Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ZenEX


ZenEX LiveCD
är en svensk remaster av Zenwalk 6.0.1 Live. Zenwalk bygger i sin tur på Slackware. Såväl ZenEX som Zenwalk har skapats med hjälp av Linux Live scripts utvecklade av Tomas M., som också står bakom den välkända linuxdistributionen Slax (som f ö också bygger på Slackware).

Vad är vitsen...?
Det fina/märkvärdiga/speciella med ZenEX och Zenwalk är att du med ett enda musklick kan skapa en alldeles egen Slackware-baserad linuxdistribution. Så här gör man:
1. Starta upp datorn från ZenEX/Zenwalk LiveCD
2. Ändra allt så som du vill ha det
3. Starta upp programmet LiveClone
4. Välj ett lämpligt namn på ISO-filen/skivan/distributionen
5. Välj också en partition att använda som arbetsutrymme och för förvaring av den skapade ISO-filen. Nyssnämnd partition måste ha ett ledigt utrymme på minst 4 GB
6. Klicka på knappen "Kör" så skapas ISO-filen på några få minuter (beroende på typ av dator m m).
Klart! Enklare än så här kan det knappast bli att remastra ett linuxsystem. Se HÄR hur det ser ut när LiveClone är igång.

ZenEX kan installeras till hårddisk och/eller USB-sticka.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Åtkomst/nerladdning
ZenEX finns för närvarande inte för nerladdning. Jag kommer dock så snart som möjligt att lägga ut disten för gratis nerladdning. D v s så snart som Svenska Linuxföreningen löst sina nuvarande serverproblem eller jag på annat sätt får tillgång till serverutrymme. Tips härom mottas tacksamt. Tanken är att 20 av totalt 60 "extondistar" ska finnas för gratis nerladdning.

Tillfällig dellösning på serverproblemet
Jag har nu lagt ut ut ZenEX på filehosting.org - free unlimited filehostning. Intresserade kan hämta disten HÄR. Nerladdningen är snabb. ZenEX hämtas på ca 10 min med "normalt" bredband

Jag har också lagt ut MiniEX LiveCD (36 MB) på filehosting.org. MiniEX hämtas HÄR. Det betyder att tre av sextio extondistar f n kan laddas ner. Också ExTiX 7.0 ("Det ultimata linuxsystemet") kan laddas ner. Den disten ligger på Sourceforge.net.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Prata med zenwalkfolket? Dom kan kanske hjälpa till med hosting.

extons bild

Tack för förslaget, men jag tror inte "zenwalkfolket" är så intresserade av ZenEX. Till skillnad mot många andra "extondistar" är alltså ZenEX inte särskilt unik. Nedan framgår vad jag förändrat i Zenwalk original. Liknande ändringar kan "vem som helst" göra och sedan skapa sin remaster med ett enda knapptryck. Se härom ovan. Möjligen skulle zenwalkfolket vara intresserade om min remaster var på kinesiska. (Svenska är i sammanhanget ett litet språk).

Mina förändringar av originalsystemet Zenwalk 6.0.1

Den stora förändringen är att jag lagt till svenskt språkstöd och tagit bort alla andra språk (utom givetvis engelska). På så sätt minskade ISO-filen i storlek från 687 MB till 577 MB. Vidare har jag installerat version 3.1 av OpenOffice på svenska. I originalet finns "bara" version 3.0 på engelska. Genom nerbantningen av systemet finns stort utrymme för programtillägg utan att ISO-filen behöver hamna på DVD-nivå. I originalet finns alltså inte stöd för svenska språket, men väl för danska (?!) och många andra språk. I samband med uppstart från ZenEX LiveCD kan man nu bara välja mellan svenska och engelska. Svenska är standard. D v s om du inte gör något val alls blir systemspråket och nästan alla program på svenska.

Tillägg lite senare
Just nu (091014) testar jag några andra serverlösningar. Jag har t. ex. lagt ut MiniEX LiveCD (36 MB) på filehosting.org - free unlimited filehostning. Intresserade kan hämta disten HÄR. Nerladdningen är snabb. MiniEX hämtas på ca 10 sek. Jag kommer senare idag att lägga ut ZenEX LiveCD på samma sätt/ställe.

Sen är det bara att hoppas att Svenska Linuxföreningen löser sina nuvarande serverproblem inom en nära framtid så att alla mina "gratisdistar" (f n 20 stycken) blir tillgängliga för alla som vill testa/köra dom.


LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Det är möjligt att det är mindre potentiella användare med en svensk version men intresset brukar finnas bland zenwalkfolket att få ut även sådant. Så var det förr i alla fall.

jonasbjorks bild

Amazon S3 kanske skulle fungera för dig? http://aws.amazon.com/s3/ . Eller Amazon Cloudfront, http://aws.amazon.com/cloudfront/ .

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

Amazon verkar bra, bortsett från det faktum att tjänsten inte är gratis. Riktigt vad det hela skulle kosta mig och de som laddar ner är lite oklart. Hur som helst har jag ingen riktig lust att betala något alls för serverutrymme för mina gratisdistar.


 

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Jag har nu lagt ut ut ZenEX på filehosting.org - free unlimited filehostning. Läs härom ovan i själva blogginlägget.

Testa nu gärna och skriv något om saken här eller på LINUX.EXTON.NET. Det är alltså synnerligen enkelt att skapa en egen Slackware-baserad dist med hjälp av programmet LiveClone. Det är dessutom roligt.


 

LINUX.EXTON.NET