Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Multiboot med GRUB

Det har visat sig att många tvekar inför att installera Linux jämsides med sitt kära/invanda Windows-system. Detta kanske mest beroende på att man känner sig osäker på hur båda systemen ska kunna startas efter en linuxinstallation. Jag vill därför göra lite reklam för min "handledning" Multiboot med GRUB. I den visar jag bl a hur startkonfigurationen ser ut på en dator där jag har 14 operativsystem installerade (samtidigt).

Den som undrar över något angående GRUB eller tycker att min handledning är svårbegriplig/oklar eller rentav felaktig kan ställa frågor här så lovar jag att svara efter bästa förmåga. Det finns för övrigt givetvis många andra här på Linuxportalen, som kan förklara hur GRUB fungerar.

LINUX.EXTON.NET

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

frilas bild

Jag uppskattar verkligen att du gör denna sorts komprimerade manualer med instruktioner hur man kommer ur "besvärliga" situationer.

Bara en fråga. grub2 (som man tvingas på i Ubuntu 9.10) fungerar på ett helt annat sätt, eller hur? Dina beskrivna metoder funkar inte där, förmodar jag? Eller de kanske de gör?

jeffs bild

Utan att ha lekt öht med GRUB2 eller ha undersökt saken mer än att snabbt kolla på GRUB-wikin så svarar jag 'nej', men det är inte så mycket som står ivägen för success dock. Egentligen tror jag att Extons konf skulle fungera i GRUB2 om han bytte ut kernel-nyckelorden mot linux eller multi-boot.

Den här listan var mycket hjälpsam och ännu mer nyttig information kan du hitta på GRUB-wikin, ArchWiki samt UbuntuWiki.

------

leochingkwakes bild

Lite OT men vill bara säga att Archs Wiki är en riktigt bra källa för mycket. Har använt den wikin även när jag kört andra distar då man ofta hittar hjälpsam information där. Så mitt tips är att ha med den i sin favoritlista oavsett dist. Smile

extons bild

Jag har själv ännu inte använt mig av grub 2 (d v s installerat det i någon dist), men det har stora likheter med vanliga "gamla" grub. Du kan läsa om skillnaderna HÄR och vad du ska göra om du vill installera och använda grub 2. Där finns också exempel på menu.lst (/boot/grub/menu.lst) och grub.cfg (/boot/grub/grub.cfg).

Grub 2 kommer sannolikt att dominera i alla distar inom kort.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

/boot/grub/grub.cfg är en fil som det inte är tänkt att man ska redigera för hand. Den återskapas varje gång man kör update-grub och genereras från scriptfiler.

extons bild

Det verkar ju inte så kul. Skulle man alltså inte få kalla sina installerade distar för vad man vill då menar du? Någon redigeringsmöjlighet måste det väl finnas?

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Jo, det gör det. Inställningar för själva menyn (timeout, upplösning etc) finns i filen /etc/default/grub, åtminstone på Ubuntu. Min ser ut så här:

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT="10"
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entrys
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"

Och så har vi innehållet i /etc/grub.d som säger följande:

martin@foh:/etc/grub.d$ ls
00_header 05_debian_theme 10_linux 20_memtest86+ 30_os-prober 40_custom README
martin@foh:/etc/grub.d$ cat README

All executable files in this directory are processed in shell expansion order.

 00_*: Reserved for 00_header.
 10_*: Native boot entries.
 20_*: Third party apps (e.g. memtest86+).

The number namespace in-between is configurable by system installer and/or
administrator. For example, you can add an entry to boot another OS as
01_otheros, 11_otheros, etc, depending on the position you want it to occupy in
the menu; and then adjust the default setting via /etc/default/grub.

Majoriteten av filerna verkar innehålla gigantiska bash-script som jag typ fattar nada av. Filen 40_custom innehåller följande:

#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.

Vet inte riktigt med det där "easy way"... kanske funkar med gammal GRUB-syntax. Får forska vidare.

extons bild

Där ser man. Snart är alltså min "GRUB-handledning" riktigt föråldrad. Jag väntar nog ändå ett tag till med att sätta mig in i Grub 2. Synd att man skulle göra något välfungerande och enkelt krångligt (kan jag inte låta bli att tycka).

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Ptja, tanken är nog god. Det kanske är svårare att på egen hand lägga till manuella operativsystem, men det verkar ändå som att man vill automatisera processen en aning. Att lägga till poster i menu.lst är enkelt om man vet hur, men vet man inte det här med kernel och ramdisk så blir det lite jobbigt. Om man med GRUB2 slipper det manuella så kan det väl sägas vara enklare.

Lite av problemets kärna är nog ändå att det är så pass nytt (åtminstone på att användas i större distributioner?) och att dokumentationen kanske är lite bristande. Det kommer säkert förklaringar på hur och varför det ser ut som det gör i Ubuntu 9.10.

pbs bild

/sbin/update-grub är specifikt för Debian-baserade distar. I andra distar kan man redigera konfigurationsfilen för hand i både GRUB och GRUB2 utan att köra några extra kommandon.

fredentofts bild

Låter bra, tyckte det lät som en rejäl regression till lilo-beteernde annars.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

tux-svens bild

Bra initiatv Exton. Windowspartitioner  vet jag inget om längre (glömt o förträngt Wink ), men olika Linuxdistar hanterar i alla fall multipla Linuxinstallationer olika.  Ubuntu och Mint (m.fl) har gjort det enkelt och så att det funkar direkt. Tyvärr har det spökat en del i Suse som envisas att ladda även övriga Linuxdistar på samma sätt som om de vore Windows, d.v.s via "chainload". Detta har resulterat i att bara Suse gått att starta.  Då har jag manuellt fått gå in och editera menu list till motsvarande  innehåll som t.ex Mint/Ubuntu genererar. Därefter har det funkat.  Chainload funkar INTE för mig. Några synpunkter?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

"Chainload": Det är ett sätt att använda GRUB, som jag själv aldrig provat. (Verkar lite krångligt). Det är nog bäst att redigera i efterhand (som du också tydligen gjort). Eller också installerar man inte GRUB i samband med installationen av SUSE utan lägger till startdata efteråt för SUSE i sin befintliga GRUB-installation. (/boot/grub/menu.lst).
 

LINUX.EXTON.NET

hoths bild

Det första OSet (Vista) använder ju chainload, så nog använder du det. Eller?

Lite OT, fast kanske inte...

En bekant till mig har en massa gamla datorer, samtliga Windows från 95 och framåt. Hårdvaran för datorerna är fullständigt antik och håller på att ge upp. Han kan dock inte släppa de gamla datorerna eftersom det finns program där som han gärna vill ha kvar, diverse CAD-program och annat. Skulle man kunna knö in alla diskarna i en dator(låda) och sedan boota dem valfritt genom GRUB, bootade genom GRUB? 

----
Linux växer snabbast!

leochingkwakes bild

Skaffa en disk till och installera nån linuxversion och därigenom få tillgång till Windiskarna i multiboot?

extons bild

hoth!

Ja, det har du ju rätt i. Det har jag faktiskt aldrig tänkt på. (Aldrig funnits anledning för mig att fundera på den saken).

Win-95 och andra windowssystem på en dator: Borde gå. Jag hade själv XP och Vista och några linuxsystem på en dator tidigare.

LINUX.EXTON.NET

abergmans bild

Det bör funka, så länge inte Win98 mfl ser att hårdvarukonfen ändrats, vilket Vista mfl hade gjort och det hade krävt att du validerade installationen på nytt.

Ett annat alternativ är P2V (Physical 2 Virtual) dvs göra en klon av hårddisken till en virtuelldisk och köra det i Vmware eller Virtualbox.

Jag har aldrig gjort det med så gamla OS, och inte med Virtualbox, men med Vmware så fungerar det bra.

Läs mer om hur man gör här: http://blog.subaquatic.net/archives/virtualbox-p2v-success/

 

 

FoHs bild

Vet du något om hur VmWare Converter fungerar i detalj? Tänker på om den plockar med sig BIOS-information till den virtuella maskinen så att aktivering/valideringen inte förstörs. Tycker det verkar konstigt att det kan fungera annars.

abergmans bild

Jag tror inte valideringen beror på Bios faktiskt. Utan någon form av checksumma av komponenterna i maskinen. Säg att du bara byter grafikkort, då är det en liten skillnad i den här checksumman, men säg att du byter moderkort då är det en ganska stor skillnad och du måste validera om OS:et.

Men mig veterligen så har inte Win95 de säkerhetsdetaljerna inbyggda. Vad konvertern gör rent praktiskt kan jag inte svara på, men den tar nog bara partitionerna och skapar en vmdk-disk av det.

Här står det lite om Windows XP och omvalidering: http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb457054.aspx

 

 

FoHs bild

Jo, det kanske bara fungerar för äldre Windows-operativ. Att det är som du säger en checksumma av komponenterna är ett sätt, men tillverkare dom Dell har auto-aktiverande Windows-operativ, och går då på information i BIOS. Kanske är något de börjat med på senare tid.

Edit: Det stod ju faktiskt lite om det på länken du postade också.

abergmans bild

Vi gör p2v på windows 2k3 maskiner med jämna mellanrum, så det är ju inte omöjligt.

 

 

fredentofts bild

Chainload är t.ex. bra i följande scenario:

Du har dist1 och dist2 installerad och använder grub i dist1 för att boota. Dist2 känner alltså inte till grubconfigen i dist1.
Grub i dist1 pekar ut bootpartition1/kernel1_v1 och bootpartition2/kernel2_v1.
Dist2 får en kerneluppdatering till kernel2_v2.
Hur vet nu grub i dist1 om detta?

Med chainloading pekar dist1 bara ut bootpartition2 och låter dist2 konfigurera boot-inställningarna själv.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

tux-svens bild

Jo det låter ju alldeles förträffligt Fredentoft. men något har nog alltid blivit fel i mitt fall, för chainload för sekundära Linuxdistar har aldrig funkat efter en Suse-installation.  Men tanken är nog egentligen god.  Får väl kolla hur Suse 11.2 uppför sig inom en snar framtid..  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!