Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya tidens datorsupport!

En bekannt frågade mig hur denne skulle kunna få sitt sytem att vara snabbare och få mer diskutrymme. Det visade sig att denna kör Windows Vista.

Han/hon frågade om hon/han skulle komprimera enhet c. Jag frågade: Har du partionerat upp din disk? Svar: ????

Glöm allt jag sa, ge attan i enhet c, sa jag...

Tja, jag kan inte så mycket (ingenting) jämfört med er stora pojkar och flickor men, men jag måste säga att jag blir fundersam hur folk hanterar/umgås med sina datoerer...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ninnas bild

Tja, det är väl så att det umgänget skulle bli bra mycket trevligare och lättare om de tog sig för med att lära sig lite baskunskaper, inte bara mailen, surfa och några spel. Leochinkwake (blev det rätt?) hade en tanke om obligatoriskt datorkörkort när man köper dator, tror jag köper denna idé!
Jag är sysadm på mottagningen där jag jobbar, mycket av supporten till arbetskamraterna är typ, var har jag gjort av min bild/dokument etc. Det datorkörkort som landstinget bestod oss hade deftinitivt inga viktiga grundkunskaper med synd nog.

leochingkwakes bild

Jo, jag tycker fortfarande så, till en viss del. Men samtidigt så frågar man sig om det verkligen hjälper med ett obligatoriskt datorkörkort. Kolla bara ute i trafiken hur det fungerar där. För att få köra bil så behöver man gå igenom en ordentlig utbildning som dessutom kostar en hel del. Detta har dock inte hjälp speciellt mycket för man ser ständigt dåliga bilister som beter sig illa i trafiken. Vare sig det handlar om blyfötter eller vad det nu är.

Det pratas om att det skall bli tuffare för 15-åringar att köra moped. Mer utbildning och speciella kort för att få köra moped. HAHA, säger jag till det. Hur fan skall vi kunna utbilda 15-åringar till vettiga trafikanter när vi inte kan utbilda vuxna att bli det??

uffe_nordholms bild

Tänk om folk fick använda bilar med lika lite kunskap om dem som de har om datorerna de använder... När de kört soppatanken tom skulle den enda åtgärd de flesta kommer på vara att ringa efter en bärgare som drar bilen till närmaste verkstad för lagning. Och ingen skulle veta något om trafikregler. Grannen skulle fråga varför motorn vrålar så enormt i 70 km/h, tills man förklarar att han måste använda en högre växel än ettan. Men då måste han ju förståss lära sig använda växelspaken och kopplingen, så det går ju inte för sig...

På det stora hela är jag inte säker att dagens system där mycket händer automagiskt är så himla bra: om det krävdes lite kunskap för att kunna använda datorn alls skulle mycket vara vunnet.

Å andra sida så är det ju så att ju fler okunniga som behöver support på diverse olika sätt desto säkrare jobb har man som datanörd...

desirees bild

Uffe, jo du har i och för sig rätt i att datornördar har mer jobb när folk inte själva kan hantera sina datorer. Dessvärre sker mycket av den sortens support gratis vänner emellan. Till och med våra tjejer får höra att deras kompisar inte behöver lära sig så mycket om datorer eftersom tjejerna och vi kan. Jag tror också att om folk lärde sig lite mer så skulle virusproblemen minska avsevärt.

Désirée ingen kan allt men alla kan något

Désirée ingen kan allt men alla kan något

uffe_nordholms bild

Jag håller med dig om att mycket support är mellan vänner. Men numera har jag en enkel anledning att inte ge support: jag använder inte Windows själv, och min kunskap (från den tiden jag faktiskt använde Windows) har förfallit så mycket att jag inte kan hjälpa. Ingen har hittils varken klagat eller genomskådat mig... Wink

Mamma får dock fortfarande lite hjälp, men jag kommer eventuellt att installera Linux på hennes dator, så hon slipper bry sig om virus, maskar, trojaner och liknande.

 

desirees bild

Ah, det var ju ett bra tips  {#emotions_dlg.wink}   

Lilla mamma kan man ju hjälpa, men ska jag lära min lilla pappa att handskas med datorn kommer jag definitivt att först installera Suse åt honom. Han ska inte ens få titta på Windows  {#emotions_dlg.smile}

Désirée ingen kan allt men alla kan något

Désirée ingen kan allt men alla kan något

uffe_nordholms bild

Vad gäller just pappa har jag nog lättare än de flesta: han har försörjt sig som programmerare i 20-30 år... Men det var dock _långt_ innan Windows blev populärt, så det hindrar inte att han fick en ordentlig spambot-infektion på WXP-datorn... Och han är van vid att ha absolut kontroll (ner till nivån att han kunnat stänga av hårddiskan när han velat ha tyst i rummet, eller kunnat skriva till en viss position i minnet) över vad som händer i datorn, och han är inte odelat positiv till Windows Smile Å andra sidan påstår han sig vara för gammal för att lära sig Linux Sad

bittins bild

Det där låter precis som min far Laughing out loud