Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ointresserade och/eller lata?

Tack för visat intresse och alla exceptionellt goda råd!

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ekirs bild

Jag tror de flesta användare bara bryr sig om att uppfylla sina behov. Har man, vilket är mycket vanligt, redan en välfungerande Ubuntu installation och man är nöjd med den så bryr man sig inte om att prova något nytt. Är man däremot inte nöjd med det man redan har kanske man kollar efter annat

Tips för att få störe efterfrågan:

Nichning! Mainstream skaran kanske redan har en dist de är nöjda med, t.ex Ubuntu eller OpenSUSE, men det finns kanske "subkulturer" som inte har det? t.ex. distribution för musikskapare eller folk som gillar att navigera datorn utan musen, folk som vill ha en dator de kan navigera med joystick t.ex?. Tongue.

 

FoHs bild

För mig gäller definitivt H, ganska mycket A och F just nu (eftersom jag är nöjd). Av A, F och H följer även E (tror jag testat någon dist, men i övrigt är det inget som lockar mig personligen). Men eftersom det är en Live-version så kommer jag nog testa den i dagarna. Installera distar till hårddisken har jag gjort ovanligt mycket med mina mått mätt den senaste tiden (pga testandet av Telenors 3G-modem).

pluns bild

Jo det är väl betydligt mer intressant kanske för den stora massan att hämta Windows 7 hos den kungliga hofleverantören TPB....Tungan ute

.

Sen vet du vad jag tycker om en massa distar...  leder ingen vart, enbart ännu mer röra inkl "fragmentering" som det så fint heter....

 

---------------

Theos song          "You can Fly"

mindlights bild

Arne!

För min del handlar det mest om att du inte producerat någon dist som varit intressant för mig. Vill poängtera att detta inte betyder att de varit undermåliga på något sätt eller att de inte kommer tilltala mig i framtiden.

Däremot undrar jag varför linux.exton.net med över 15000 medlemmar (per den 25:e november) inte räcker?

Störst intresse av dina distar torde ju finnas bland den redan aktiva skaran. 0,01% av 15000 är ju 150 st...

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

extons bild

mindlight och plun m fl!

Ni som kan mycket om Linux kanske ändå kunde göra mig tjänsten att provköra SverEX och lista upp brister (samt ev. förtjänster)?
Vad tycker t. ex. mindlight att en "intressant" linuxdist ska innehålla?

Som jag skrivit förut (väl?) är "mina" medlemmar inte så aktiva. (Många hämtar distar, men få skriver något om dom). 150 aktiva medlemmar är mycket. Det har inte ens Linuxportalen.


 

LINUX.EXTON.NET

mindlights bild

Arne!

Det finns mängder av distar "där ute" som behöver "hjälp" av "kompetenta användare". Dock ser jag mig inte som speciellt komptent användare (har fortfarande aldrig lyckats kompilera en kernel utan det obligatoriska (?) kernel panic som resultat) utan mer som en åsiktsmaskin Wink

 

Arne, jag är inte helt ointresserad av att hjälpa till men har nog missat din insäljning av disten.

Varför ska jag installera den och hjälpa dig? (INTE menat som en stöddig kommentar!)

VAD är det som motiverar distens existens tycker du?

Sälj in den och jag lovar att åtminstone installera den och testköra (och svära över allt som inte ser ut som Vista ;-)  )...

 

Ps. Jag är en Debian av det skälet att bygga från source känns 1900-tal... Det borde du veta sen tidigare  Smile

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

extons bild

mindlight!

Varför hjälpa till: Varför inte? (skulle jag kunna svara). Den som bara är  l i t e  intresserad av Linux borde kunna tycka att det är  l i t e  roligt att testa en ny svensk linuxdist. Som jag nämnt förut så finns bara CRUX sedan tidigare. (D v s såvitt jag känner till).

Installera: Det behöver du inte göra. Det räcker med att du kör systemet live.

Motiv för SverEX existens: Den är svensk, den är snabb, den innehåller många roliga/nyttiga program. Den som installerar SverEX till hårddisk har alla möjligheter att själv fortsätta att bygga ut systemet utan alltför stora ansträngningar/svårigheter. I och med att jag installerat bl a Gimp och Vlc från källa/source torde de flesta andra program också kunna installeras. D v s alla olika "beroendeprogram" av senaste version (som fordras bl a för Gimp 2.6.1 och Vlc 0.9.6) är redan installerade. Bara det sistnämnda kan sägas motivera existensen av SverEX. Tycker jag.

Att "bygga från source" är stimulerande på många sätt.


 

LINUX.EXTON.NET

mindlights bild

Du må vara utbildad inom juridik... och dina kunskaper inom Linux imponerar också på mig... men det här med marknadsföring är inte din grej.

En av grundbultarna i försäljning och marknadsföring är oftast diffrentiering. Titta på Apple. Lysande exempel. Det bara strålar "Vi är inte som de där gråa tråkiga" om dem.

Jag orkar verkligen inte gå igenom alla "fel" du precis gjorde i din "marknadsföring" men jag kan summera det enkelt: Allt det du beskriver känner jag att jag redan har i mina Debian-, SUSE-, Ubuntu- och CentOS-burkar... svenskheten är bara en riskfaktor i buggträsket i mina ögon.

Jag kommer testa din dist och men jag är fortfarande rädd för att jag kommer lacka ur på att jag, år 2008,  måste in och editera en textfil för att få stöd för mitt Nvidia GeForce 8800GTX...

 

När du satte dig ner och gjorde denna disten, vems och vilka behov såg du framför dig att kunna tillfredställa?

Kan du svara på det så vet du till 98% vem du ska rikta din marknadsföring mot.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

extons bild

mindlight!

När du kör t. ex. Ubuntu live har du överhuvudtaget inte stöd för ditt Nvidia GeForce 8800GTX. (D v s i form av Nvidias egen driver). När du kör SverEX live behöver du bara byta ut ett ord i filen /etc/X11/xorg.conf och starta om X så har du det stödet. Inte så betungande. Tycker jag.

"Marknadsföringen": Vet inte vad jag ska svara på det.

Vems och vilka behov: På min sajt beskriver jag alltså saken så här:
Tankar bakom tillkomsten av SverEX Linux
Från början hade jag inga särskilda sådana, men nu verkar det som om SverEX kan komma att passa den lite mera avancerade linuxanvändaren eller "nybörjare" som inte är rädda för att inhämta ny information/kunskaper. Den som installerar SverEX till hårddisk har alla möjligheter att själv fortsätta att bygga ut systemet utan alltför stora ansträngningar/svårigheter. I och med att jag installerat bl a Gimp och Vlc från källa/source torde de flesta andra program också kunna installeras. D v s alla olika "beroendeprogram" av senaste version (som fordras bl a för Gimp 2.6.1 och Vlc 0.9.6) är redan installerade.

Om inte det räcker som motiv så... Just nu kan jag i vart fall inte komma på något att tillägga. Möjligen kommer jag på något ytterligare i samband med att version 2 läggs ut.


LINUX.EXTON.NET

pluns bild

Exton !

Jag skulle ev tänka mig att prova om du tog tag i saken och gjorde det alldeles tydligt vad en nybörjare bör starta med.

.

Rena skämtet att en nybörjare ska testa någon liten marginell dist.

.

För mig är det då bara OpenSuse, Fedora eller Ubuntu som gäller som start.  Måste bli ordning på "dist-kacklet"....

Sen kan man välja vad man vill inkl din dist när man lärt sig grunderna.

---------------

Theos song          "You can Fly"

mikaeljs bild


Folk borde köra LFS och se glada ut. Wink

Kan acceptera SourceMage om man har lite tid till att konfa LFS... Tongue~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jeffs bild

Av vilken anedning då? Borde det inte vara vettigare att använda något som gör dig produktiv och effektiv, oavsett om du gillar att peta i konfigurationsfiler eller om du bara vill skriva i openoffice, eller? Annars får du gärna förtälja vad det finns för självändamål i att bara köra LFS.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

mikaeljs bild


Ehm... jag var ju så seriös... själv kör jag förnärvarande Xubuntu Wink~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

extons bild

plun!

Så här skrev jag häromdagen på LINUX.EXTON.NET när en nybörjare frågade vilken dist han skulle välja: Min "käpphäst" är att man kan testa/köra vilken linuxdist som helst om man bara läser på lite i förväg. De flesta verkar dock tycka att Ubuntu är särskilt väl lämpat för nybörjare. Om du vill köra en "extondist" kan du alltså t. ex. hämta Exton-Ibex.

Stämmer alltså ganska bra med vad du skriver. SverEX är dock inte "svårare" än t. ex. Ubuntu 8.10 att köra live. Den som följer mina instruktioner HÄR kan svårligen misslyckas med något.


 

LINUX.EXTON.NET

Marcuss bild

sen kan man fråga sig ifall det verkligen skall behövas instruktioner för att köra igång ett operativ? Ännu värre att man måste in i terminalaren för att installera till hdd.

Anledningen till att jag inte testar är:

  1. är hur nöjd som helst med opsu.
  2. redan produktiv i min nuvarande miljö
  3. den kör fluxbox. min dator är bättre än så.
  4. rippad osx bakgrund. Den känns bäst på sitt hemmasystem
  5. osx tema. nu får du ge dig =)
  6. tilltalar inte ögat med program med olika gui libs. Det e förstås inte ditt fel, men ändå.
  7. erbjuder inget jag inte redan har

 

Signaturer är nice!

extons bild

marcus!

Instruktioner för att komma igång: Behövs egentligen inte. Det är bara att logga in till X/Fluxbox som linux eller root med lösenordet stocksund. Jag skulle iofs kunna ordna så att man autoinloggas till Fluxbox som linux eller root, men jag vill inte välja åt användarna. Valfrihet är ett honnörsord. Dessutom vill jag inte ta ifrån användarna möjligheten att redan i konsolläge redigera /etc/X11/xorg.conf så att Nvidias egen driver används vid inträdet i X/Fluxbox.

Bakgrunden: Kan du lätt ändra. Instruktioner finns i form av bokmärken i Firefox och Opera.

Hur bra dator du än har så är Fluxbox snabbare än KDE och Gnome. Största skälet till att SverEX använder Fluxbox är dock utrymmesbrist. Skivan är redan nu på 1360 MB.

Din huvudinvändning är att ett installationsprogram saknas. Ett sådant ska jag som sagt försöka ordna till. Den som i dagsläget följer mina instruktioner exakt kan dock inte misslyckas med installationen.


 

LINUX.EXTON.NET

Marcuss bild

valfrihet är inte alltid bra. släpp in en elefan i porslinsbutiken och säg åt den att den får välja vilken sak den vill Wink

Än en gång. Ska jag behöva läsa 1000 instruktioner för att få mitt system att fungera, och se ut som jag vill? Nej tack. Jag håller mig till kde/opsuse.

Fluxbox må va snabbare, men de ser ut som skit. även med osx tema. Och miljön är allt annat än produktiv (ivf för mig).

Signaturer är nice!

amelias bild

Som tidigare personer skrivit i sina kommenterar så är det ju faktiskt så att vi alla är intresserade av olika saker. Personligen testar jag minst 10-15 olika nya distributioner och nya versioner av distributioner per år, men då främst för servrar. Jag tycker det är lite att ta i när man anklagar folk för att vara lata och/eller ointresserade bara för att just dina distributioner inte faller alla i smaken.

För några dagar sedan berättade du att din sida hade fler medlemmar än Ubuntu Sverige, varför engagerar du inte dem i ditt projekt? De, om några, måste ju vara intresserade av att dina distributioner utvecklas. Skapa forum om du inte redan har ett, engagera dina medlemmar genom att erbjuda dem någon förmån/fördel om de testar dina distributioner och lämnar in kommentarer. Det finns massor man kan göra för att få folk att hjälpa en, men ingen gör något de inte tjänar på själv... Så är det när man har med människor att göra. Sad

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

extons bild

ameila!

Tack för dina kloka ord. (F ö: Jag har inte "anklagat" någon för något).


 

LINUX.EXTON.NET

jeffs bild

Jag har ett fungerande system som gör allt det jag vill att det skall göra. Varför skulle jag testa SverEx? För att det är en svensk dist? Vari ligger fördelen med det? Mindlight säger "nischning" och jag instämmer. Ytterligare en dussindist i ängden som fungerar som alla andra distributioner och som inte har något speciellt att erbjuda lockar nog inte så många. Personligen hade jag försökt hjälpa till i något etablerat större projekt om jag vore du. Med din kunskap om att bygga linuxsystem från grunden skulle du säkert kunna göra mycket nytta i ett större projekt som har en uttalad strategi och ett mål.

Det är bara mina femtio ören.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

extons bild

jeff!

Eftersom jag är allergisk mot grupparbeten så faller ditt förslag redan på den grunden.


 

LINUX.EXTON.NET

jeffs bild

Då kanske du borde fråga dig för vem du skapar SverEx? Vem är din målgrupp? Är det en dist du skapar mest för andra eller för dig själv? Varför skall folk engagera sig i den och hjälpa dig med testning?

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

extons bild

jeff!

Tack för ditt engagemang. (Du har i vart fall svarat på mitt blogginlägg). F ö ber jag att få hänvisa till mitt svar ovan till mindlight.


 

LINUX.EXTON.NET

manstroms bild

Personligen har jag aldrig testat en Exton-dist och det finns några anledningar till detta:

Många distar
Det finns redan många distar ute på marknaden, mina nuvarande behov är redan täckta. Jag har tillräckliga problem att få openSUSE att fungera klockrent.

Vidare tror jag att fler distar kan göra det än mer förvirrande för en nykomling till GNU/Linux-världen. Precis som plun verkar tycka.

Vill du absolut skapa en egen svensk dist, från grunden eller ett derivat, anser jag att det är bäst att du fokuserar på en dist och verkligen satsar på denna.

Språket

Jag kör ingen programvara på svenska av den enkla anledningen att jag vill kunna få hjälp av hela världen, via forum, IRC mm. Detta tror jag är lättare om alla pratar samma språkliga termer.

De få gånger jag har testat svenska som språk har resulterat i besvikelse. Ofta har resultatet varit en blandning mellan svenska och engelska, vilket i mina ögon inte är estetiskt tilltalande (gäller utseendemässigt såväl som språkligt). Ett exempel på detta är aMule i SverEx, http://linux.exton.net/sverex/sverex-skrivbord.jpg

Däremot förstår jag mycket väl att andra, ett exempel är lasp, har behovet/önskan av operativsystem och programvara på svenska, så mitt förslag om du vill hjälpa är att du hjälper en, eller flera, större distar med språköversättningen.

Det finns även inslag i marknadsföringen kring Exton-distarna som gör att jag inte lockas att prova dessa, tänker främst på hemsidan samt release-nyheterna.

Man hjälper inte distar med översättning av program man hjälper huvudprojektet.

extons bild

manstrom!

Vad är du nu för fel på hemsidan och "release-nyheterna"? Tycker du att hemsidan är ful/rörig? Mitt svar är isf att den inte är "fulare" än många andra. (Själv är jag ganska nöjd med den). Rörig: Kan kanske tyckas så vid en första anblick. Å andra sidan behandlar sajten 56 olika linuxsystem till skillnad från t .ex. Ubuntus som behandlar ett (eller fem om man räknar in varianterna).


LINUX.EXTON.NET

manstroms bild

Generellt
Alldeles för mycket information vid första anblick, svårt att få en överblick vad som är nytt eller speciellt i en release.

Hemsidan
Första känslan jag fick, och fortfarande får är att den är rörig, plottrig och ostrukturerad. Din kommentar tyder på att hemsidan har fått kritik tidigare. Att den har 56 olika linuxsystem gör den säkert svår att strukturera på ett bra sätt.

Det som jag anser behöver omarbetas är följande:
Vänsterspalten, där listan på distar finns, är alldelse för osammanhängande.
Mitt i listan över distar kommer "Annonsering" upp, lika så "Beställning av
skivor/usb-stickor".

Kanske värt att skapa kategorier, såsom "Slackwarebaserade distar", "Ubuntubaserade distar" etc? Alternativt ha en lång lista, i bokstavsordning, med alla distar i följd.

Mittenspalten på huvudsidan, varför listar du alla dina distar överst av denna? Har det med sökmotoroptimering eller något att göra? Det är i varje fall inte lätt att läsa listan då alla distar har olika namnstandarder.

Nyheterna innehåller stor blandning av gemener och versaler, fet stil, storlekar och färger vilket gör att man har svårt att läsa dem.

Tycker du kan satsa på enklare presentation av varje release/dist. Kanske en egen variant av motsvarande "release-notes", där du presenterar all nödvändig information såsom vilka program som finns med, samt det du redan har listat för varje dist/release på din hemsida. Dvs, du flyttar listan med program som ingår i disten till samma sida som du numera har information om disten på.

Detta är det som jag anser kan förbättras, för att eventuellt ge dig en ännu större användarbas.

Gällande nyheter om releaser på andra hemsidor än din egna
Återigen, skala ned informationen. Länka hellre till en motsvarande "release-note".

En notis om en ny release kan se ut som följer:

SverEX Linux v1 LiveDVD - en svensk linuxdistribution

Nu har en första utgåvan av SverEX Linux släppts. SverEX Linux är en dist helt byggd från "ingenting" och syftar till att ge nybörjaren en push mot något mer avancerad nivå på sitt användande av GNU/Linux-system.

Mer information om utgåvan hittar du här: http://linux.exton.net/sverex/release-notes/v1/

Ladda ned SveEX Linux här: http://linux.exton.net/downloads/sverex/v1/

Klickar man sedan på en motsvarande "Läs mer"-knapp får man mer information.

extons bild

manstrom!

Jo, jag har fått kritik för hemsidans utseende/utformning många gånger på olika sajter. Kritik som påminner om den som du framför. Det finns en hel del fog för kritiken, men så här ser jag det.

Vänsterspalten: Utseendet m m beror på att min version av portalsystemet e107 är utfomat så. D v s innehållsidor läggs i den ordning de tillkommer. (Jag kan inte uppgradera e107 eller byta portalsystem av olika skäl).

Mittspalten: Listningen sker för att nya besökare ska få en snabb överblick. Rätt nödvändigt, eftersom många annars inte förstår att det finns 56 linuxsystem att ladda hem. (Jag får ändå frågor ibland som tyder på att nya medlemmar inte förstått vad som finns att hämta).

Nyheterna: Fetstil, färger m m används alltså för att för att betona olika saker. Behövs erfarenhetsmässigt. (Många har fortfarande svårt att hitta till DOWNLOADS).

Release-notes: Det är alltså mina nyhetsinlägg om resp. dist. Mycket svårt att göra dessa inlägg kortare (utan att de tappar informationsvärde).

Nyheter om releaser på andra hemsidor än min: Har jag väl egentligen inte, men om det förekommer så beror det på att jag kommit på något särskilt om aktuell dist. Det är i så fall det jag vill förmedla. (D v s det jag kommit på framgår inte av distens nyhets-release).

Tack för dina förslag, men jag tror inte att jag (just nu) ändrar på någonting vad gäller hemsidans utformning m m.


LINUX.EXTON.NET

mikaeljs bild


Tycker det speglar det svenska linuxcommunityt rent generellt. Stort ointresse från dom flestas när det gäller det mesta. Mest aktivitet ser man från nybörjare med klassiska frågor som får en att vilja ha en faq.

Sitter och funderar på att leta upp nån obskyr nörddist och gå med i deras community så man får diskussioner mer på ens egen nivå.~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

amelias bild

Varför inte ta in dina diskussioner på mer avancerad nivå här på linuxportalen? Jag har länge saknat ett forum för diskussioner ang serverdrift, avancerade HA-lösningar, lastbalansering och andra spännande saker. Snälla ge oss gamla rävar lite mer att bita i än en trasig X-server!!!

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

mikaeljs bild


Verkar inte finnas intresse/rätt folk för det Wink

Om du saknar sådana diskussioner så är det väl bara att börja? Jag har inga servrar själv, men lite kunskap i området. Svårt dock att själv starta sådana diskussioner när man som sagt inte har egna servrar. Smile

Sen kan du fråga kristian som är en av dom få som publicerar mer avancerade saker hur responsen är. Kristian är förövrigt en av dom få som gör nåt riktigt intressant.~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

fsns bild

Kristian är förövrigt en av dom få som gör nåt riktigt intressant.

Mmm, eller i vart fall skriver om det.

Charlies bild

Ja, för är det nån som vet vad Kristian egentligen gör? Wink

cryingfreemans bild

Jag tycker att det Kristian gör är riktigt riktigt ointressant! Flört ( <-- OBSERVERA smileyn! )

Nä, men skämt åsido, anledningen till att det inte finns intresse/rätt folk för såna frågor är väl för att det inte dras några sådana hit p g a att de flesta frågor som ställs/besvaras handlar om något annat?

Det finns de som är intresserade av att testa nya distributioner, andra tycker om att programmera, ytterligare några har videoredigering som intresse. Jag strävar efter att skriva om det som jag tycker är intressant. Om det hjälper någon så glädjer det mig, om inte så är det inte hela världen det heller... Att det inte finns någon annan som har samma intresse stoppar mig inte i första taget. Glad

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

amelias bild

Jag tror att intresset är större än man kan tänka sig. Fler och fler studerar på KY-utbildningar för att bli UNIX/Linux administratörer vilket gör att intressert för mer avancerade diskussioner på servernivå borde vara efterfrågat. Historiskt sett har skrivbordet fått enormt mycket fokus här på Linuxportalen och jag tror att de som arbetat med serverdrift har tagit sina diskussioner i andra forum som finns tillgängliga för folk som arbetar med Linux professionellt. T.ex. har vi på mitt jobb den bästa IRC-kanalen någonsin för att få hjälp med problem både relaterade till jobbet och rent privata problem med allt från SAN till Cisco-routrar samt HA-lösningar och databaskluster.

Jag skulle gärna dra igång en sån tråd, problemet är att jag har väl fler svar på frågor än vad jag egentligen har frågor så det jag skulle behöva från er är isåfall en massa frågor att svara på. Jag driftar webbsidor som ni förmodligen besöker dagligen, kanske t.o.m. flera gånger om dagen och det kan jag knappast vara ensam om på ett ställe som Linuxportalen. Vi är nog många som sitter på ovärderlig information om serverdrift som vi gärna delar med oss av... Iaf är det så jag känner, speciellt med tanke på att det är väldigt svårt att hitta kollegor som faktiskt är duktiga och har rätt tänk och inte bara en civilingenjörsutbildning.

I forumet finns redan kategorin Server, använd den och tryck in alla era spännande frågor, funderingar eller bara något ni vill bolla lite med någon annan. Vi gamla rävar som confat UNIX-servrar alldeles för länge behöver också roas på fritiden så gör oss en tjänst och ge oss något att bita i. Wink

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

timmys bild

Samma här, ett forum som handlar om servrar och allt därtill skulle vara kanon. Smile

Charlies bild

Absolut! Jag som driftar en liten server här hemma och ett par på jobbet hade haft mycket nytta och nöje av det!

amelias bild

Titta, nu dyker de upp, alla de hemliga system administratörerna. Smile I forumet finns kategorin Server, använd den och stoppa in alla era konstiga problem, skumma frågor eller bara en fundering om ni har tänkt rätt. Vad som helst som har med serverdrift att göra och jag lovar att jag ska titta lite extra på den kategorin och göra allt för att hjälpa er med era problem.

Att höja nivån lite på delar av Linuxportalen skulle förmodligen ge oss lite bättre rykte att inte bara vara en sida för skrivbordsanvändare utan även ett forum för diskussioner på avancerad nivå, det finns väldigt få sånna idag och de finns knappast överhuvudtaget utanför IRC, såvida man inte vill betala för det vill säga...

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

FoHs bild

Ja, diskussioner om avancerat datoranvändande är det alldeles för lite i Linux-världen! Skrattande

De flesta skulle nog säga att nivån redan nu är avancerad, speciellt ur skrivbordsanvändar-perspektiv. Individuellt sätt må det vara småpotatis för en del, och kanske är det även så att de som pysslar med den allra högsta nivån av avancerat inte behöver ställa så mycket frågor utan ibland letar upp svaren själva.

(Ovanstående ska inte tolkas som ett motargument för serverdiskussioner, utan som ett "försvar" för de diskussioner som förs. Glad)

amelias bild

Givetvis frågar nybörjare mer eftersom att de vet mindre. Personligen är det sällan direkta frågor jag har utan snarare funderingar över hur andra gör, varför de gör som de gör och vad de tjänar på det. På en mer avancerad nivå handlar det inte lika mycket om konkreta frågor och problem för då vet man ju vad man ska fråga google om, men när det kommer till att göra en bra lösning så kan någon som bekräftar att man tänkt rätt vara nog så uppskattat.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

FoHs bild

Där håller jag med dig :)  Det ser man alldeles för lite av öht tycker jag nog, oavsett områden. Eller ja, de mer aktiva användarna här på LP delar förstås med sig av sådant då och då, vissa mer än andra. Jag tycker det vore bra om man tog det som vana att skriva sådana inlägg, det ger ju dessutom en kunskapsdatabas för LP-användare att söka igenom.

amelias bild

Absolut, något som jag upptäckt som är lite tråkigt är att folk som inte har en anning googlar efter svar på frågor och skriver vad de hittat på google. Frågar folk om avancerade saker handlar det som jag sa tidigare oftast inte om att man inte vet svaret utan att man har flera alternativ och vill höra vad andra användare med erfarenhet av applikationerna föredrar och varför. Det har nu startats två nya trådar i Server-forumet sedan igår och båda innehåller exempel på det här.

Något annat tråkigt är folk som bara skickar en länk och inte skriver något om varför de tycker att det alternativet är bäst, eller andra som inte ens bryr sig om att kolla upp om applikationen de rekommenderar har stöd för funktionerna som eftersöks innan de skriver ett inlägg. Ska det lyckas med ett forum för serverdrift behöver vi få upp nivån en bit där. De flesta som pillar med avancerade servrar lever på google och de hittar sina saker, men de är oftast nyfikna på varför andra valt vad de nu använder och hur det fungerar för dem just nu.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

Angåend advanserade server frågor så är det tyvärr något som IRC är bättre till.

Dels för att man talar i realtid och därför kan ställa motfrågor på ett annat sätt, samt att man genom val av kanal kan prata med folk som är riktiga specialister på applikationerna.

När jag stöter på bekymmer som jag inte klarar av så är dessa oftast rätt advancerade och kräver felsökning och bt och jag tycker inte forum lämpar sig så mycket för det förutom att möjligen informera om grundproblem och lösning.

Mitt senaste bekymmer ska mailas iväg till LKML så fort jag sammaställt all information då detta antagligen är en kernel bugg.

Forum är bra för många saker men när det blir för advacerat så tycker inte jag att det är rätt väg att gå.

Oj då blev många åsikter här.

fsns bild

...något som jag upptäckt som är lite tråkigt är att folk som inte har en anning googlar efter svar på frågor och skriver vad de hittat på google. Frågar folk om avancerade saker handlar det som jag sa tidigare oftast inte om att man inte vet svaret utan att man har flera alternativ och vill höra vad andra användare med erfarenhet av applikationerna föredrar och varför. Det har nu startats två nya trådar i Server-forumet sedan igår och båda innehåller exempel på det här.

Aha, då är det dags för mig att känna mig träffad här, eftersom det var precis det jag gjorde i LDAPserverdiskussionen, googlade och kom med försök till svar. Om det inte var uppskattat så skall jag sluta med det.

manstroms bild

Glöm inte heller bort att det har endast fem (5) dagar sedan senaste Exton-disten publicerades här på Linuxportalen samt att användare kanske har haft annat för sig under helgen som var, det var ju trots allt löningshelg. Wink

extons bild

manstrom!

Det kommer snart en ny. (Om någon dag eller så).


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Jag har som sagt testat SverEX två gånger. Jag kom in i den den andra starten.

Fortfarande har jag inte klarat av att installera den på disk.

Jag har nu läst på ordentligt, så att jag vet att jag måste ha en annan tidigare Linuxutgåva på disken.

De program som jag har testat har inte varit på svenska, det är ju en anledning till att just jag letar.

Jag vet att jag kan köra Linux på engelska. När jag var operativ som utvecklare hade jag en svenska version för det dagliga och en komplett engelsk för utvecklingsmiljön.

Men jag trodde att vi hade kommit längre idag 2008.

Sedan detta med tester! Om ni kommer ihåg efterlyste jag typ testprotokoll.

Vad gör man? 

Vilka program skall ingå och fungera!
Det är många pusselbitar om man skall kunna utföra en test som är till nytta för utvecklingen.

Jag kommer att göra ytterligare en start så får vi se vad det kan bli för protokoll av det!

 

 

extons bild

lasp!

"Måste ha en annan tidigare linuxutgåva på disken": Ja, jag skriver så på innehållssidan. Det finns dock sätt att kringgå det kravet. Jag har dock själv ännu inte hunnit testa. Jag kommer att göra det inom ett par dagar.

Tillägg några timmar senare
Som jag trodde så går det att installera SverEX utan att sedan tidigare ha installerat ett linuxsystem på datorn och redan använda GRUB. Läs under rubriken Installation av SverEX till hårddiskLINUX.EXTON.NET hur du ska göra om du bara har Windows Vista/XP på datorn eller inget OS alls.


LINUX.EXTON.NET

hoths bild

Jag har kört några live-exton distar men aldrig installerat någon på hårddisk. Jag har bara produktionsmaskiner och inga lekmaskiner som jag kan offra för att testa. Linux är min enda miljö som används i hushållet. Visserligen skulle man kanske kunna installera på någon form av virtuell maskin men för det så har jag egentligen inte tid.Jag använder maskinerna för nöje och odlande av fritidsintressen men dit hör inte installation av nya OS bara av nyfikenhetsskäl. Tiden räcker inte till för allt.

Huvudsakligen används opensuse. Linux på svenska är ett krav likaså ett smidigt fungerande programhanterare och hantering av uppdateringar.

Sammantaget är jag djupt imponerad av det jag ser av ditt arbete.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Linux på svenska ser jag många skriva.

Vad är det ni saknar?

Är det så dåligt svenska stöd i dom flesta linux distar?

Jag kör slackware och jag tycker språkstödet är bra i slackware och dom kör ju bara det som finns med i varje program (inga egna anpassningar).

Det enda jag anpassar efter en installation är att jag ändrar LANG i /etc/profile.d/lang.sh för att få det på svenska.

Och om jag inte valt att installera dom svenska i18n och l10n så gör jag det efter installation.

Jag har 2st packet som jag paketerar om och det är firefox och thunderbird då dessa är på engelska orginal men det går så snabbt så jag tänker knappt på det.

Jag använder KDE och allt är på svenska vad jag vet (undantaget zenmap som inte är översatt)

Saknar jag något så översätter jag det och skickar till projektet i vissa fall så räcker det med en sådan enkel sak som att lägga till [sv] i .desktop filen för att det inte varit svenska i kde menyn.

 

Så jag undrar vad är det som blir så svengelskt?

Och i exton distarna hur anpassas dessa till svenska? (egna översättningar eller är det bara orginal översättningar)

 

Terminalen kan jag hålla med om att där kan saknas svenska i man-filer samt kan det saknas översättningar i hjälp och dokumentation i många program.