Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

openSuSE 11

Sådär, nu har jag precis fått "the thumb" ur och dragit in opensuse betan i en virtuell maskin på mac minin. Har just bootat upp och dragit igång firefox för att skriva en rad.

Måste säga att installationen på alla sätt var trevlig, Den är snygg och enkel för den som inte väljer att meka med partitioner och annat obehagligt själv. Jag valde KDE4, gnome gubbe som jag är så läser jag bara gott om KDE så nu är det dags att ge det en chans till. Faktum är att KDE alltid tett sig mer kompetent för min smak bakom skalet men med nackdelen att det alltid varit mycket fulare (i mitt högst personliga tycke förstås). SuSes standardskrivbord däremot lider inte av den åkomman, och inte en vämjelig brun fläck så långt ögat når.. Wink

Nä, in med monodevelop.. till min fasa ser jag dock i den mycket förbättrade pakethanteraren att detta betyder en massa gnome-junk skall skända systemet men det må väl vara hänt då.

Återkommer när SuSE gjort mig besviken, om så blir fallet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jentins bild

Japp det var det sista vi hörde från elwis Wink

-------------------------------------

www.jentin.com

mikaeljs bild


MonoDevelop is a free GNOME IDE primarily designed for C# Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

elwiss bild

yeah yeah - don't rub it in Wink

KDevelop kanske fått stöd för C# och Winforms också? Inte lattjat med det sen 3.0 versionen .. typ

mikaeljs bild


Jag installerade faktiskt kdevelop idag och inget stöd för C# vad jag kunde se... tyvärr...

I alla fall inte från start... man kanske kan pilla dit stöd på nåt sätt men det känns inte så aktuellt för mig. Jag kör ju openbox och gnome här hemma...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

elwiss bild

Synd, monodevelop och jag är inte alls vänner. Några Winforms vill den inte heller veta av, att bygga ifrån Monodevelops meny ger bara missing assembly. Kompilerar man via konsole med "mcs Eno.cs /r:System.Windows.Forms /r:System.Drawing" så kompilerar den snällt men man kan inte köra mono Eno.exe - det returnerar bara unhandled exceptions

Känns som att jag får fortsätta med Visual Studio för mina .net projekt

mikaeljs bild


Kör du med mcs? Den är för .net 1.1..

Finns gmcs som är för .net 2.0 och 3.0 samt smcs för .net 3.x. I alla fall så får jag den uppfattningen när jag tittar på beskrivningar i synaptics. Felet vet jag inte vad det beror på. Jag är för färsk i mono/net/c# miljön... Smile

SharpDevelop finns med men den är väl antagligen inte släppt för annat än windows. Är i alla fall en fri miljö som monodevelop kommit från...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

elwiss bild

sedär. Ingen skilland tyvärr, behöver den en massa X11-devel paket tro? Dumt att de inte plockar in det i sådana fall, jag får testa att meka in det.

 

EDIT: Jepp, en liten seger - Ett tomt och rätt fult Winforms uppenbarar sig. Men det fungerar, dock utan stöd ifrån monodevelop.

Åter till SuSE testerna ...

mikaeljs bild


X-Develop finns om man har råd att punga ut med $499

http://www.omnicore.com/en/xdevelop.htm

 

Vet inte hur bra den är men den verkar finnas för linux, windows och mac. Svårt att motivera ett köp kanske om man inte kodar c# med betalning. Funderar dock på att testa demot för det är alltid trevligt att ha samma miljö oavsett var man sitter. Själv så kodar jag i Visual C# på jobbet och i Monodevelop/gvim hemma... vilket är lite tråkigt...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

elwiss bild

Sant, jag satt med java innan vilket var lättare. Nu är det Vs Studio, vilket jag nog tycker är en bra miljö om man har datorkraft till det, men det är som du säger, förstås en förutsättning att man alltid sitter i windows... vilket inte jag gör om jag får välja.

Får förövrigt även säga att monodevelop fungerar väldigt bra om man håller sig brota ifrån System.Windows.Forms, då är ju t.o.m code completition riktigt hyfsat

 

mikaeljs bild


Jag tycker att code completion är bättre i monodevelop än i visual c#...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

elwiss bild

Ok, en paus i utveckling och en kopp kaffe. Tarvar förstås lite underhållning, vilket blir en ny utmaning för SuSE betan. Slår på usbdisken och genast poppar en trevlig ikon upp och länkar till "recently plugged devices" varpå jag kan browsa mediebiblioteket.

Musik, fungerar jättebra i amarok - däremot är ljudet så lååågt att jag nästan får vrida högtalarsystemet till max. Detta trots att alla ljudkontroller jag lyckats hitta står på 90% - vadfalls??

Film - fungerar inte alls. En ondskefull wmv vill inte kaffeine alls kännas vid, och en avi går lika illa. Får frågan om den skal leta efter codecs men det resulterar bara i en websida där Novell glatt länkar till fluendo. Användarevänligt? Knappast!

Testade lite andra mpegs och annat men hittills har jag inte funnit en film som kaffeine klarat av som standard, minuspoäng i min bok. Får hoppas att de hittar ett legalt och smidigt sätt att involvera packmans repos när den går ur Beta fas

Kristians bild

Tja, legalt kan du inte spela wmv-filer utan windowslicens mig veterligen. Antingen får du hålla dig till andra filformat eller dra hem essential codecs ifrån mplayers hemsida och lägga dessa under /usr/lib/win32

Är både master och pcm uppdragna?


---------------------------------------

 

elwiss bild

Jo, wmv i all ära skall man väl helst slippa men mpeg, avi osv hade varit roligt. Nu drog jag förstås in pacman i repos men det hade varit roligt med mer hjälp om det nu varit så att jag hade varit en obeskrivligt okunnig tunnbindare ifrån mårdaklev.

Jag har dragit upp rubbet - men jag har mest obeskrivliga smällar titt som tätt när jag gör lite olika saker så det verkar föreligga en konflikt någonstans. Nåväl - jag får väl dra på när jag spelar ngt - och låta bli att klicka runt för då ramlar jag av stolen av skräck när de där smällarna ljuder.

elwiss bild

För att runda av dagens första tester - SuSE 11 är mycket lovande. Det är fortfarande den dist jag upplever som mest tillrättalagd ifrån start. Den är stilren och hänger ihop på ett för mig trevligt sätt. Yast har jag alltid gillat och nya pakethanteringen är en stjärna i toppen på årets julgran.

KDE4 tycker jag verkar mycket lovande även det. Under mitt okontrollerade klickande fick jag en enda notifiering om programkrasch och eftersom jag inte ens märkte vilket program det kan ha varit som smällde kändes det inte så förskräckligt allvarligt...

SuSE 11 kommer helt klart att få lite mer uppmärksamhet ifrån mig, grönt är skönt vilket skulle bevisats ..