Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

varför blir height: 100%; inte hela skärmen? (grundläggande css kunskap)

Hej, Du har kanske precis börjat lära dig lite om css och gjort dig detta kanonfina css scriptet tanken med detta är att ha en 200 pixlar bred kolumn i mitten på sidan som fyller hela dokumentet från början till slutet.

div#container {
width: 200px;
margin: 0px auto;
height: auto;
height:100%;
min-height:100%;
background: #eee;
align: center;
text-align: left;
}

Varför blir inte höjen 100%?
Jo, med lite grundläggande kunskaper om hur websidan renderas i webläsaren så kan man faktiskt rätt lätt tänka efter att den blir 100%.

Vad är det 100% av då?
Dessa 100% blir i exempelt ovan bara det samma som en rad text (förutsätter vi skrev "hej" i div taggen) Då fontstorleken för mig är vanligtvis är 8 pixlar så blir 100% av div tagen blir 8 pixlar. Detta är för div taggen fyller bara ut 100% av body. Body renderas bara i exakt den storleken den behöver och i detta  fallet 8 pixlar. Så för att då body att bli större än bara en rad text får man lägga till följande css snutt

	body {
margin: 0px;
align: center;
text-align: center;
min-height: 100%;
height: 100%;
}

Varför blir det fortarande inte en kolumn över hela sidan?
Jo för vi har glömt ännu en grej. I detta  fallet så har vi definerat att body får vara 100% men 100% av vad då? Jo just det av HTML dokumentet och eftersom vi inte definerat någon storlek på HTML dokumentet så håller den sig även här så liten den kan och blir bara den storleken som innehållet på sidan är. För att definera en storlek på HTML dokumentet får vi skriva

	html { height: 100%; }

Så i detta fallet så definerar vi att ett HTML dokument är 100% av vad då? Jo nu är det så smart att det finns ingen tag högre i herakin och då tar den fönsterstorleken på webläsaren.

Så vad vi har gjort nu är att definera precis hur stort ditt HTML dokument får vara

komplett css kod

html { height: 100%; }

body {
margin: 0px;
align: center;
text-align: center;
min-height: 100%;
height: 100%;
}

div#container {

width: 200px;;

height: auto;
height:100%;
min-height:100%;
margin: 0px auto;
align: center;
background: #eee;

}

Css:n ovan talar om för din webläsare att rendera ditt html dokument till 100% av ditt webläsarfönster och sedan att din body får vara 100% av ditt webdokument för att sedan låta en div ta 100% din höjd på dokumentet.

ändrar du koden så tex body bara får vara 50% av ditt dokument, då kommer självklart resten av koden att automatiskt följa efter. din div kommer fortfarande vara 100% av body taggen, men bara 50% av HTML dokumentet.

(hoppas min mitt i natten guide till hur webläsaren renderar css följer en hyffsad bra röd tråd)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sol77s bild

Det där var användbart, man tackar så mycket.

Pettmans bild

Finns det inte något som heter min-height också som man bör använda om sidan kan bli längre än att den passar i fönstret?
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

ein.anderssons bild

finns med i exempel kodan ovan också, även om jag inte beskriver koden specielt noga

 

 

-
Linuxportalen.se mitt hem, mitt liv, min värld.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

jonasbjorks bild

Einand, mycket bra skrivit! Hur är det ungdomarna säger? "i like"

--
Vi har ingenting att förlora och jag vet att det lönar sig att kämpa. Ingenting har vi att förlora och jag vet att det lönar sig att vänta. (Mange Schmidt)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .