Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fläkt på högvarv!

Nu skäms jag riktigt rejält!  {#emotions_dlg.embarassed} 

Här har jag i många år tjatat om att man måste dammsuga/rengöra sin dator också, särskilt om man har hund eller andra djur som fäller päls eller fjädrar... 

Som ni kanske minns köpte vi en laptop i våras, vilken även får arbeta som min stationära dator. För en tid sedan började fläkten väsnas allt mer, men varken Jonte eller jag kopplade  {#emotions_dlg.frown}  Vi började istället fundera på att fixa extra kylning till burken... Så rätt som det var sa Jonte: Vänta, Jag ska ta och blåsa ur den lite med tryckluft, får se om det hjälper. Det blev ett jättemoln och nu går datorn tyst och fint igen  {#emotions_dlg.smile}

Således finns här ett argument för att bygga sin egen dator och att fortsätta pilla i den då och då. Man ser när den har dammat igen!

Ha en fortsatt skön sommar!

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Bra att det löste sig så enkelt. {#emotions_dlg.smile}  Det finns en viss risk med tryckluft och dammsugare - fläkten kan fås att snurra fruktansvärt fort. Dels kan den mekansikt fara illa men jag tänker mest på om det uppstår en generatoreffekt som skapar skadliga spänningar i reglersystemen?  {#emotions_dlg.undecided}  Själv brukar jag för säkerhets skull ha ett tops eller liknande som gör att fläkten inte snurrar för fullt.

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jontes bild

Jepp fläkten skrek som en jetmotor(m tryckluft)... Den vart i a f tystare sedan.. Tackar här hemma.

Tänkte på effekt å voffarna är vakna ja.

 

/Jonte1

 

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

jentins bild

Tänkte säga samma sak med fläktarna, blås inte upp dem på högvarv, de kan paja rätt lätt. Men vad som är viktigare är när man dammsuger en dator att man fäster en small elsladd  med kopparn i toppen på munstycke o låter den löpa ner i röret cirka 1-1,5 dm. Detta av samma anledning som det finns en avjordare i kolsyresläckare. Det bildas statisk elektricitet o det kan slå ut datorn.

-------------------------------------

I min värld .....

Charlies bild

Men varför har man det i kolsyresläckare? Man ska väl inte röra runt i datorn med släckaren?

tux-svens bild

Kanske är det på det viset många håller på med "släcktforsking" på sina datorer nuförtiden...?  {#emotions_dlg.wink}

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jentins bild

När du sprutar ur en kolsyresläckare bildas det ohyggliga mängder statisk elektricitet. Vilken kan i en brand vara livsfarligt om det finns gasläckor eller rentav lättantändlig vätska i närheten. Därför finns det denna avjordare inuti.

Samma sak gäller en dammsugare. Fast då tvärtom.

-------------------------------------

I min värld .....

Charlies bild

Ahaa! Tack! Har jag aldrig tänkt på, för om det finns brandfarliga gaser eller vätskor i en brand så borde dom redan blivit antända. Men kanske är det inte så ändå.

jentins bild

Det kanske är så att de inte är antända överallt. Eller att du rör dig i ett riskområde. Enheten förblir statisk när du går med den så det är inget som skall bagatelliceras. Men det är dammsugaren som är primär i tänkandet här. Det alstras mycket statisk elektricitet när luften sugs in. Avjordas det mot hårdvara i datorn så skadas eller fördärvas det. Mitt tips är ett enkelt sätt att undvika detta, då det är kotym i min branch att utföra jobbet på så sätt.

-------------------------------------

I min värld .....

Charlies bild

Jag håller med. På jobbet har vi en speciellt dammsugare för elektronik som tydligen inte ska kunna skada något. Den är liten, svart och behändig. Men jag föredrar nog ändå tryckluft. Det är nåt speciellt att blåsa ur tio år gamla lagerdatorer med ett lufttryck på 10 bar...

andys bild

tryckluft kan användas utan problem, det är standar di verkstaden, om den går sönder av blåsten så hade den nog givigt up i alla fall.

Då trycket från tryckluften inte är någon enorm tryckvåg.

vfrs bild

Det behöver inte vara något högt tryck. Det är hastigheten som är problemet. Och den är i sin tur beroende på bladvinkeln. Fläkten är gjord för att drivas av axeln, inte att driva axeln. Altså blir "utväxlingen" p.g.a bladvinkeln omvänd och rotationsvarvet kan bli väldigt högt.

Därmed inte sagt att det alltid blir problem, men risken kan inte ignoreras.

andys bild

Jag förstår inte riktigt problemet, du menar att fläkten snurrar av blåset från tryckluften?

tux-svens bild

Den snurrar av blåset, jepp.  Problemet är att den snurrar kanske med 10 ggr högre hastighet än den är beräknad för. Detta kan ge mekansiska skador, typ fläktbrad lossnar eller lager skär ihop.  Men jag tror även att fläkten kan fungera som generator (inte 100% på detta - det beror på motortyp)  Om den kan gå som generator så riskerar man att det skapas spänningar som är mycket högre än vad systemet är konstruerat för och därmed skulle skador kunna uppstå.

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

vfrs bild

Precis så jag menade, ja.

andys bild

Men man måste ju hålla i fläkten när man blåser rent så det inte snurrar...

Har blåst av kanske utan att överdriva en 10 000 fläktar.....ingen har skurit ihop än.

Men fläkten är väl inte induktiv?...den kan inte alstra energin..

Är man orolig för riktig trycklyft använd foderluckan eller köp "mes tryckluft på burk"

Eller använd damsugarens utlås.

vfrs bild

Håller du i fläkten så blir det självklart annorlunda. Då är det säkert inga problem. Men säger någon bara "Blås rent med tryckluft" så tror jag inte speciellt många skulle hålla i den under tiden. Med andra ord stor risk för problem.

andys bild

Har du normal tryckluft så tror jag inte risken är så stor, fläktbladen är helgjutna och det som får en fläkt att skära ihop är värme, på de 10 sekunderna man använder fläkten så hinner det inte alstras nån värme.

Blås hellre rent är låt dammet sitta kvar...det gör mer skada än nytta.

FoHs bild

Så... är det nån här som gjort rent en Playstation 3 nån gång? Behöver lite tips!

tux-svens bild

Teori och praktik. Jag gick nyss ut till verkstaden och provade med en gammal 12V borstlös PC-fläkt. (inte nå'n CPU-fläkt)  Jag kopplade på en Fluke digital multimeter på de obelastade matningskablarna till fläkten. D.v.s det mest ogynnsamma förhållandet.  Jag blåste på med 4-5 Kp (Kg) tryckluft.  Högsta spänningen jag erhöll var mindre än en halv volt i AC-läge, ännu mindre i DC-läge.  Min teori om spänningsalstring föll alltså platt till marken! (Åtminstånde för de vanliga 80 mm-fläktarna.)  {#emotions_dlg.surprised}

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!