Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fläktrensning i laptopen

Hojsan!

 

Min laptop har låtit suspekt i två månader. Jag har helt enkelt ignorerat det. Den har även blivit jättevarm flera gånger, fläkten varvar upp jättemycket och låter förskräckligt.

 

Jag tänkte att det kan inte vara så mycket damm i laptopen. Men jag förstod att det lilla de påverkar ändå till slut när jag öppnade locket.

 

Det blev ett väldigt skruvande, de va många skruvaratt lossa innan man kunnde öppna och komma åt fläkten. När jag väl såg skönheten så var det inte mycket smuts. Nu tog jag ingen bild tyvärr. Men det var verkligen inte mycket.

 

Men jag tog med tops och torkade försiktigt runt hela fläkten, vartenda synliga yta flera gånger. Samt på botten av chassit som fläkten ligger mot. Sedan dammsög jag upp efter att smutsen lossnat av lite tops behandling. Jag var så noggran som möjligt nu när jag ändå öppnat locket.

 

Jag kan säga att jag är lycklig igen. Helt otroligt. Det funkande toppen fint alltså! Fläkten låter helt normalt som vid nyköpet. Den blir inte alls varm. Och processorn fungerar såklart stabilare, var något prestandaproblem när fläkten var smutsig.

 

Nu ska ja wipa hdd:n, håller just på o kopierar över alla filer till backup servern. Vista åker ut nu. Det har funnits kvar på datorn sen köpet. Men det är helt enkelt inte acceptabelt att köra. Nu blir det Linux och Windows 2000 i VirtualBox. (Jag måste prova om det blir lika bra prestanda för producerandet, producerar trance. När man kör i VirtualBox).

 

Thats is. Va på studentfest i Karlskrona idag också. De va riktigt ös. 3 h till o ja ska upp o köra tidningar, natt!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iampenguins bild

Mysigt, men jag kan rekomendera komprimerad luft. Finns på Claes Ohlsson bland annat och det är ett jädra tryck i dem. Blåser rent i alla utrymmen. Finns med ett plaströr så man kan komma åt lättare på vissa ställen. Fungerar riktigt bra att göra rent fläktar och tangentbord, samt givetvis övrigt som behöver lite.. öhm.. "blowjobs" Smile

mikaeljs bild


Har du nån aning om hur det är med fuktigheten i dom burkarna?

Det brukar normalt vara rätt mycket vätska i komprimerad luft...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

iampenguins bild

Allt jag vet är att de speciellt är rekomenderade att använda vid rengöring av hårdvara från damm och andra partiklar. Givetvis ska man alltid kolla med tillverkaren först om man är osäker och/eller väldigt rädd om sin pryl. Jag har använt det mer gånger än jag kan räkna på mina stackars fingrar och tår och aldrig haft några problem. Dock kan jag inte rekomendera att blåsa i "dutttar" eftersom luften som kommer ut kan blir vääldigt kall annars. Sprutar man på sig själv några sekunder är frysskador helt klart inte omöjligt *host host*

 

Däremot kan det pga. att man blåser för länge innebära att något blir kallt och det bildas kondens när fuktigheten i luften runtom "fryser" mot det kalla området (du vet som det brukar bli på glas runtom eller under när man har riktigt ice cold öl eller saft med massor av is i, och sitt finbord får lida för att man glömde lägga underlägg ^^ ).

mikaeljs bild


Ok, jag minns förr att det fanns komprimerad luft på burk som hade varningstext där man inte fick använda den på elektronik. Detta är många år sedan iofs. Dom borde ju ha kommit på bättre saker Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

iampenguins bild

Från min burk från Claes Ohlson (tror den kostade 70 kronor drygt 0o ):

 

NON FLAMMABLE AIR DUSTER PRF 4-44

Avlägsnar med ett lätt fingertryck lös smuts och damm på de mest svåråtkomliga platserna. Används för renblåsning av data-, kopierings-, och kontorsmaskiner, radio-, TV-, videoapparater, klockor, symaskiner, mynt och sedelräknare, kameralinser, film och elektronikutrustning.

OBS! ANVÄNDBAR ENDAST I UPPRÄTT POSTITION.

 

Den är Ozon vänligt också ^^ Och nu när jag skrev av vad som stod på den och blåste rent tangentbordet så kom jag att tänka på att själva burken blir iskall vid användning. Mycket svalkande Laughing out loud (obs man får inte ha den i solen, hö hö)

kimjohanssons bild

Påminner mig om att vi ibland behöver lite silikonolja löst på jobbet, men hittar bara aerosolerna. Lösning, spreja ner i behållare typ plastmugg. Helt plötsligt märker man att man tappar känseln i handen man håller plastmuggen med och silikonoljan eller drivgasen samlar sig som is i botten av muggen. På utsidan kan man skrapa bort en rejäl frost... Gaser som utvidgar sig kan man ha kul med.

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

hoths bild

Kolsyreis är också skojigt. Mycket kul kan man ha med det.

 

En kollega, vars namn det är barmhärtigast att inte avslöja, fick för några år sedan hem ett paket som var kylt med kolsyreis. Coolt Cool, tyckte han. Den måste jag spara, och ha roligt med någon gång! Sagt och gjort, fram med ståltermosen och tryck ner all is i den. På med korken och dra åt ordentligt. Därefter huven till termosen och skjuts in i frysen. Därefter gick han och satte sig att titta på TV. Glömde raskt bort kolsyreisen, den var ju säkert omhändertagen. När det var som mest spännande på TV så hördes en våldsam smäll från köket. Vad var det? Går ut och tittar och ser då hela golvet täckt med diverse utspridda frysvaror samt några väldigt förvridna rester av en ståltermos. Cool 

 

(Kolsyreis är kyld och komprimerad koldioxid som antagit fast form. Den smälter, egentligen förångas, vid -50C  och även om en frys  är kall så är den mycket varmare  än så. Kolsysreisen förångades då och bygde upp ett bra tryck som sedan måste ta vägen någonstans. I detta fall i em sprängning av termosen. Så, skall du förvara kolsyreis någon längre tid så ha den i temperaturer under -50C.)

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

fredentofts bild

Det är väl bara när man håller sprayburken uppochner som  man får ut den "flytande" luften. Annars har jag inte haft några problem med kondens. Man slipper dessutom risken att det blir statiska urladdningar eller att munstycket slår emot nåt som är ganska vanligt om man kör med dammsugaren.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

iampenguins bild

Ja dammsugare är totalt livsfarlig för ens elektriska komponenter. En bekant förstörde sitt moderkort på det viset verkar det som. I alla fall var den stendöd efter "dammsugningen". Sedan om det låg någon annan orsak bakom det hela vet jag inte, men han hade pratat om nya prylar innan och att det tydligen var lite känsligt med sådana inköp med frugan Laughing out loud

(som när min bror "råkade" snubbla och tappa gamla fet TV:n förra året efter han hade snackat om att han var så sugen på en plasma.. ha ha ha).

mikaeljs bild


Där ser man Smile

Jag köpte en dammsugare från clas ohlson för några år sedan. En minidammsugare för datorer men den är så dålig att jag lika gärna kunde ha köpt en bunt med sugrör och lekt dammsugare själv. Får bli att köpa luft nästa gång Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

dikatlons bild

Tack för framtida tipsen. Fläkten sitter så pass bra planerat så det är inte så lätt att missa o slå emot moderkortet och andra komponenter. Jag var medveten om den där risken.

 

 

~ bra kod är testad kod ~

- ARCH LINUX -