riktigt poängen här, jag ber om ursäkt om du fick det intrycket.

För övrigt tycker jag att samtliga webbplatser med FOSS som inriktning kan förbättras på rätt många punkter, inte minst de jag själv har hand om. Men man ska ju ha tid också.

_______________________________________

linuxnyheter.se

tux-svens bild

Jag kan hålla med dig lite om din kritik CryingFreeman. Den sidan jag angav för Suse borde man kommit till direkt från en "download-knapp" från Suse mainpage.  Men jag tror att de har gjort om sidorna ganska nyligen.  Det var enklare tidigare om jag minns rätt.

Vad tycker du om Linux Mints download då?   http://www.linuxmint.com

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jontes bild

Tja varför inte surfa till opensuse.org och klicka på get it (download opensuse etc..) jmf med vad du tycker är enkelt ovan  ubuntu-se.org..

Nänä...

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

fredentofts bild

Snacka om att jämföra äpplen med bananer....

Gå till en specifik sida man känner till jämfört med google.... Sen är ju iofs ubuntus officiella nerladdningssida lättare att hitta via google....

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

laves bild

Jag vet inte riktigt vad ni pysslar med men att söka på google och sedan skylla på opensuse att ni kommer fel är väl lite missriktat.

Gör såhär istället: Du skall köpa en Volvo och som nybörjare vet man ju inte bättre än att gå till butiken med en stor Volvoskylt på och eftersom man fortfarande är nybörjare så tar man stora ingången och hoppas någon kan visa dig var du ska.

Om man översätter denna bilanalogi så går man till opensuse's hemsida "stora ingången" www.opensuse.org, och voila där finns en stor fet knapp "get software" och då hamnar direkt rätt.

Utan att ha kollat runt alltför mycket så funkar detta på alla stora "distar", även om just Mint (som alltid skall tas upp i dessa sammanhang) bara har en liten menytext som kallas download.

tux-svens bild

Yes Lave, det är DEN sidan som jag känner igen.  Den är solklar.  Egentligen var det Googles svar som bidrog till min förvirring. Med sitt primära svar på "opensuse download" såg jag att det stod "Download - Open Suse" och  "en.opensuse.org/Download" i URL:en och trodde det var rätt väg. Smile

Varför jag nämnde Mint?  Därför att det är typiskt lämplig dist för nybörjare!  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

andys bild

http://www.opensuse.org/en/

 

Välj get it sedan live kde.

 

 

Förstår inte hur de ska kunna göra det enklare....

 

 

 

 

johnh3s bild

Jag tycker det är krångligt att ladda ner program till OpenSUSE också. Bara en sån sak som aMSN, jag lyckades till slut men det var nåt förråd som skulle aktiveras för det. Men det var en äldre version av aMSN. Ubuntu 10.04, Linux Mint och PCLinuxOS hade den senaste versionen.

Intrycket jag har fått av det operativsystemet att det är mer till för företag än för vanliga användare. Lite som Redhat. Men det ska sägas att jag inte är så van vid den och har använt den lite.

valdermans bild

Sammanfattningsvis så är du tjurig för att du fick "fel" träff när du googlade, och för att du inte fattade att "direct link" innebär nedladdning via HTTP eller FTP som du kunnat använda med wget?

Jämfört med Ubuntus historia av brickade nätverkskort, ovilja att hantera buggar, massiva push mot proprietära molntjänster, oförmåga att fungera i större (lolenterprise) Windowsmiljöer och allmänna SHIT DOESN'T WORK-faktor tycker jag att openSUSEs brister ter sig ganska marginella.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

cryingfreemans bild

Nej, sammanfattningsvis: Ska det vara så jäkla svårt att utforma en webbsida där klickbara sidelement uppfattas som klickbara utan en massa testande, där informationen är begriplig utan en massa skumläsande och där man kan få direkta svar på de grundläggande frågorna:

* Var är jag?

* Var hittar jag ___? och

* Hur kommer jag dit?

I nådens år tjugohundrajävlatio borde man ha lärt sig så mycket.

Och återkom gärna med hur man får fram den där direktlänken på http://software.opensuse.org så att man kan klistra in den i exempelvis ett terminalfönster. Jag provade med Firefox 3.6 och då fanns det inget uppenbart sätt i alla fall. Jag blir mycket tacksam över att få lära mig något nytt.

_______________________________________

linuxnyheter.se

Lyfangs bild

Det var enkelt starta nedladdning av openSUSE på http://software.opensuse.org/112/en tycker jag.

openSUSE finns också att köpa i butik

OPENSUSE 11.2 32/64-BIT ENG DVD
Tillhandahåller allt dagens Linux-användare behöver
 
695 kr 
 
http://www.dustinhome.se/pd_5010369028.aspx

cryingfreemans bild

Okej, men starta då nedladdningen (på en annan dator, kanske via en SSH-tunnel) genom att köra

wget [direktlänk]

så får du se om det är lika enkelt. Jag tror att du kommer att tycka att det är jätteenkelt. Verkligen. För direktlänken är otroligt enkel att få fram. Den står där, det är bara att klippa och klistra. Prova nu.

 

_______________________________________

linuxnyheter.se

valdermans bild

Starta nedladdningen och kopiera adressen från nedladdningshanteraren, förslagsvis? Att kopiera adresser hit och dit och wgeta genom SSH-tunnlar är inget nybörjarbeteende, så varför skulle man lägga något som helst krut på att förse folk med plaintextlänkar? Ingen som faktiskt behöver en enkel installation skulle ens komma på tanken att göra det du gör, så det är rätt fånigt att gnälla över att du får göra tre extra klick för att få använda wget.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

tufftuffs bild

Att kopiera adresser hit och dit och wgeta genom SSH-tunnlar är inget nybörjarbeteende, så varför skulle man lägga något som helst krut på att förse folk med plaintextlänkar?

Exakt så. Annars är det ett normalt beteende att titta runt lite och testa. Inom en minut borde man hunnit upptäcka att genom att välja "Pick Mirror" och trycka på nedladdningsknappen så får man hur många länkar som helst. Och eftersom "cryingfreeman" uppenbarligen inte beter sig som en nybörjare borde han på normalt sätt på någon minut leta på rätt .iso på sin favoritspegel. Min favorit är ftp5.gwdg.de, de har det mesta, de rensar inte bort saker för tidigt det finns både http, ftp och rsyncaccess.

mikehers bild

en lite offtopic sak är varför i helsike ska det vara så svårt att instalölera ett OS UTAN dess förbaskade j*v*l* CD/DVD skivor. Ett plastctrrapmedia som omedelbums borde utrotas.

jag vet inte ALLTID samma strul när man ska installera dist, antingen funkar inte USB boot (pga crap BIOS) eller är CDspelare/DVD trasig.

Hittils har jag lyckats bäst med netboot men i openuse fallet får man leta ihjäl sig om man ska hitta länk för detta som fungerear. I ubuntufallet brukar man åtm hitta den.

Dessvärre halvkrångligt sätta upp netbootinstall eftersom man måste ha en burk med dhcp i närheten osv...

Så kort sagt det borde finnas smidigare sätt installera OS!!

pingus bild

Har du någon distro installerad - eller åtm ett fungerande grub - så kan de flesta Linuxar installeras direkt från hårddisk.
Så här brukar jag göra:
1) Leta upp filen "isolinux.cfg", där står var kärnan och init ligger
För Mandriva finns de i katalog "ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/Mandriva/official/2010.0/i586/isolinux/alt0/"
2) Kopiera filerna till hårddisk - jag har en separat /boot-partition där jag lägger allt sådant, har du inte det lägg dem någonstans där de är åtkomliga från grub.
3) Lägg in uppstartsalternativ i din grub.conf / menu.lst - kolla i "isolinux.cfg" om där står något speciellt.
Viktigt är att ändra eller ta bort "automatic=method:cdrom"
4) Skriv upp url till installationskatalogen, tex "ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/Mandriva/official/2010.0/i586/"
5) Starta om datorn och välj installationen.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

valdermans bild

Instämmer; jag har inte ens en CD-läsare i en enda av mina burkar.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

Det betyder ju inte att man måste använda skiva bara för att filer distribueras som isos. Det går ju att använda usbminnen till detta om man vill. Att man fortfarande använder isos kan ju bero på att många sitter med datorer som inte klarar av att boota från usb. Då blir det ju enklare att sprida isos och låta användaren välja om dom vill bränna till skiva eller föra över till usbminne. Kan ju inte bli mycket enklare.

Ett 8GB minne kostar ju inte allt för mycket idag och kan återanvändas. Då klarar man även dom stora DVD-isos som vissa distar har och man slipper nätverksbaserad installation. Enkelt där med.

Men men, allt blir ju vad man gör det till...

En del datorer stödjer PXE uppstart vilket tar bort behovet av alla flyttbara medier. Kräver dock en dator till som agerar server...

Lösningar finns det massor. Om man tittar lite...

tufftuffs bild

CD-RW eller DVD-RW går också att återanvända. Jag brukar köra openSUSE net-install, typ 70 MB att bränna ner, och sedan installera från FTP-disten som jag tankat hem med rsync.

Lyfangs bild

För den med Windows finns Wubi Ubuntu installeraren. Jag har testat Wubi på Windows XP, Vista och 7.  Wubi är enligt mina erfarhenheter säkert för Windows och har aldrig förstört en Windows installation för mig.
 
OBS! Glöm inte att göra backup på personlig data lagrat i Ubuntu installerat med Wubi, då Ubuntu installerat med Wubi kan strula. Men Ubuntu installerat med Wubi är mycket lätt att avinstallera i Windows.
 
Wubi - Ubuntu installerare för Windows
http://www.linuxportalen.se/forums/2009/11/26/wubi-ubuntu-installerare-f...

zxspectrums bild

Tänkte jag skulle testa att installera OpenSuse via dvd-skiva här i sommarstugan för har en sabbad ubuntu på datorn. Någon som vet om den fria noveau-drivrutinen används till grafikkortet i denna disten också?

Ubuntu 10.04 introducerade denna som default och min laptop verkar inte tåla den utan jag får en massa krångel för att få igång Ubuntu.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

tux-svens bild

Är du säker på att det är noveau som är problemet?  Det har funnits en del konstigheter kring startprogrammet plymouth bl.a.  Jag har stundtals haft startproblem med min Acer Aspire One (Intel-grafik)  Plymouth vill ibland hänga sig efter att ha läst batteristatus..(!?) När felet uppstår startar inte grafiken. (Inget loginfönster dyker upp) Tar jag däremot bort batteriet går det fint som snus.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

zxspectrums bild

Svårt att säga men när jag la in dom properitära drivrutinerna till mitt nvidiakort så fungerade ubuntu utmärkt.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

Lyfangs bild

Det är vad NVIDIA rekommenderar/vill skulle jag tro.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=nvidia_kills_nv&num=1

tufftuffs bild

OpenSUSE 11.2 använder INTE nouveau.

zxspectrums bild

Jag körde in OpenSuse och den var verkligen bökig att installera. Fick dvd-versionen av min bror som kom på besök. Han hade hämtat den från deras sida precis som jag ville ha det. Dessutom hämtade han en dvd-version av Ubuntu för säkerhets skull.

För det första krånglade det rejält och det poppade upp en ruta under installationen att disc 1 måste sättas in trots att jag har dvd-versionen. Testade på olika sätt men kom inte vidare. Kollade då om bränningen hade lyckats eftersom alternativet fanns med och när den inte hittade några fel så kunde jag gå tillbaks till valet där installation fanns och hör och häpna, nu fungerade det helt plötsligt att installera.

Självaste installationen var hur jobbig som helst och inte lika enkel som ubuntu, varför det ska vara så vet jag inte, möjligtvis ser det coolare ut med en massa grafik under installationsfasen. Dessutom med massa löjliga frågor om både det ena och andra skulle installeras. En Windows 7-installation är rena barnleken om man jämför.

Nåväl, till sist hade jag en fungerande OpenSuse på disken och dessutom hade jag sparat min home-mapp från ubuntu-tiden som gjorde det lättare. Lite störande dock att grub gjorde både Windows 1 och Windows 2 trots att jag bara har en Windows på datorn varav det var Windows 1 som fungerade.

Den stora nackdelen var att mitt tre-modem inte fungerade till kärnan som kom med OpenSuse vilket gjorde att jag inte kunde göra någonting.

Efter en massa trixande mellan OpenSuse och Windows 7 så la jag av och installerade Ubuntu 10.04 igen från dvd-skivan och dessutom den textbaserade versionen eftersom den grafiska inte fungerar till min dator.

tre-modemet fungerade med en gång och det stora kruxet var att få in grafikkortsdrivrutinen så snabbt som möjligt innan datorn frös. Fick väl starta om Ubuntu ett 20-tal gånger innan jag väl lyckades. Nu är den stabil och allting fungerar.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

jonasbjorks bild

Jag kan inte göra annat än att hålla med. Ubuntu är enklare att hämta hem. Kanske är det så att Ubuntu och openSUSE har olika målgrupper av människor helt enkelt?

Jag var på Linuxtag 2010 i Berlin nu i juni. openSUSE är stort i Tyskland. Riktigt stort. Så något bra är det nog med den disten.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .